chili&vanília

A nyár legjobb salátája

Gasztro

Ki tudja, hány hetünk van még hátra a lassú, forró nyárból. Tartalmasabb, férfiasabb fogásokról, nagy darab sültekről ráérünk majd akkor mélázni, addig engedtessék meg még néhány színesebb, élénkebb, a pillanatnyi piaci bőséget kihasználó étel. Egy-egy hűsebb napon az embert úgyis hatalmába keríti a pánik, hogy már mindjárt le is tűnik például a várva várt paradicsomok szezonja. Azok tehát szinte kihagyhatatlanok bármiből is. Az alábbi nektarinos paradicsomsaláta az idei nyár dobogós helyezettje és kedvence lett, feltétlenül ajánlom kipróbálásra. Senkit se tántorítson el a nektarin és a paradicsom – elsőre szokatlannak tűnő – párosa, ugyanis kiváló! Persze édes, érett paradicsom szükséges hozzá. Rengeteg mindent lehet ebben a fogásban variálni: ha nem jutunk halloumi sajthoz (ezt a kemény, grillezésre igen alkalmas, ciprusi eredetű sajtot már szinte minden nagyobb szupermarketben lehet kapni), készíthetjük helyette mozzarellával, burratával vagy gomolyával. Ha nincs kéznél friss menta, más zöldfűszer is kerülhet bele: nagyszerű bazsalikommal, kaporral vagy korianderrel is. Néhány vékony karika jalapeñót vagy más csilit érdemes belekeverni, ez gondoskodik arról, hogy kicsit életre keltse az ízeket, ugyanezt a szerepet látja el a sok reszelt zöldcitromhéj és -lé is. Jöhet még a hőség.

 

Paradicsomsaláta nektarinnal, mentával és grillezett halloumi sajttal

Hozzávalók (2 adag)

25 dkg színes koktélparadicsom

1 kicsi sárga cukkini, vékony szalagokra csíkozva

2 érett, de nem túl puha nektarin

1 zöldcitrom leve és reszelt héja

½ jalapeño, vagy más csilipaprika, kimagozva,

vékonyra karikázva

2 evőkanál olívaolaj

½ csokor menta

25 dkg halloumi sajt

 

A paradicsomokat félbevágjuk, a cukkinit zöldséghámozó segítségével vékony szalagokra csíkozzuk, a nektarint félbevágjuk, és vékony cikkekre szeleteljük. Egy keverőtálban hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját és levét, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olíva­olajjal, és összeforgatjuk. Ekkor belekeverjük a jalapeñokarikákat és a mentaleveleket (nem is szükséges finomra aprítani), és egy nagy tálra halmozzuk. A halloumi sütéséhez teljesen felforrósítunk egy bordás grillserpenyőt, majd amikor szinte füstöl, rálocsolunk pár csepp olívaolajat. Rátesszük a hal­loumi sajtszeleteket. Nem mozgatjuk. Kb. 3 perc múlva egy spatula segítségével alánézhetünk, hogy szép színes grillcsíkok keletkeztek-e rajta, ha igen, megfordítjuk, és még 1 percig a másik oldalán is grillezzük. A salátára halmozzuk, és azonnal tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.