Interjú

„Beszédes emberek vagyunk”

John Lithgow színész

  • Vida Virág
  • 2022. július 20.

Film

Egyike volt azoknak hollywoodi filmsztároknak, akik 2020-ban kiálltak a budapesti Színmű szabadsága mellett.

A majmok bolygója, az LA story – Az őrült város, Űrbalekok, Függő játszma, Így jártam anyátokkal, A korona vagy épp a Narancsvidék című filmek Harvardon végzett, 76 éves sztárja, A korona emlékezetes Churchillje számtalan műfajban tűnt fel színes pályája során, de mégis sikerült elkerülnie, hogy Hollywood skatulyába zárja. Interjúnkban most minderről, illetve legutóbbi főszerepéről, a The Old Man című sorozat Harper nyomozójáról és persze az SZFE melletti kiállásáról is vall.

Magyar Narancs: Harper nyomozó Dan Chase – Jeff Bridges játszotta – nyomába ered, és gyakorlatilag az ő vetélkedésükre épül a sorozat cselekményszála. Közösen építették fel a hősök dinamikáját, vagy a forgatások során, spontán alakult ki közöttük a kémia?

John Lithgow: Együtt dolgoztunk. Nyolc teljes napig gyúrtuk Jeff-fel a két figurát, és azt a jelenetet is elpróbáltuk, amelyben Harper és Chase még fiatal emberek. Ezt a jelenetet értelemszerűen más, fiatal színészek alakítják a sorozatban, de mi szerettük volna megélni a két szereplő emlékeit is. Fontosnak tartottuk, hogy a kezdetektől építsük fel a figurákat, akiknek közös múltjuk (is) van. Szerettük volna ezt az élményt az ő bőrükben magunkévá tenni. Jeff és én is beszédes emberek vagyunk, ezért rengeteg megbeszélésünk volt… Jona­than Steinberg és Dan Shotz producer később bekapcsolódott ezekbe a megbeszélésekbe. A munka során pedig sikerült részletekbe menően megismernünk egymás színészi, jellemábrázolási metódusát Jeff-fel, ahogyan ezt a két elbűvölő, hihetetlen figurát életre hívtuk. Egyébként azt kell mondanom, hogy a munka nagy részét az erős forgatókönyv már előre elvégezte helyettünk.

MN: Nagyon sok FBI-ügynököt láttunk az amerikai bűnügyi sorozatokban. Mi teszi Harold Harpert mássá ezen a hosszú listán?

JL: Általában azoktól az emberektől, akik az FBI-nak dolgoznak, a szervezet megköveteli, hogy pókerarccal, az érzéseiket maximálisan palástolva végezzék a pozíciójukkal együtt járó feladatukat. Egy titkos ügynök nem mutathat érzelmeket. Harper számára viszont az aktuális élethelyzetében ez különösen nagy kihívást jelent, mert a múltja kísérti, miközben a jelenben is súlyos válságon megy keresztül. A nézők számára ez már a sorozat elején szembetűnő lesz, így fogják megismerni őt. A feszültség a publikus élete és a magánélete között húzódik. Azt hiszem, emiatt válik komplex, különleges szereppé Harper ügy­nök.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk