Film

A majmok bolygója – Háború

  • - kg -
  • 2017. augusztus 20.

Film

Nálunk nincs antimajomizmus, de igény az lenne rá. Azok az idők rég elmúltak, amikor az emberek még ennyivel akarták elütni majomellenességüket: azóta, hogy a majmok levetették rabigájukat, és kimagaslóan értelmes vezérük, Caesar vezetésével fellázadtak, a majom legjobb barátja a majom, az emberé az ember – átjárás nincs, a kutyákról ebben a sorozatban nem esik szó. Az, hogy az utóbbi évek legemberségesebb és legnagyszerűbb hollywoodi hősét egy majom alakjában sikerült megteremteni, az irónia szép példája, de Caesarban, a majmok vezéré­ben nincs semmi ironikus. Hiába tettek mellé kötelező komikusi oldalmotorosként egy ügyefogyott almajmot, Caesar, vagyis az Andy Serkis mimikájával és mozgásával előállított digitális trükk úgy tud nézni, hogy nincs az a hús-vér színész, aki drámaibban csinálná. Ez a csodálatos majom úgy ragyog ki a hollywoodi mezőnyből, hogy a szakmabeli nem majmok akár le is húzhatnák a rolót. Az emberanya szülte színészeknek az sem jó hír, hogy Caesar egy egészen megrázó hőstörténetben hol John Wayne-ként, hol Steve McQueenként, hol szőrös megváltóként vezeti népét egy szebb jövő felé, a tökéletesen megmunkált hősalakhoz tehát méltó elbeszélést sikerült találni. Caesarhoz képest Woody Harrelson is igyekvő elsőbálozónak tűnik csupán, pedig igazán hálás szerepben láthatjuk: az Apokalipszis most Brandóját kell hoznia némileg soványabb kiadásban. De hiába a profin előadott katonás őrület, a show és az együttérzés minden pillanatban a majmoké. Most már jöhetnek a kutyák is, ideje, hogy Lassie is hazatérjen.

Forgalmazza az InterCom

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.