Csak azért se hegedű (CD-ROM a romákról)

  • V. Cs.
  • 1996. november 7.

Film

A Kurt Lewin Alapítvány és a Négy Kéz Stúdió egyéves munkával elkészítette a magyarországi romákat bemutató interaktív multimediális CD-ROM-ot. Nyilvános bemutatója november 8-án lesz Budapesten, a C3-ban.

Úgy kezdődött, hogy Ligeti György szerkesztő, a Kurt Lewin Alapítvány elnöke látott egyszer egy CD-ROM-ot Picasso Guernica című képéről. Miután pedig gimnáziumi tanárként meg "emberként" is naponta szembesült a romákkal szembeni - egyre szaporodó - előítéletekkel, eszébe jutott, hogy miért ne lehetne róluk is csinálni egy ilyen CD-t. Vagy jobbat. Ligeti - mint a Narancsnak elmondta - meg van győződve arról, hogy az előítéletek egyik legfőbb oka a tájékozatlanság. A felnőttek úgyis nehezen alakíthatók - CD-ROM-ot a középiskolákba és felsőoktatási intézményekbe!

Az persze más kérdés, hány olyan középiskola, egyetem, főiskola van Magyarországon, ahol ezt a látványában, szakmailag valóban igényesen kidolgozott lemezt be lehet csúsztatni egy arra alkalmas számítógépbe (meg az is igaz, hogy bizonyos helyeken a diák többet tud a gépről általában, mint a tanár). Az alkotók azonban azt gondolják, hogy ez a CD - és talán a hasonló többi - indukálja majd a számítógépek elterjedését az iskolákban. A Bevezetés a magyarországi cigányság kultúrájába egy antológia, amely a téma szociológiai, illetve kulturális antropológiai vetületeinek eddig páratlan terjedelmű és színvonalú megfogalmazását eredményezi - pont a CD-ROM nyújtotta lehetőségek miatt. Újszerű, szép színes, zenél is, interaktív, ebből adódóan van esélye arra, hogy tényleg felfigyeljenek rá a tanulók, hallgatók - még ha vannak is előítéleteik: magyar nyelven (meg az iskolákban általában) olyan kevés ilyesmihez jut hozzá az ember, hogy nem mehet el mellette.

Ez a CD-ROM nem vitatkozik elméletekkel, megközelítésekkel, állításokkal, és nagyon is vitatkozik a felhasználókkal, hiszen nem mondja például, hogy a cigányok innen vagy onnan jöttek, hanem térképeken mutatja meg az összes fellelhető elmélet kialakította vándorlási utat. Azt akarja, hogy az olvasók (nézők? hallgatók?) elgondolkozzanak olyan összefüggéseken, amelyeket a CD az eddigi - valljuk be: sokkal kényelmesebb - sztereotip megközelítések helyett felkínál nekik. Az alkotók nem maradtak "birtokon belül", azaz bátran átnyúlnak egymás területeire; első olvasatra úgy tűnik, sikerült is az eddigieknél lényegesen szélesebb tematikai keretbe helyezni az elmondottakat. A CD grafikusan is szakít a sztereotípiákkal: ahol a cigányok zenéjéről van szó, csak azért se hegedű az illusztráció.

Olyasmik is vannak ezen a lemezen, ami itt jelent meg először: ilyen az a 380 szót tartalmazó etimológiai szótár a cigány nyelvről, amelyet most publikálnak először. Van még egy cigány irodalmi antológia, népköltészeti gyűjtemény, válogatás az elmúlt évszázadok cigány vonatkozású irodalmi alkotásaiból, zene és film; az egyik rész meg arról szól, hogyan változtatja meg a romákról kialakított képet a média, s ez a kép hogyan befolyásol bennünket.

A 3000 oldalnyi szöveget (még csak végiglapozni sem lehet egy nap alatt), 1400 képet, száz térképet és több mint háromórányi zenei anyagot magában foglaló CD-ROM-ot ráadásul úgy rakták össze, hogy egy 14 éves gimnazista vagy egy elméleti kutató is eredményesen használhassa. Ez nem vicc, ahol nehéz a szöveg, szó- és fogalommagyarázatokra lehet klikkelni, ugyanígy a kutatóknak elengedhetetlenül szükséges forrásmegjelölések is azonnal rendelkezésre állnak.

A CD-ROM első példányait épp ezért középiskolák, főiskolák, egyetemek, valamint könyvtárak kapják, de később az egész országban meg lehet majd vásárolni. A CD-ROM elkészítésének fő támogatója, a Soros Alapítvány - egyben a kiadó - tervei szerint az összes hazai középiskolába el fog jutni a lemez. A CD-ROM-on található rengeteg információ feldolgozását, rendszerezését egy tankönyv is segíti, szerzője Rózsavölgyi Adél, az első komplex középiskolai multikulturális oktatási program vezetője.

Persze elérhető lesz a hálón is a http://www.c3.hu/roma-kultura címen.

V. Cs.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.