tévésmaci

A pék galambja

  • tévésmaci
  • 2023. május 10.

Film

Amikor Sztupa és Troché vendégségbe mentek, a csapat otthon játszott.

S ha a csapat otthon játszott, Mátrai ott volt a nézőtéren. Nem ismertek a vasgyáriaknak hűségesebb szurkolót! Ha a csapat otthon játszott, pontban tizenkettőkor már tálalva volt a vasárnapi ebéd. Mátrai megadta a módját, de a lelke már távolodott. Mindenki ismerte a kerületben, valaha ő volt a legfiatalabb brigádvezető a gyárban, s az nagy szó volt. Többszörös újító is volt, amikor a minisztériumból lejött valaki, hogy a mozgalom körmére nézzen, hozott magával egy táska pénzt, s abból fizetett a neki tetsző újításokért, még aláírni sem kellett. Ilyenkor mindig Mátrai vitte haza a legtöbb pénzt, egész szép összegeket. A minisztérium újítási előadói mind ismerték: na, Mátrai elvtárs, ebben a negyedévben mit újított? A többiek ilyenkor egymás karját bökdösték, s vigyorogtak, de nem is vittek haza egy kanyit sem. Ilyenkor a műszak után fizetett egy kört a brigádnak, de sietett haza, nem lumpolt soha, csak a vasárnap délutánjához ragaszkodott. A nagyok meccse 15.30-kor kezdődött, de ő már kint volt az ifin is, a salakpálya szélén támasztotta a korlátot, a legszűkebb körben vitatva meg, hogy kinek lesz majd keresnivalója a felnőttek között. Aztán a második félidő közepe táján, amikor a földes pályára kijött az ellenfél melegíteni, átballagott megnézni őket. Ismerték azok is, még a legjobb csapatok menői is kijöttek az oldalvonalhoz kezelni vele, s mondtak neki valami vicceset arról, hogy mennyire kitömik majd a hazaiakat. Nevettek. Mátrainak igyenbérlete volt, még akkor kapta, amikor ő volt kerület híres ifjúmunkása, s azóta minden évben meghosszabbította a klub. Volt egy zászlója is, szépen varrott, piros-kék, egyesületi címerrel, szintén tőlük kapta, még amikor feljutott a csapat. Nem volt rúdja, csak egy darab selyem vagy valami ilyesmi volt, ha szépen összehajtotta, pont befért a kabátja zsebébe, nem maradhatott otthon, bár a meccsek többségén elő sem vette – nem volt az a harsány szurkoló. Néha izgalmában felkiáltott, a pokolba küldte a bírót, de nem kiabált rigmusokat, nem ugrált, nem is köpködte a tökmagot, csak figyelt, erősen figyelt. Együtt élt a játékkal, ahogy mondani szokás. A végén fennmaradt az öregekkel a lelátón, megvárták, hogy mindenki elmenjen, aztán bementek a klubházba, volt egy fenntartott asztaluk. Az öregek között még mindig ő volt a legfiatalabb. Sztupával és Trochéval mindig épp a meccsre indulva találkozott, ő a buszmegálló felé tartott, azok meg jöttek szembe, köszöntek, de soha egyikük sem kérdezte, hogy ki hova megy éppen. Lehet, hogy nem is tudták, de ez nem valószínű.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?