chili&vanília

A gyümölcs az úr

Gasztro

Niedermorschwihr település Franciaországban, az elzászi Haut-Rhin megyében található. Lakosainak száma 539 fő. Francia – és nemzetközi – gasztronómiai körökben mégis sokaknak csillan fel a tekintete a név hallatán. Itt él és dolgozik ugyanis a világ leghíresebb lekvárfőző asszonya, a dzsemkészítés királynője: Christine Ferber. Piros-fehér pettyes vászonnal bekötött üvegei tucatnyi változatban pompáznak, a klasszikus eperlekvártól a különlegesebb, fűszeres vagy virágos ízekig. Mes confitures című könyvében (több nyelven is megjelent) osztja meg igen munkaigényes technológiáját (nála egy lekvár többnyire több napon át készül), amely azonban a legintenzívebb, leggyümölcsösebb lekvárokat eredményezi. Az ő instrukciói alapján készül az alább ajánlott feketeribizli-lekvár és -zselé is. Habár kánikula várható, ilyenkor bizony a gyümölcs az úr, akkor kell befőzni, amikor az adott gyümölcs a csúcson van, a szuperegészséges, C-vitaminban gazdag, rafináltan fanyar fekete ribizlit éppen most! Előkészítése idegőrlő, pucolása, passzírozása munkaigényes, arról nem is beszélve, hogy erős színezőanyaga miatt minden világos színű konyha tulajdonosának rémálma. Azonban minden cseppje megéri! Akinek van konyhai hőmérője, mérheti, a lekvár 105 Celsius-fokon van kész. Ha nincs, akkor a hagyományos kanálpróba működik: ha kiskanállal tányérra kiteszünk egy pöttyöt és megdermed, akkor jó. 2,5 kg fekete ribizliből tíz 2 dl-es üveg lesz. Piros ribizlivel is lehet az alábbi módszert alkalmazni.

Feketeribizli-lekvár

2,5 kg fekete ribizli

1,3 kg cukor

2 citrom leve

A ribizlit megmossuk, leszemezzük. Lábasban összekeverjük a cukorral, citromlével, és összeforraljuk annyira, hogy a cukor felolvadjon. Átöntjük egy üveg- vagy műanyag edénybe, és fóliával letakarva egy éjszakát állni hagyjuk hűtőben. Másnap átpasszírozzuk, hogy a héját és magját teljesen eltávolítsuk. Lábasban ismét felforraljuk, majd 10 percig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni. Sterilizált üvegekbe töltjük.

 

Feketeribizli-zselé

2 kg fekete ribizli

2 dl víz

1 kg cukor

1 nagy citrom leve

A ribizlit megmossuk, leszemezzük. Nagy lábasban a vízzel felforraljuk, fedő alatt 5 percig alacsony hőfokon főzzük. Az egészet átszűrjük, a gyümölcsöt alaposan kinyomkodjuk (ha valaki teljesen sima zselét szeretne, akkor a kinyomkodás után még egyszer át kell szűrni, hogy minden egyes magot eltávolítsunk), a sűrű levet (pürét) – kb. 1,1 kg – a citromlével és a cukorral összefőzzük. Felforraljuk, majd erős lángon 5 percig főzzük, közben folyamatosan lehabozzuk. Sterilizált üvegekbe töltjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.