chili&vanília

A borsó meg a héja

Gasztro

A friss zöldborsó rövid, igazi szezonja június. Habár egyike azon kevés zöldségeknek, amelyekkel egész évben főzhetünk, mivel fagyasztva is élvezhető (sőt, így szinte biztosabb a zsengesége és a megfelelő cukortartalma), azért a nagy közös borsópucolásnak (és a közben be-bekapott szemeknek) nincs párja. A klasszikusok mellett kísérleti fogásokban is felbukkan, az idei szezon egyik legemlékezetesebbje például egy zöldborsósziruppal rázott koktél, vagy a vegán pisztáciás-zöldborsókrémes pite. Alább két különleges, de nem túl szokatlan fogás (főzelék és krém) mellé egy igazi korszakalkotó újítást ajánlok: a grillezett zöldborsó snacket a japán éttermekben felszolgált zöld edamame, azaz szójabab ihlette – helyette most a borsóhüvellyel együtt grillezett zöldborsó tarolhat. A borsószemek is megpuhulnak, az igazi kuriózum azonban a héja, amivel így még egy bónusz élvezeti kört ad magából a borsó. Kézzel fogyasztjuk, a héjából csak úgy kiesszük a szemeket, közben pedig a fogunkkal lehúzzuk a héjáról azt a rengeteg, édes borsóízt, amit az rejt magában. Adhatunk mellé esetleg valamilyen könnyű, citrusos mártogatós szószt is.

 

Grillezett zöldborsó snack: A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. Egy tepsit leterítünk alufóliával. Rászórunk néhány maréknyi zöldborsót – nem kell pucolni, a borsóhüvellyel együtt sütjük! Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd 8-10 percig grillezzük – ki kell tapasztalni a sütőn, hogy kinek pontosan hány perc a sütési idő. Akkor jó, amikor a héj felületén már barna, sütési pöttyök jelennek meg. Langyosan, durva szemű sóval meghintve kínáljuk, fröccs, sör, italok mellé.

 

Wasabis zöldborsókrém: 45 dkg zöldborsót kb. 6 perc alatt megfőzünk 3 dl leszűrt húslevesben vagy vízben. Az egészet turmixgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük, közben 1 teáskanál wasabipasztát és 5 dkg felkockázott, hideg vajat mixelünk hozzá. Mártogatóként, szendvicskrémként vagy köretnek adjuk, sült zöldségek vagy pl. sörtésztában sült hal, illetve sült csirke mellé.

 

Petrezselyemkrémes zöldborsófőzelék: 4 dkg vajon üvegesre dinsztelünk három szál felkarikázott újhagymát. Hozzáadunk egy kiló zöldborsót, néhány percig kevergetjük, majd felöntjük 3 dl alaplével (kevésnek fog tűnni, de elég lesz). Kb. 10 percig főzzük, amíg a borsó elveszíti nyers jellegét, de zsenge marad. Közben forró, lobogó vízbe mártunk néhány másodpercre három nagy csokor petrezselymet, azonnal ki is vesszük. Aprítógépbe tesszük a borsó egyharmadát (főzőlével együtt) a blansírozott petrezselymet, és simára pürésítjük, a végén 3 dkg hideg vajat adunk hozzá, amitől még krémesebb lesz. A pürét visszaöntjük a visszamaradt borsóhoz, és elkeverjük (ha hígnak látjuk, kevés keményítővel sűríthetjük).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.