chili&vanília

A hideg levesek királynője

Gasztro

Jéghideg, pink céklaleves füstölt pisztránggal

Itt a kánikulalevesek szezonja, jöhetnek a hideg, közel-keleti ihletésű joghurtlevesek (zöldfűszerekkel, csicseriborsóval), a behűtött, zöldséges krémlevesek (örök kedvenc a tökfőzelékre hajazó, nyári tökkrémleves kaporolajjal), a modern magyar konyha klasszikus alapdarabjává vált kovászosuborka-krémleves (pörccel, kolbászmorzsával, tejfölhabbal vagy csak zöldfűszerekkel), az andalúz salmorejo (kicsit később, a paradicsom igazi szezonjában lesz az igazi), na meg a hagyományos vagy újszerű hideg gyümölcsleveseink, tejesen vagy tejmentesen. Minden szezon visszatérő darabja a magenta színű, lengyel chłodnik, a hideg levesek királynője. Évente kap egy frissítő ráncfelvarrást, az idei szezonra némi füstölt pisztráng formájában. A chłodnik szó a lengyel kulináris kultúrában hideg levest jelent, így nevezik a népszerű gyümölcsleveseket is, és minden egyéb, lehűtött levest. A céklás változat két részből áll össze: a fűszeres, céklás főzetből (benne a megfőtt céklákkal), valamint a joghurtos részből, amelybe reszelt uborka (gyakran retek) és újhagyma kerül. Nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el, érdemes literszámra készíteni, hiszen két-három napig eláll a hűtőben. A céklás alaplé készülhet sült céklából is, ha éppen van maradék, sőt még készen kapható, vákuumcsomagolt, előfőzött céklát is lehet használni, úgy aztán tényleg minimális munka.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Bányai Kelemen Barna hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.