Tévésorozat

Toborzónóta

Válaszcsapás

  • - borz -
  • 2012. január 28.

Film

Dugós-partraszállós szubzsáner tévésorozatra hangolva, ami annyit tesz, hogy bőven ömlik a vér, omlanak a belek, de a szex csak módjával, hogy ne kelljen túl magas számot írni a karikába.

Az első évad hat, egyenként kb. 45 perces epizódja voltaképpen három nagyjátékfilm, merész túszmentő akciókról, amelyekhez napjaink válsággócai és csataterei adják a háttérsztorit.

A főtémát elintézhetjük azzal, hogy "te is lehetsz szuperhős, csak jöjj, és írj alá" (verbunk a 2000-es évekből). A szerepminta John Porter, az exkatona, aki 2003-ban ugyan elkúrta, padlóra került, de aztán talpra állt, és azóta egyszer sem bír hibázni. Az első történet hogyan is végződhetne másként, mint hogy hét év múltán, 2010-ben visszatér az eredeti helyszínre, felveszi az elejtett fonalat, és köt rá egy szép, nagy csomót. Hasonképpen derül fény az első évad végén arra is, hogy már annak idején sem Porter volt a hibás.

A sorozat toborzó jellege leginkább a főhős alakjában domborodik ki. John a nép egyszerű fia, szolgál a seregben, aztán bukott férfiként parkolóőr az MI6-nál (ez idő alatt természetesen hosszú a haja, valamint alkohol- és családi problémákkal küzd), hogy aztán egyik napról a másikra ő legyen a cég legkülönlegesebb különleges ügynöke. Még a főnökei sem győznek csodálkozni azon, hogy itt van ez az észak-londoni (értsd: proli) gyerek, nem tanult semmit, nem beszéli azoknak az országoknak a nyelvét, ahová a haza küldi, mégis ő menti meg minden részben a világot. Ez határozottan nóvumnak tűnik, hiszen Porterhez képest Jack Bauer egy Mezzofanti bíboros, Schwarzenegger, a jó Terminátor meg egy Lomb Kató. Egyébiránt a Válaszcsapásban egy szikrája sem fedezhető fel az eredetiségnek, untig ismert háborús és akciófilmek bontott tégláiból építkezik, de még a habarcs is lopott. A mellékalakok abban a szent pillanatban, ott helyben meghalnak, amint betöltötték dramaturgiai szerepüket, képek, beállítások sokasága köszön előre a tizennégy évesnél idősebb nézőknek (ami esetenként olyan nemkívánt mellékhatásokkal járt, hogy az iszlám fundamentalisták megrendítőnek szánt túszcsonkításos videoüzenetéről a Crimson Jihad emlékezetes fellépése ugrik be a nagy kedvenc True Liesból), és az alkotók a főhőssel együtt vallják, hogy semmi sem lehetetlen: az egyik jelenetben az akció irányítója a londoni központ monitorai előtt ülve arról értesül, hogy bajban van az ügynök a terepen; a következő jelenetben már Afganisztán úttalan útjain vezeti a terepjárót, hogy kimentse az emberét az addig türelmesen várakozó nagy bajból.

Mi sem kézenfekvőbb ezek után, mint hogy a Válaszcsapás fényes sikert aratott, a Sky1 már berendelte a harmadik évadot. De nem nekem, gondoltam fennhéjázón, amikor is megakadt a szemem a második évad 10. epizódjának előzetesén, amely a Batthyány téri metróaluljáróban indul, a 47-es villamoson ér véget kínzóan hamar, és a Terroristaüldözés Budapesten címet viseli. Nehogy már ne nézzem meg!

A sorozatot január 3-tól, keddenként vetíti az HBO, pénteki ismétlésekkel.


Sullivan Stapleton

A sorozat egyik hősét, Damien Scott őrmestert adó ausztrál színész nem ma kezdte sem a szexet, sem a partraszállást; ismerhetjük egyebek mellett az Animal Kingdom című filmből vagy a Rush - A hajsza és a Bordélyház című tévészériából is. E néhány kérdés is ezekre a témakörökre fókuszál.

*

Sullivan Stapleton: Tudtam, hogy több lesz a szex, több lesz az erőszak, és nagyobbak lesznek a robbanások, mint a legtöbb tévésorozatban. Ez része a mókának. Meglepetésként ért viszont, hogy Damiennek van kiosztva a teljes sorozatbeli szexmennyiség. Ha kézhez kapok egy szkriptet, azt nézem először, hogy merre kanyarodik a történet, milyen országokban forgatunk, kiket fogunk üldözni. De itt nemcsak a harci jelenetek voltak megadva, hanem szép sorjában az is, hogy Damient épp milyen pozícióban találjuk.

Magyar Narancs: Kiképzést is kapott, mármint harci kiképzést - nem könyvből, hanem valódi katonáktól. Milyen volt?

SS: Apám katonaember volt, és a nagyapáim is ezt a mesterséget űzték. A kötelességemnek éreztem, hogy kitegyek magamért, méltó legyek a családi örökségre. A kiképzőim közt többen is akadtak, akik részt vettek Black Ops akciókban - tele vannak a tévésorozatok a velük kapcsolatos klisékkel, kényelmes dolog elfeledkezni arról, hogy ezek a fiúk valóban a harc sűrűjében edződtek. Persze mi csak vaktölténnyel lövöldöztünk.

MN: Eltanult egy-két harci technikát?

SS: Mivel Damien az MMA (Mixed Martial Arts - kevert harcművészet) lelkes híve és művelője, Fokvárosban, a Dragon Power Gymbe jártam edzeni. Összehaverkodtam egy MMA-harcossal is, aki megtanított a "te khrueng khaeng khrueng khao" rúgásra, amit a budapesti forgatás során be is vetettem.

Az interjút az HBO bocsátotta a rendelkezésünkre, magyarországi exkluzivitással. Fordította: - kg -

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.