rés a présen

„A múlt traumái”

  • rés a présen
  • 2023. október 4.

Film

 Löwensohn Enikő a Szemrevaló filmfesztiválról

rés a présen: Megjelenésünk napján elkezdődik a német nyelvű filmek fesztiválja, a 12. Szemrevaló. Miről szól, meddig tart?

Löwensohn Enikő: A fesztivál október 15-ig tart a budapesti Művész moziban, ahol minden évben a legfrissebb német, osztrák és svájci filmekből válogatunk, különös tekintettel a fesztiválokon díjazott és a közönség által legjobban kedvelt filmekre, műfajtól függetlenül. A fesztivált a budapesti Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és az itteni svájci nagykövetség szervezi.

rap: Milyen lesz most a filmfelhozatal?

LE: Az idei fesztivál különlegessége, hogy hét filmhez is sikerült közönségtalálkozót szerveznünk, összesen tíz vendég érkezik a vetítésekre. Az ilyen események különböztetik meg a fesztiválozást az egyszerű mozizástól, hiszen minden filmet érdekesebbé tesz, ha alkotók vagy szakemberek segítségével ismerhetjük meg az alkotási folyamatot, a filmkészítők szándékait, a tágabb kontextust. A fesztivált a német film egyik legjelentősebb kortárs rendezője, Christian Petzold Berlinben Ezüst Medve-díjjal kitüntetett Tűzvörös égbolt című filmje nyitja, és ennek kapcsán az egyik főszereplővel, Langston Uibellel találkozhatunk. Vendégünk lesz a hazájában nézőrekordokat döntő Aranyéveink – Végül újrakezdjük? című svájci vígjáték magyar származású rendezőnője, Barbara Kulcsar, és a világszerte több mint száz díjat nyert A róka című osztrák film rendezője – Adrian Goiginger – és több szereplője is, hogy országonként csak egy eseményt emeljek ki.

rap: Hol lesznek idén a helyszínek?

LE: A fesztivál a budapesti Művész moziban, a debreceni és a pécsi Apolló mozikban és a szegedi Belvárosi moziban zajlik. Új helyszínként az idén Veszprém csatlakozott hozzánk, itt a vetítések a Foton Audiovizuális Centrumban lesznek, szintén meghívott vendégekkel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.