Film

Heli

  • 2014. október 5.

Film

Mexikóban pénzes turistának jó lenni. Bámulni piramisokat, elmerülni a konyha és a tequila élvezetében. Bódélakó prolinak lenni már nem olyan jó. E meglepő felfedezéssel szembesít bennünket ez a Cannes-ban rendezői díjra érdemesített, valóban erős atmoszférájú, figuráit, történéseit az ország agresszióval átitatott mindennapjaiból vevő, ám durván erőszakos, az öncélú hatásvadászatot mellőzni képtelen film.

Amelynek címszereplőjét kábítószerügybe keveri naiv kiskamasz húgocskája, s annak még naivabb, még éppen csak nagykamasz, de már deszantoskiképzésben részesülő udvarlója. A tévékamerák előtt katonák által nyilvánosan elégetett kokainból elcsórt csomagokból kezdene új életet a két szerencsétlen fiatal: egyikük a felüljáró korlátjára akasztva végzi, a másikat megerőszakolva, teherbe ejtve engedik haza, hónapok múltán. Helinek is jut a verésből, apját megölik, ő maga szenved. Ez rettenetes, szörnyű, felháborító – ám szerencsés, ha egy játékfilm egyebet is akar, mint tételesen elősorolni és hosszú, naturalista képsorokban rögzíteni a szörnyűségeket. Itt még egy autóút, egy ­tévénézés is percekig tart, a kínzásnak pedig minden egyes részlete perverz aprólékossággal be van mutatva. A csapások halmozódása – a felsoroltakon felül a főhős még a munkahelyét, továbbá a potenciáját is elveszti, a rendőrfelügyelő-nő meg ahelyett, hogy legalább ígérne valami nyomozói hatékonyságot, inkább elcsábítaná a jóképű fiút – egy idő után ellentétes hatást kelt. A néző szinte már várja, hogy nem csap-e le még egy villám is. Egy mértéktartó film akár remekmű is lehetett volna.

Forgalmazza a Cirko Film – Másképp Alapítvány

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.