chili&vanília

A borsó meg a héja

Gasztro

A friss zöldborsó rövid, igazi szezonja június. Habár egyike azon kevés zöldségeknek, amelyekkel egész évben főzhetünk, mivel fagyasztva is élvezhető (sőt, így szinte biztosabb a zsengesége és a megfelelő cukortartalma), azért a nagy közös borsópucolásnak (és a közben be-bekapott szemeknek) nincs párja. A klasszikusok mellett kísérleti fogásokban is felbukkan, az idei szezon egyik legemlékezetesebbje például egy zöldborsósziruppal rázott koktél, vagy a vegán pisztáciás-zöldborsókrémes pite. Alább két különleges, de nem túl szokatlan fogás (főzelék és krém) mellé egy igazi korszakalkotó újítást ajánlok: a grillezett zöldborsó snacket a japán éttermekben felszolgált zöld edamame, azaz szójabab ihlette – helyette most a borsóhüvellyel együtt grillezett zöldborsó tarolhat. A borsószemek is megpuhulnak, az igazi kuriózum azonban a héja, amivel így még egy bónusz élvezeti kört ad magából a borsó. Kézzel fogyasztjuk, a héjából csak úgy kiesszük a szemeket, közben pedig a fogunkkal lehúzzuk a héjáról azt a rengeteg, édes borsóízt, amit az rejt magában. Adhatunk mellé esetleg valamilyen könnyű, citrusos mártogatós szószt is.

 

Grillezett zöldborsó snack: A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. Egy tepsit leterítünk alufóliával. Rászórunk néhány maréknyi zöldborsót – nem kell pucolni, a borsóhüvellyel együtt sütjük! Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd 8-10 percig grillezzük – ki kell tapasztalni a sütőn, hogy kinek pontosan hány perc a sütési idő. Akkor jó, amikor a héj felületén már barna, sütési pöttyök jelennek meg. Langyosan, durva szemű sóval meghintve kínáljuk, fröccs, sör, italok mellé.

 

Wasabis zöldborsókrém: 45 dkg zöldborsót kb. 6 perc alatt megfőzünk 3 dl leszűrt húslevesben vagy vízben. Az egészet turmixgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük, közben 1 teáskanál wasabipasztát és 5 dkg felkockázott, hideg vajat mixelünk hozzá. Mártogatóként, szendvicskrémként vagy köretnek adjuk, sült zöldségek vagy pl. sörtésztában sült hal, illetve sült csirke mellé.

 

Petrezselyemkrémes zöldborsófőzelék: 4 dkg vajon üvegesre dinsztelünk három szál felkarikázott újhagymát. Hozzáadunk egy kiló zöldborsót, néhány percig kevergetjük, majd felöntjük 3 dl alaplével (kevésnek fog tűnni, de elég lesz). Kb. 10 percig főzzük, amíg a borsó elveszíti nyers jellegét, de zsenge marad. Közben forró, lobogó vízbe mártunk néhány másodpercre három nagy csokor petrezselymet, azonnal ki is vesszük. Aprítógépbe tesszük a borsó egyharmadát (főzőlével együtt) a blansírozott petrezselymet, és simára pürésítjük, a végén 3 dkg hideg vajat adunk hozzá, amitől még krémesebb lesz. A pürét visszaöntjük a visszamaradt borsóhoz, és elkeverjük (ha hígnak látjuk, kevés keményítővel sűríthetjük).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk