chili&vanília

Smarni

Gasztro

Rántott hús Figlmüllernél, Tafelspitz Plachuttánál, Sacher-torta a Hotel Sacherben, almás rétes valamelyik patinás kávéházban, császármorzsa a Demelben. Utóbbi esetében mindenképpen kijelenthető: a legendák néha szerencsére megalapozottak. Az 1786-ban alapított híres cukrászda Bécs legismertebb és legdrágább vásárlóutcáinak egyikében, a Kohlmarkton található, a turistaútvonal kellős közepén. A rokokó stílusban pompázó szalon ma már kissé kopottnak és a turistatömegek által leamortizáltnak tűnhet, azonban még most is megidézi, hogy egykor a bécsi arisztokrácia találkozóhelye és udvari süteménybeszállító volt. Azon ritka helyek egyike, ahová a kígyózó sorok ellenére érdemes beülni (leg­inkább foglalással), ennek pedig egy az oka: a Kaiserschmarrn, vagyis a császármorzsa. Frissen készül, legalább húsz percig, de minden egyes perc és kalória megéri: a Demel császármorzsája világbajnok. Légies, könnyű, remegős, a tésztadarabok vajasak, kissé karamellizáltak, a sült szilvakompót nagyszerű. Az alább ajánlott smarnit is ez ihlette, ez a változat még könnyebb, frissebb és kiváló. Szilvával vagy lekvárral.

 

Túrós smarni vörösboros szilvakompóttal

Hozzávalók (4–6 nagy adag)

 

Smarni:

25 dkg krémes túró

4 dkg porcukor vagy nyírfacukor

4 tojás szétválasztva

1 citrom reszelt héja

½ kávéskanál só

5 dkg zabliszt

5 dkg sima liszt

sütéshez 5 dkg vaj

Szilvakompót:

4 dkg cukor

60 dkg szilva, kimagozva

3 dl lágy, gyümölcsös karakterű vörösbor

5 dkg nádcukor

1 rúd fahéj

1 szem szegfűszeg

1 darab citromhéj

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses fokozaton). Egy nagy keverőtálba tesszük a túrót (nagyon fontos, hogy ne a hagyományos, morzsalékos fajta túrót használjuk, hanem a dobozban kapható, német fajta krémtúrót). Hozzáadjuk a porcukrot, a négy tojás sárgáját, a citrom finomra reszelt héját, sót, a zab- és sima lisztet, ezután alaposan összekeverjük. Ha nincs otthon zabliszt, akkor csak sima lisztet használunk, így is összesen 10 dkg lisztre lesz szükségünk. Egy másik tálban elektromos habverő segítségével kemény habbá verjük fel a négy fehérjét. A túrós masszához adjuk a hab egyharmadát, ezt határozott mozdulatokkal, gyorsan belekeverjük. A maradék habbal már óvatosabban járunk el, lassabban, óvatosabban keverjük a masszába, hogy a hab már ne törjön. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd beleöntjük a masszát. Néhány percig hagyjuk, mint egy palacsintát, hogy az alja nagyjából megsüljön. Ekkor áttesszük a sütőbe, és kb. 10–12 percig sütjük, amíg kissé megemelkedik, és a teteje megpirul. Pár percig hagyjuk állni, majd darabokra tépkedjük (vágjuk). Már így is remek, de még finomabb lesz, ha tálalás előtt kevés vajon kissé átpirítjuk a smarnit.

A szilvakompótot már előző nap elkészíthetjük, vagy mialatt sül a smarni. Egy magasabb falú lábasban vagy serpenyőben karamellizálunk 4 dkg kristálycukrot, amikor borostyánszínű, akkor hozzáöntjük a vörösbort (óvatosan, mert köpköd!), néhány percig forraljuk, majd beledobjuk a kimagozott, félbevágott szilvát és a fűszereket. Addig főzzük, amíg a szilva megpuhul, kissé összeroskad, szirupos lesz, de nem veszíti el teljesen a tartását. Ha szükséges, közben vizet adunk hozzá.

A smarnit frissen, langyosan, a szilvakompóttal tálaljuk.

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

A fájdalomdíj

A Szentháromság téren álló, túlméretezett és túldíszített neogótikus palota, az egykori Pénzügyminisztérium Fellner Sándor tervei alapján épült 1901–1904 között, de nem aratott osztatlan sikert. Túlzónak, hivalkodónak tartották; az már tényleg csak részletkérdés volt, hogy a kortárs építészethez semmi köze nem volt.

Így bomlik

Nehéz lenne pontosan belőni, hogy a Fidesz mióta építi – a vetélytársainál is sokkal inkább – tudatosan, előre megfontolt szándékkal hazugságokra a választási kampányait (1998-ban már egészen bizonyosan ezt tették). Az viszont látható pontosan, hogy e hazugságok idővel egyre képtelenebbek lettek.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.

Mindenki eltűnt

Egy Svédországban élő nyugdíjas postás, műfordító kezdeményezésére gyűjteni kezdték a nagyváradiak a magyar zsidó közösségről és tagjainak sorsáról szóló könyveket. A polcon műveik révén egymás mellé kerülnek szülők és gyerekek, akiket a holokauszt idején elszakítottak egymástól.

„Ez az identitásom része”

Megfeszített erővel vett részt az emberkereskedelem elleni küzdelemben, védett házakat vezetett, kimenekítésekben működött közre. A saját egészsége érdekében hátrébb lépett, de továbbra is dolgozik.

Vaskézzel

Az okozott kár értéke a nyomozás során még a tízszerese volt a vádiratban szereplő 6 millió forintnak. Az előkészítő ülés lehetőséget teremtett volna arra, hogy a szennyest ne teregessék ki, aztán minden másként alakult.