Tévésorozat

Vashamlet

Kurt Sutter: Kemény motorosok

  • - ts -
  • 2012. április 20.

Film

Én kérek elnézést a féktelenül hülye címért, de két jó oka is van neki. Az egyik, hogy az RTL ezzel is vissza kíván utalni a szerző pillanatnyilag is a csatornán futó sikerére, a Kemény zsarukra - persze már az is hülye cím volt (az The Shield eredetileg, ez meg Sons of Anarchy). A másik meg az, hogy Magyarországot gyakorlatilag elkerülték a mozimotorosok - nekem ne jöjjön senki a Szelíd motorosokkal, az közérzületi dráma, nem motorosfilm. Motorosfilm a Halálfejesek volt - két hétig adta '70 tájt a Puskin, aztán betiltották, s az volt A vad is, ami úgy negyven évvel a bemutatója után ért el a hazai tévékig. Mondjuk nem különösebben hiányzott, lévén Benedek László 1954-es műve egy szerfelett didaktikus marhaság. Mindazonáltal a Sons of Anarchy rengeteg szállal kötődik hozzá, kivált a didaxis közös, de a figurák és a sztori is mutatnak hasonlóságokat: a kitűnő Ron Perlman szerepét például egy az egyben faragták ki Lee Marvin egykori Chinójából...

Kurt Sutter nem épp a minisorozatok majsztora, a The Shieldet is elhúzták hét évadig (úgy négy volt benne), s most a negyedik évad után a Sons of Anarchy hívei (köztük a jegyzetíró) is félve várhatják, hogy mi jöhet még az ugyancsak hétmenetesre tervezett küzdelemben. A most belépő nézőknek még ne fájjon ezért a fejük, hisz a Cool tévére, vasárnap este tizenegyre száműzött sikerszéria (Amerikában ötmilliós a nézettség) még meg sem szerettette magát. De meg fogja. A száműzetés oka egyébként ugyanaz a képmutatás, ami az alkotókat is egyre jobban nyomasztja a kezdetektől. Hogy tudniillik itt mégiscsak köztörvényes gazfickókért kénytelen szorítani az érzékeny néző - semmi másért, csak azért, mert az ő szemszögükből lát mindent.


Észak-Kalifornia egy szerfelett kies, ám legalább annyira képzeletbeli kisvárosában, Charmingban működik a Sam Crowe (azaz SAMCRO: Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original), egy országos hálózat szülőchaptere, melynek tagjai a Valódi IRA nevű óhazai terrorszervezettel szoros szövetségben csempészik be megélhetési alapon a fegyvert az újhazába. Üzletfeleik közt a népek kohójának összes jómadara, latinok, afrikai-amerikaiak, ruszkik és ruszkibbak - a tér-idő kontinuum jegyében az 1-9-esek egyenest a The Shieldből katapultáltak ide, s a legszűkebb rajongói körök nagyon várják Vic Mackey feltűnését is.

Mindeközben egy Hamlet-parafrázisnak is tanúi lehetünk, a hősökre rájár a Gertrúd: érintetlen nézőink kedvéért nem közölhető, hogy ki adja, de nagyot fognak nézni! Mert didaxis ide vagy oda, a Sons of Anarchy nagyon is nézhető, izgalmas hirig, dögös motorok, csajok és fegyverek, meg egy rakás óriási sorozatarc. Nem egy Drót vagy Treme, de ott van rögtön a csúcs alatt.

Vasárnaponként 23.00-tól a Coolon


Figyelmébe ajánljuk