chili&vanília

A nyár legjobb salátája

Gasztro

Ki tudja, hány hetünk van még hátra a lassú, forró nyárból. Tartalmasabb, férfiasabb fogásokról, nagy darab sültekről ráérünk majd akkor mélázni, addig engedtessék meg még néhány színesebb, élénkebb, a pillanatnyi piaci bőséget kihasználó étel. Egy-egy hűsebb napon az embert úgyis hatalmába keríti a pánik, hogy már mindjárt le is tűnik például a várva várt paradicsomok szezonja. Azok tehát szinte kihagyhatatlanok bármiből is. Az alábbi nektarinos paradicsomsaláta az idei nyár dobogós helyezettje és kedvence lett, feltétlenül ajánlom kipróbálásra. Senkit se tántorítson el a nektarin és a paradicsom – elsőre szokatlannak tűnő – párosa, ugyanis kiváló! Persze édes, érett paradicsom szükséges hozzá. Rengeteg mindent lehet ebben a fogásban variálni: ha nem jutunk halloumi sajthoz (ezt a kemény, grillezésre igen alkalmas, ciprusi eredetű sajtot már szinte minden nagyobb szupermarketben lehet kapni), készíthetjük helyette mozzarellával, burratával vagy gomolyával. Ha nincs kéznél friss menta, más zöldfűszer is kerülhet bele: nagyszerű bazsalikommal, kaporral vagy korianderrel is. Néhány vékony karika jalapeñót vagy más csilit érdemes belekeverni, ez gondoskodik arról, hogy kicsit életre keltse az ízeket, ugyanezt a szerepet látja el a sok reszelt zöldcitromhéj és -lé is. Jöhet még a hőség.

 

Paradicsomsaláta nektarinnal, mentával és grillezett halloumi sajttal

Hozzávalók (2 adag)

25 dkg színes koktélparadicsom

1 kicsi sárga cukkini, vékony szalagokra csíkozva

2 érett, de nem túl puha nektarin

1 zöldcitrom leve és reszelt héja

½ jalapeño, vagy más csilipaprika, kimagozva,

vékonyra karikázva

2 evőkanál olívaolaj

½ csokor menta

25 dkg halloumi sajt

 

A paradicsomokat félbevágjuk, a cukkinit zöldséghámozó segítségével vékony szalagokra csíkozzuk, a nektarint félbevágjuk, és vékony cikkekre szeleteljük. Egy keverőtálban hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját és levét, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olíva­olajjal, és összeforgatjuk. Ekkor belekeverjük a jalapeñokarikákat és a mentaleveleket (nem is szükséges finomra aprítani), és egy nagy tálra halmozzuk. A halloumi sütéséhez teljesen felforrósítunk egy bordás grillserpenyőt, majd amikor szinte füstöl, rálocsolunk pár csepp olívaolajat. Rátesszük a hal­loumi sajtszeleteket. Nem mozgatjuk. Kb. 3 perc múlva egy spatula segítségével alánézhetünk, hogy szép színes grillcsíkok keletkeztek-e rajta, ha igen, megfordítjuk, és még 1 percig a másik oldalán is grillezzük. A salátára halmozzuk, és azonnal tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

BKV: csak semmi pánik, lesz fizetés!

A cég megbízott vezérigazgatója belső körlevélben igyekszik nyugtatni a cég dolgozóit, hogy mindenki megkapja a fizetését júniusban. A szakszervezetek megkezdték az egyeztetéseket arról, milyen eszközökkel éljenek, ha ellehetetlenül a BKV és többi fővárosi szolgáltató cég működése.

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.