Oldalba rúgott munkahelyteremtés

Felcsuti Péter

A kormány érdeklődik a szociális mikrohitel iránt, ám a Kiútprogramot a továbbiakban nem óhajtja támogatni. A beszélgetést vezető világbankos munkatársnő kétszer is visszakérdezett, hogy jól értette-e, amit hallott.

Nemrégiben Brüsszelben voltam a Kiútprogram szakmai kiértékelésének egynapos konferenciáján. A Kiútprogram az Európai Unió és a magyar kormány közvetlen anyagi támogatásával két éve elindult civil kísérlet, célja, hogy  kis összegű, fedezetlen hitelekkel elősegítse a mélyszegénységben élő, elsősorban roma népesség vállalkozásra alkalmas és nyitott részének önfoglalkoztatóvá válását.

A Kiútprogram aktivistáin kívül a konferencián részt vettek az EU brüsszeli apparátusának vezető munkatársai, képviseltette magát a Világbank, az Európa Tanács, a szlovák, a román és a macedón kormány. És jelen volt a magyar kormány képviseletében az EMMI egy munkatársnője is.

A felszólalók korrekt és tárgyilagos módon feldolgozták a program szakmai tapasztalatait. Megállapították, hogy a kétéves kísérleti szakasz alighanem túlságosan rövid; hogy a program egészen biztosan nem olcsó, de az összehasonlításul szolgáló más munkaerő-piaci programokhoz – különösen a közmunkához – képest ésszerűnek tekinthető; és hogy egy ilyen program sikeréhez erőteljes állami támogatás szükséges elsősorban a szabályozórendszer területén (amely túlságosan bonyolult még a „normális” vállalkozók számára is), valamint a különösen az alsóbb államigazgatási szinteken kétségkívül fellelhető előítéletek miatt is. (Ezekről a tanulságokról nemrégiben Molnár Györggyel együtt írtunk a Magyar Narancsban.)

Érdekes és egy kicsit megható is volt, hogy a macedón kormány képviseletében jelen lévő miniszter az iránt érdeklődött, hogy mikor lehetne az ő országában is elindítani egy ilyen programot. Általánosságban tehát a hangvétel pozitív és bizakodó volt, mindenki magától értetődőnek tekintette, hogy a nehézségek dacára ez a projektum folytatásra méltó és elterjeszthető az unió érintett országaiban is.

Aztán a konferenciát záró panelbeszélgetésen a magyar kormány jelen lévő képviselője közölte, hogy bár a kormány érdeklődik a szociális mikrohitel iránt, ám a Kiútprogramot a továbbiakban nem óhajtja támogatni. (Valójában eddig is a megítélt támogatásnak csupán egy töredékét tudtuk igénybe venni.) Ez a bejelentés, ha a magyar résztvevők körében nem is, de a többiek között általános megrökönyödést váltott ki, annyira, hogy a beszélgetést vezető világbankos munkatársnő kétszer is visszakérdezett, hogy jól értette-e, amit hallott.

Végül is a Kiútprogram nem csupán Magyarországon, de az egész régióban az egyetlen szociális mikrohitelprogram, amelyik a fehér gazdaságban működik. Ha a magyar kormány nem támogatja, nagyon jó eséllyel be kell, hogy szüntesse a tevékenységét, leírva azt a nem csekély tudást és goodwillt, amit az elmúlt két évben ez a program felhalmozott.

Az ember csak találgathatja ennek a nagy ellenszenvnek az okait: talán az a baj, hogy a program a Bajnai-kormány támogatásával indult el, netán a civil kezdeményezők (köztük e sorok írója) politikai pedigréjével van baj, vagy egyszerűen nekünk olyan kormányunk van, amelyik kizárólag a saját ötleteiben hisz, másokét eleve gyanakvással, elutasítással fogadja, netán mind a három együtt.

Bármelyikről is legyen szó, a Kiútprogram kilátásai jelenleg nem túl rózsásak, könnyen tetszhalott állapotba kerülhet, és ki tudja mennyi ideig várhat majd az újbóli feltámadásra.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.