Itt a kánikulalevesek szezonja, jöhetnek a hideg, közel-keleti ihletésű joghurtlevesek (zöldfűszerekkel, csicseriborsóval), a behűtött, zöldséges krémlevesek (örök kedvenc a tökfőzelékre hajazó, nyári tökkrémleves kaporolajjal), a modern magyar konyha klasszikus alapdarabjává vált kovászosuborka-krémleves (pörccel, kolbászmorzsával, tejfölhabbal vagy csak zöldfűszerekkel), az andalúz salmorejo (kicsit később, a paradicsom igazi szezonjában lesz az igazi), na meg a hagyományos vagy újszerű hideg gyümölcsleveseink, tejesen vagy tejmentesen. Minden szezon visszatérő darabja a magenta színű, lengyel chłodnik, a hideg levesek királynője. Évente kap egy frissítő ráncfelvarrást, az idei szezonra némi füstölt pisztráng formájában. A chłodnik szó a lengyel kulináris kultúrában hideg levest jelent, így nevezik a népszerű gyümölcsleveseket is, és minden egyéb, lehűtött levest. A céklás változat két részből áll össze: a fűszeres, céklás főzetből (benne a megfőtt céklákkal), valamint a joghurtos részből, amelybe reszelt uborka (gyakran retek) és újhagyma kerül. Nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el, érdemes literszámra készíteni, hiszen két-három napig eláll a hűtőben. A céklás alaplé készülhet sült céklából is, ha éppen van maradék, sőt még készen kapható, vákuumcsomagolt, előfőzött céklát is lehet használni, úgy aztán tényleg minimális munka.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!