Tévésorozat

Vashamlet

Kurt Sutter: Kemény motorosok

  • - ts -
  • 2012. április 20.

Film

Én kérek elnézést a féktelenül hülye címért, de két jó oka is van neki. Az egyik, hogy az RTL ezzel is vissza kíván utalni a szerző pillanatnyilag is a csatornán futó sikerére, a Kemény zsarukra - persze már az is hülye cím volt (az The Shield eredetileg, ez meg Sons of Anarchy). A másik meg az, hogy Magyarországot gyakorlatilag elkerülték a mozimotorosok - nekem ne jöjjön senki a Szelíd motorosokkal, az közérzületi dráma, nem motorosfilm. Motorosfilm a Halálfejesek volt - két hétig adta '70 tájt a Puskin, aztán betiltották, s az volt A vad is, ami úgy negyven évvel a bemutatója után ért el a hazai tévékig. Mondjuk nem különösebben hiányzott, lévén Benedek László 1954-es műve egy szerfelett didaktikus marhaság. Mindazonáltal a Sons of Anarchy rengeteg szállal kötődik hozzá, kivált a didaxis közös, de a figurák és a sztori is mutatnak hasonlóságokat: a kitűnő Ron Perlman szerepét például egy az egyben faragták ki Lee Marvin egykori Chinójából...

Kurt Sutter nem épp a minisorozatok majsztora, a The Shieldet is elhúzták hét évadig (úgy négy volt benne), s most a negyedik évad után a Sons of Anarchy hívei (köztük a jegyzetíró) is félve várhatják, hogy mi jöhet még az ugyancsak hétmenetesre tervezett küzdelemben. A most belépő nézőknek még ne fájjon ezért a fejük, hisz a Cool tévére, vasárnap este tizenegyre száműzött sikerszéria (Amerikában ötmilliós a nézettség) még meg sem szerettette magát. De meg fogja. A száműzetés oka egyébként ugyanaz a képmutatás, ami az alkotókat is egyre jobban nyomasztja a kezdetektől. Hogy tudniillik itt mégiscsak köztörvényes gazfickókért kénytelen szorítani az érzékeny néző - semmi másért, csak azért, mert az ő szemszögükből lát mindent.


Észak-Kalifornia egy szerfelett kies, ám legalább annyira képzeletbeli kisvárosában, Charmingban működik a Sam Crowe (azaz SAMCRO: Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original), egy országos hálózat szülőchaptere, melynek tagjai a Valódi IRA nevű óhazai terrorszervezettel szoros szövetségben csempészik be megélhetési alapon a fegyvert az újhazába. Üzletfeleik közt a népek kohójának összes jómadara, latinok, afrikai-amerikaiak, ruszkik és ruszkibbak - a tér-idő kontinuum jegyében az 1-9-esek egyenest a The Shieldből katapultáltak ide, s a legszűkebb rajongói körök nagyon várják Vic Mackey feltűnését is.

Mindeközben egy Hamlet-parafrázisnak is tanúi lehetünk, a hősökre rájár a Gertrúd: érintetlen nézőink kedvéért nem közölhető, hogy ki adja, de nagyot fognak nézni! Mert didaxis ide vagy oda, a Sons of Anarchy nagyon is nézhető, izgalmas hirig, dögös motorok, csajok és fegyverek, meg egy rakás óriási sorozatarc. Nem egy Drót vagy Treme, de ott van rögtön a csúcs alatt.

Vasárnaponként 23.00-tól a Coolon


Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.