"A kúp hegyén" - Gonjasufi

  • Kovács Marcell
  • 2011. május 12.

Film

A San Diegó-i Sumach "Gonjasufi" Ecks tavalyi, A Sufi and a Killer című bemutatkozó lemezének megjelenése után egy csapásra az elektronikus zenei színtér legkeresettebb előadói között találta magát. Az elgyötört hangú raszta müezzin néhány laptoppal kísért fellépést követően zenekart szervezett maga köré, és turnéra indult, hogy élőben mutassa meg művészetét a világnak. Budapesti koncertjének (április 28., A38 hajó) közönsége alig ismert rá.

A San Diegó-i Sumach "Gonjasufi" Ecks tavalyi, A Sufi and a Killer című bemutatkozó lemezének megjelenése után egy csapásra az elektronikus zenei színtér legkeresettebb előadói között találta magát. Az elgyötört hangú raszta müezzin néhány laptoppal kísért fellépést követően zenekart szervezett maga köré, és turnéra indult, hogy élőben mutassa meg művészetét a világnak. Budapesti koncertjének (április 28., A38 hajó) közönsége alig ismert rá.

*

Magyar Narancs: Meglepted a közönséget ezzel a rockos műsorral. Élőben más arcodat mutatod, mint a lemezen. Mi a célod a színpadon?

Gonjasufi: Kirúgni a ház oldalát, ember, az a célom.

MN: A lemez meditálós hangulatára számítottunk, de a lebegős Lee Perry-ív helyett kemény Bad Brains-es svungot adtatok a számoknak.

G: Mert ez élőben megy, ember. A mese ugyanaz, de most itt vagyunk veletek, itt játszunk a színpadon, és azért jöttünk, hogy kirúgjuk a ház oldalát. Tudod, mi a célom? Az a célom, hogy elkapjam a közönséget, felrepítsem a magasba, aztán levessem magam vele a mélybe. És utána újra fel. Mindent meg akarok mutatni magamból. Nem csak a puha, simogató Gonjasufit, de a kemény Gonjasufit is, a vadat, az őrültet. És mindazt, ami a kettő között van. Ez nem egy reggae-buli. Ez nem egy hiphopbuli. Ez nem egy rockbuli. Ez mindegyik egyszerre. A lemezen is van sokféle érzés, de az alaphangulat merengős, szállós. Élőben viszont itt vannak velem az arcok, és azért jöttünk, hogy odategyük magukat, és felrobbantsuk a színpadot.

MN: A lemez hangzását meghatározó hatvanas-hetvenes évekbeli török zenéket alig hallani a koncerten, szinte mindent élőben játszotok, és a számok sokszor csak a szöveg alapján azonosíthatók.

G: Figyelj, a lemezt felejtsd most el. Az egy másik világ. Amikor elkezdtünk az A Sufi and a Killeren dolgozni, kaptam egy csomó anyagot Flying Lotustól, Mainframe-től és Gaslamp Killertől, aki a legfontosabb alkotótársam volt. Nem voltak zenészeim, azokra az alapokra énekeltem. Sokféle hangulat keveredett azokban a zenékben, de igyekeztem egy olyan spirituális, pszichedelikus keleti lebegést megvalósítani, ami a szellemiségemet a leginkább tükrözi.

MN: Egyik társad a koncert előtt vaskos fűfáklyával szentelte fel a mikrofont. 't később mint a szellemért felelőst mutattad be.

G: Nekem a szellem a legfontosabb. A lényeg. A spiritualitás irányít. Az iszlámtól, a hinduizmustól és a Krisna-tudattól egyaránt sokat kaptam. Jógát oktatok, a jóga minden tekintetben megváltoztatott. Aki lát engem a színpadon őrült dervisként futkosni, talán el sem hiszi, hogy végtelenül nyugodt, csendes ember vagyok. Befelé figyelek. A színpadon mikrofonokat török, de az egy másik énem. Iszonyú erőfeszítésembe kerül, hogy ezeket az energiákat mozgósítsam a színpadon. De meg akarom mutatni, hogy ez is bennem van. Az élet sokféle, és én el akarom mondani, hogy milyen, amikor vidám, milyen, amikor szomorú, vagy amikor vad és kegyetlen. Telefüstöljük a termet, de tudod, mit mondok, nem az számít. Lehet, hogy napokig nem alszom, rá se bírok nézni a pipára, színjózan vagyok, a gondolataim tiszták, de a szellemiség ugyanaz. Máskor kipihent vagyok, jólesik füstölni, egész nap pöfékelek, és ugyanott járok akkor is. Ugyanaz jön belőlem. Nincs szabály, lehet tisztán vagy füstösen, a lényeg az üzenetben van, és az üzenet ugyanaz.

MN: A zenekarvezető szerepe új neked. Hogy tetszik?

G: Ez az én terepem. Sok meló, de mindig erre vágytam. Itt vagyok Európában, elhoztam az arcokat magammal, hogy megmutassuk, mit tudunk. Mindennap másik város, és mi felmegyünk a színpadra, és odapörkölünk. Ezek a legjobb arcok. Otthon gyűjtöttem őket magam köré, régi és új barátok, kiváló zenészek. 'rültek, mint én. A lemezt mintákból raktam össze, de mindig is zenekart képzeltem magam köré. Úgy az igazi. Ez egy torpedó, amiben én vagyok a robbanófej, de a többiek nélkül sehová se jutnék. 'k a lényeg, én csak a piros pont vagyok a kúp hegyén. Úgy érzem, hogy velük képes vagyok megvalósítani minden elképzelésemet. Tudom, hogy sokan szeretik a lemezemet, de én nem akarom koncerten a lemezt játszani. Azt meg lehet hallgatni otthon. Nem Erkin Koray-vel vagy Cem Karacával játszom, nem is lenne tisztességes az ő dalaikat játszani. Gaslamp fanatikusa ezeknek a régi pszichedelikus zenéknek, és amikor először mutatta nekem a mintákat, elájultam. Csodálatos zenék. De ez egy új zenekar, nem akarjuk a lemezen szereplő hangzásokat utánozni a színpadon. Magunkat akarjuk adni. Egy-két számban hallhattad a lemezen szereplő alapokat, de egyébként mindent más felfogásban játszunk. Meg akarom lepni a közönséget. Rá akarok ijeszteni. Nem fogjuk kétszer ugyanazt a műsort adni. Minden koncert más lesz. Ez volt az első napunk a turnén. Öt hétig nyomjuk Európában, egyre jobbak leszünk, és nem lesz két egyforma koncertünk.

MN: A második lemezt ezzel a zenekarral képzeled el?

G: Csakis ezzel. Már készítettünk felvételeket, és működik a dolog. Azt akarom, hogy lemezen is a koncertek hangulatát adjuk vissza, hogy robbanjanak az energiák.

MN: Rengeteg hangzás keveredik a zenédben, reggae, dub, pszichedélia, garázsrock, hiphop, triphop, afrikai és ázsiai zenék. Ha egyetlen hősödet kellene megnevezned, azt, akit a legjobban tisztelsz, kit mondanál?

G: Két hősöm van. Az egyik az apám, mert nélküle nem ez lennék. A másik pedig a fiam, mert ő a jövőm.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.