VERZIÓ 19

Megszállók és megszállottak

Szolidaritás UA szekció

Film

A 450 ezer lakosú Mariupolt csak  2022. május 16-án tudták elfoglalni az oroszok, pedig két és fél hónappal korábban körbevették. Aki tudott, menekült, de a litván Mantas Kvedaravičius nem véletlenül maradt az ostromlott városban. 

A 45 éves rendező 2015-ben már forgatott Mariupolban, miután a donyecki szeparatisták és az ukrán hadsereg csapott össze, és utóbbiak győztek. A Mariupolis című film a város életét, vagyis inkább élni akarását mutatta be a fegyverek árnyékában. Miután 2022. február 24-én kitört a háború, Kvedaravičius azonnal a városba sietett, hogy elkészítse a „folytatást”, de befejezni már nem tudta: március végén forgatás közben ölték meg az oroszok. A Mariupolis 2-t munkatársai és barátai fejezték be.

A filmeket a Verzió Filmfesztivál Szolidaritás UA címet viselő ukrán szekciójában vetítik, s mellettük további négy ukrán film premierjére is sor kerül.

 
Mariupolis (In Memoriam: Mantas Kvedaravičius)

Tarasz Tomenko Kő kövön című filmjének kamasz hőse, Násztya még a 2014-es harcok idején, hatévesen vált felnőtté. Orosz rakéták csapódtak a házukba, apja meghalt, ő hajléktalanná vált. De a film már a mostani háború idején készült, és azt mutatja be, hogy az álmai és vágyai nyomán hogyan válik ismét gyermekké a jobb sorsra érdemes kamasz lány.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk