"Ha privát kutya vagy" - Teresa Ann Miller idomár

Film

Hogyan lesz két, Amerika hátsó udvaraiból szalasztott 10 hónapos ebből Hagen, a Fehér Isten fenevada? Mundruczó Kornél filmjének amerikai kutyatrénerével Skype-on beszélgettünk a két sztár - Luke és Body - derűs farkcsóválása közepette.

Magyar Narancs: Ha kutya volnék, mit kéne tennem, hogy filmszerephez jussak?

Teresa Ann Miller: A produkciók a saját kutyáikat preferálják, szóval, ha privát kutya vagy, valamiben nagyon jónak kell lenned, hogy eljuss Hollywoodig.

MN: Luke és Body miben tűnt ki?

TAM: A külső volt a döntő. Kornélnak olyan kutya kellett, aki elüt a többi kétszáztól. Ráadásul a munkamennyiség és a hosszú forgatási napok miatt két kutya kellett. Szükség volt egy tökéletes helyettesre is.

false

MN: Mennyi idő alatt csinált színészeket a kutyákból?

TAM: 16 hét alatt. Amikor 10 hónaposan hozzám kerültek, se pórázt, se füvet nem láttak még soha. Innen indultunk. Azt kellett elérnem, hogy természetesnek tűnjenek a kamerák előtt, ne látszódjon a tréning. Kétszáz másik kutya, filmesek, reflektorok és mikrofonállványok sűrűjében kellett Budapest utcáin természetesen viselkedniük. (Ezen a ponton Luke heves üdvözlésbe kezd a Skype-kamera előtt - K. G.) Az első hónapban mindent együtt csináltak a két másik kutyámmal. Ül, fekszik, gyere ide, marad, áll - ezeket mind a négyen együtt tanulták. A következő 4-5 hétben azt tanultuk, hogy miként kell a többi emberhez igazodni. Nemcsak hozzám, de az idegenekhez is. Az utolsó etapban jöttek a külső helyszínek. Az egy dolog, hogy mit tanultak itt nálam, de ugyanezt kellett produkálniuk idegen környezetben is. Miután ezzel is megvoltunk, elrepültünk Budapestre, hogy Halász Árpáddal, a magyar trénerrel és az ő kutyáival dolgozzunk. A legnehezebb az volt, hogy a Hagent játszó kutya ne a mögötte rohanó 200 másikat fixírozza. Érdekelte, kik futnak mögötte, ki az esetleges veszélyforrás, hogy ők miért kapnak jutalomfalatot, mikor ő nem.

MN: Szegény miért nem kapott?

TAM: Mert ő hozzám futott, a mögötte lévő kétszáz kutya viszont rohant tovább. Persze nálam is komoly jutalmazási rendszer van érvényben, ne aggódjon! A sok jutalomfalat, sok játék híve vagyok. De néha egy rágnivaló törülköző is megteszi. A lényeg, hogy ne unatkozzanak. Csak a játékkal tudom feldobni őket, több pénzzel, nagyobb házzal, jobb autóval nem megy.

false

MN: Ha kutya volnék, milyen jogok járnának nekem? Mi a munkaórák maximuma?

TAM: Nincs számszerűsítve. A lényeg, hogy nem szabad túlhajtani egy kutyát sem, nem szabad kimerültségbe hajszolni őket. Arra viszont konkrét előírás van, hogy ha egy jelenetben injekciót kap a kutya, azt egy díszletlábba kell beadni. Ha a kutyának azt kell játszania, hogy futás közben meglövik, nem szabad semmiféle drótot használni a rángatására, botlatására. De a legnagyobb veszély a tapasztalatlan filmes. Én az American Humane Association (AHA) előírásai szerint járok el. A filmen megrendezett kutyaviadalokra is megvannak a szabályaik. Nem lehet két kutyát egymásnak ereszteni a ringben. Nem lehet bekötözni a szájukat és így hergelni őket. Kellő időt kell hagyni, hogy megszokják egymást és megtanulják a szimulált harc fogásait. Nem csak a kutyát, a trénert is védik a szabályok.

MN: Több cikk is pedzegette, hogy az AHA szeret engedményeket tenni Hollywoodnak, hiszen belőlük élnek. A Befutó c. sorozat forgatásán három ló pusztult el, Spielberg Hadak útján című filmje készítése közben egy.

Befutó: Nolte+ló

Befutó: Nolte+ló

 

TAM: A filmekben kipróbált filmes lovak szoktak játszani, de filmes lóból nem lesz jó versenyló. Ezért a Befutó készítői igazi versenylovakat is használtak. A balesetek és a halálesetek kizárólag a versenylovakkal történtek. Velük nem filmes, hanem lovas szakemberek foglalkoztak. A Spielberg-film forgatásán, úgy tudom, természetes halált halt a ló. Tudok olyan reklámfilmről, ahol egy cápát raktak medencébe. Az AHA is ott volt, és ha a vizet frissnek találták és elég mozgástere volt a cápának, ki a megmondhatója, hogy történt-e szabályszegés? Nagy dolog, hogy léteznek egyáltalán előírások.

MN: Jack Nicholsonnak bele van írva a szerződésébe, hogy ha Lakers-meccs van, bármikor leléphet a forgatásról. Járnak kiváltságok a kutyasztároknak is?

false

TAM: Hát, Lakers-meccsre nem járnak. A leggyakoribb igény a légkondicionált helyiség, ahol a kutya kényelmesen elvan a szünetekben, télen pedig egy kényelmes, fűtött hely kell. Léteznek celebrity kutyák, akik a gazdájukkal repülnek első osztályon. Nem helyeslem, mert nem biztonságos a kutyának, és nem tud pihenni. Két kutyáról tudok, a tévés Lassie-ről és a Frasier című sorozat Jack Russell-terrierjéről, akik első osztályon utaztak. Van, akiért limuzint küldenek, de Lakers-jegyet sosem.

 

MN: A Zűrös manus forgatásán Nicholsont is trenírozta. Milyen volt kutyailag?

TAM: Mint színészileg: profi. De ha Lakers-meccs volt, lelépett. Profi volt emberrel, kutyával egyaránt. Korrekt viszonyt alakított ki német juhász kollégájával.

Figyelmébe ajánljuk