chili&vanília

A nyár legjobb salátája

Gasztro

Ki tudja, hány hetünk van még hátra a lassú, forró nyárból. Tartalmasabb, férfiasabb fogásokról, nagy darab sültekről ráérünk majd akkor mélázni, addig engedtessék meg még néhány színesebb, élénkebb, a pillanatnyi piaci bőséget kihasználó étel. Egy-egy hűsebb napon az embert úgyis hatalmába keríti a pánik, hogy már mindjárt le is tűnik például a várva várt paradicsomok szezonja. Azok tehát szinte kihagyhatatlanok bármiből is. Az alábbi nektarinos paradicsomsaláta az idei nyár dobogós helyezettje és kedvence lett, feltétlenül ajánlom kipróbálásra. Senkit se tántorítson el a nektarin és a paradicsom – elsőre szokatlannak tűnő – párosa, ugyanis kiváló! Persze édes, érett paradicsom szükséges hozzá. Rengeteg mindent lehet ebben a fogásban variálni: ha nem jutunk halloumi sajthoz (ezt a kemény, grillezésre igen alkalmas, ciprusi eredetű sajtot már szinte minden nagyobb szupermarketben lehet kapni), készíthetjük helyette mozzarellával, burratával vagy gomolyával. Ha nincs kéznél friss menta, más zöldfűszer is kerülhet bele: nagyszerű bazsalikommal, kaporral vagy korianderrel is. Néhány vékony karika jalapeñót vagy más csilit érdemes belekeverni, ez gondoskodik arról, hogy kicsit életre keltse az ízeket, ugyanezt a szerepet látja el a sok reszelt zöldcitromhéj és -lé is. Jöhet még a hőség.

 

Paradicsomsaláta nektarinnal, mentával és grillezett halloumi sajttal

Hozzávalók (2 adag)

25 dkg színes koktélparadicsom

1 kicsi sárga cukkini, vékony szalagokra csíkozva

2 érett, de nem túl puha nektarin

1 zöldcitrom leve és reszelt héja

½ jalapeño, vagy más csilipaprika, kimagozva,

vékonyra karikázva

2 evőkanál olívaolaj

½ csokor menta

25 dkg halloumi sajt

 

A paradicsomokat félbevágjuk, a cukkinit zöldséghámozó segítségével vékony szalagokra csíkozzuk, a nektarint félbevágjuk, és vékony cikkekre szeleteljük. Egy keverőtálban hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját és levét, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olíva­olajjal, és összeforgatjuk. Ekkor belekeverjük a jalapeñokarikákat és a mentaleveleket (nem is szükséges finomra aprítani), és egy nagy tálra halmozzuk. A halloumi sütéséhez teljesen felforrósítunk egy bordás grillserpenyőt, majd amikor szinte füstöl, rálocsolunk pár csepp olívaolajat. Rátesszük a hal­loumi sajtszeleteket. Nem mozgatjuk. Kb. 3 perc múlva egy spatula segítségével alánézhetünk, hogy szép színes grillcsíkok keletkeztek-e rajta, ha igen, megfordítjuk, és még 1 percig a másik oldalán is grillezzük. A salátára halmozzuk, és azonnal tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.