Tévétorrent

Houdini

  • Szabó Ádám
  • 2014. november 9.

Film

A 18. század második felében kezdjük és 1926-ban bekövetkezett haláláig követjük Weisz Eriket, ismertebb nevén Houdinit, amint olcsó trükkökre tátott szájú, megszeppent kisgyerekből törekvő szemfényvesztő, majd bűvész, szabadulóművész, mágus és celeb lesz; útja során elnökökkel, Raszputyinnal és még Sir Arthur Conan Doyle-lal is találkozik.

A díszlet, a trükkmester és a vágó egyébként is Guy Ritchie Sherlock Holmes-adaptációjából érkezhetett, vagy ha nem is, becsülendő módon másolta le tévés költségvetésnek megfelelően a már a Ritchie-filmekben sem új esztetizált baljós-szürke nem is oly régmúltat.

A két részes mini-sorozat játékidőben alig haladja meg egy mai mozifilm játékidejét, és egy modern kosztümös kalandfilmnél sem pörög alacsonyabb fordulatszámon. Az élettörténetet visszatérő emlékképek és nem túl bonyolult, de az elcsépelést még pont megúszó metaforák taglalják, amik színesek, szagosak, csak éppen annak veszik el az élét, ami amúgy is a darab legnagyobb gyengesége: a szerelmi szálnak és a drámai csúcspontoknak. A forgatókönyv megannyi labdát feldob, amivel árnyalni lehetne a közismert Houdini-képet: betagozódni képtelen zsidó apa, aki nem ismeri el fia tehetségét, az azonos pályán mozgó testvér féltékenysége, az örök árnyékban élő feleség szenvedése. Mindezek azonban csak pár képben villannak fel, de igazából talonban maradnak; ahogy a nagy titok, a legnagyobb attrakció is: mi mozgatta igazából a világ legnagyobb és legismertebb bűvészét? Az élet elől menekült, a halált akarta megtréfálni, édesanyját kiszolgálni vagy igazi amerikai állampolgárrá válni? Mindegyik megfejtés megkapja a maga 10-10 percét, amitől a film soha nem válik unalmassá vagy vontatottá; kár azonban hogy pont ebben a tekintetben nem sikerült egy egységes ívet kalapálni a forgatókönyvbe. A nagy felismerés tehát elmarad, de a magyar mellékszereplők csokrában remeklő Adrien Brody így is megér egy misét.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!