chili&vanília

A borsó meg a héja

Gasztro

A friss zöldborsó rövid, igazi szezonja június. Habár egyike azon kevés zöldségeknek, amelyekkel egész évben főzhetünk, mivel fagyasztva is élvezhető (sőt, így szinte biztosabb a zsengesége és a megfelelő cukortartalma), azért a nagy közös borsópucolásnak (és a közben be-bekapott szemeknek) nincs párja. A klasszikusok mellett kísérleti fogásokban is felbukkan, az idei szezon egyik legemlékezetesebbje például egy zöldborsósziruppal rázott koktél, vagy a vegán pisztáciás-zöldborsókrémes pite. Alább két különleges, de nem túl szokatlan fogás (főzelék és krém) mellé egy igazi korszakalkotó újítást ajánlok: a grillezett zöldborsó snacket a japán éttermekben felszolgált zöld edamame, azaz szójabab ihlette – helyette most a borsóhüvellyel együtt grillezett zöldborsó tarolhat. A borsószemek is megpuhulnak, az igazi kuriózum azonban a héja, amivel így még egy bónusz élvezeti kört ad magából a borsó. Kézzel fogyasztjuk, a héjából csak úgy kiesszük a szemeket, közben pedig a fogunkkal lehúzzuk a héjáról azt a rengeteg, édes borsóízt, amit az rejt magában. Adhatunk mellé esetleg valamilyen könnyű, citrusos mártogatós szószt is.

 

Grillezett zöldborsó snack: A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. Egy tepsit leterítünk alufóliával. Rászórunk néhány maréknyi zöldborsót – nem kell pucolni, a borsóhüvellyel együtt sütjük! Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd 8-10 percig grillezzük – ki kell tapasztalni a sütőn, hogy kinek pontosan hány perc a sütési idő. Akkor jó, amikor a héj felületén már barna, sütési pöttyök jelennek meg. Langyosan, durva szemű sóval meghintve kínáljuk, fröccs, sör, italok mellé.

 

Wasabis zöldborsókrém: 45 dkg zöldborsót kb. 6 perc alatt megfőzünk 3 dl leszűrt húslevesben vagy vízben. Az egészet turmixgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük, közben 1 teáskanál wasabipasztát és 5 dkg felkockázott, hideg vajat mixelünk hozzá. Mártogatóként, szendvicskrémként vagy köretnek adjuk, sült zöldségek vagy pl. sörtésztában sült hal, illetve sült csirke mellé.

 

Petrezselyemkrémes zöldborsófőzelék: 4 dkg vajon üvegesre dinsztelünk három szál felkarikázott újhagymát. Hozzáadunk egy kiló zöldborsót, néhány percig kevergetjük, majd felöntjük 3 dl alaplével (kevésnek fog tűnni, de elég lesz). Kb. 10 percig főzzük, amíg a borsó elveszíti nyers jellegét, de zsenge marad. Közben forró, lobogó vízbe mártunk néhány másodpercre három nagy csokor petrezselymet, azonnal ki is vesszük. Aprítógépbe tesszük a borsó egyharmadát (főzőlével együtt) a blansírozott petrezselymet, és simára pürésítjük, a végén 3 dkg hideg vajat adunk hozzá, amitől még krémesebb lesz. A pürét visszaöntjük a visszamaradt borsóhoz, és elkeverjük (ha hígnak látjuk, kevés keményítővel sűríthetjük).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.