DVD

Joó László: Versek

  • - káté -
  • 2012. május 12.

Film

A cím részint megtévesztő, mert a verseket Joó László nem írta, hanem mondja (A magyar költészet gyöngyszemeiből), részint megfelel az igazságnak, mert ezek az ő versei, a sajátjaivá szellemíti őket. A színész nem mai gyerek, az idén lesz kilencvennégy, és ötvennégy magyar verset mond el Balassitól Áprilyig. Kívülről.

Ezt nemcsak a felvételen látni, a lemezbemutatón élőben is megismételte a bravúrt. Ne epigrammákra tessék gondolni, ott van köztük József Attila Ódája és Vörösmartytól a Gondolatok a könyvtárban is. Ihletett versmondás, régi iskola, mondhatjuk, ha ezzel a tiszta értelmezésre és az enyhe emelkedettségre akarunk utalni. Nem pátosz, hanem érzelmi telítettség, ha arra van szükség. És értelem. A kettő együtt, legyen rá példa a "fehérek közt egy európai" sorának hangsúlya. És kedély, amikor Csokonainál a végén megpityókosodnak a szavak (Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz). És dráma, amikor Arany Tengerihántásába vagy Petőfi Az őrült című versébe szerepjátékot visz.

Joó László arról nevezetes, hogy ő játszotta Gáli József Szabadsághegy című drámájának egyik főszerepét, amelynek bemutatója 1956. október 6-án volt, és a forradalom leverése után betiltották. Joó László életrajzi könyvében (Burokban születtem) elmeséli, hogy a bemutató szünetében bement az öltözőjébe Nagy Imre, és megkérte, hogy keresse föl. Erre az ismert okok miatt nem került sor. Joó viszont számos remek szerepet eljátszott különböző színházakban, és ezzel a versgyűjteménnyel megkoronázza pályáját. Most is olyan, mint egy siheder, a versek hangulatának megfelelően alkalomra öltözve, sötét estélyiben, kihajtott ingben, garbóban. Arannyal búcsúzik (Letészem a lantot), de ne higgyünk neki, folytatni fogja. Komoly vagy derűs - jó nézni és hallgatni.

Érdi Városi Televízió, 2011


Figyelmébe ajánljuk