Tartalom

MaNcs 29. évf. 33. sz. (2017-08-17)

Publicisztika

Ripp Zoltán

Publicisztika

Újrajátszás

Magyarország választás előtt

Háromnegyed év múlva választás lesz Magyarországon. Pártszerű obskúrus képződmények készülődnek az eseményre, dúlt kedélyű honpolgárok tömegei reménykednek változásban, közvélemény-kutatási eredményeket böngésznek: miféle eljárások révén szabadulhatnánk az immár nyolcadik éve ránk telepedett borzalomból.

Halasi Zoltán

Publicisztika

Férfimese

Az amazon toposz

Hetvenötödik születésnapja alkalmából az amerikai képregények népszerű szuperhősnőjét, Wonder Womant az ENSZ tavaly a női jogok ikonjának jelölte. A jelölés ellen épp a női méltóság nevében sokan tiltakoztak, így a Csodanő elesett a tiszteletbeli ENSZ-nagyköveti címtől. De azért Petty Jenkins Wonder Woman-filmje Gal Gadottal a főszerepben így is tarol a világ mozijaiban. Nálunk is.

Egotrip

Egotrip

Sándor Judit: Testbeszéd

A feminista otthoni nevelés szükségességéről

A nők nevelése mindig is kedvelt témája volt az irodalomnak, elég csak G. B. Shaw Pygmalionjára vagy Shakespeare A makrancos hölgyére gondolnunk. Ráadásul ez utóbbit elképesztő mennyiségben, szinte kéjjel dolgozták fel újra és újra, nemcsak a színházban, hanem filmen, balettben is – és lássuk be, nem nagyon történt akár halvány kísérlet sem arra, hogy az I. Erzsébet korabeli felfogásnál korszerűbb változatot készítsenek az alkotók.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Hulot úr visszatér

Már csak hármat kell aludnunk, s ismét miniszterelnök úr társaságában vághatunk neki a szokásos tűzijátéknak. Nem, egyelőre még nem a letöltött szabadság tiszteletére robbannak a főváros fölött a petárdák, s a vizes vébét sem játsszák újra, noha igény nyilván lenne rá.

A szerk.

A szerk.

Egyedül

A Momentum küldöttgyűlése a hírek szerint a minap azt a döntést hozta meg, hogy a párt egyedül vág neki a 2018-as országgyűlési választásoknak. Olyannyira, hogy nemcsak önálló listát állítanak (amit eddig is mondtak), de mind a 106 egyéni körzetben saját jelöltet indítanak (amit eddig nem mondtak ki egyértelműen). Sőt, arról is döntöttek, hogy döntésük végleges, vagyis még tárgyalni sem fognak más, a Fidesz ellenében induló pártokkal semmiféle együttműködésről, még koordinált jelöltállításról sem.

Külpol

Interjú

Külpol

„Emberek fognak éhen halni”

Dany Bahar közgazdász a venezuelai válságról

Csődbe mehet Venezuela, Nicolas Maduro elnök hatalomvágya pedig kizár bármiféle tisztességes megoldást – véli a Brookings Institution elemzője, akit a közelmúlt fejleményeiről kérdeztünk.

Belpol

Kórházak a kánikulában

Belpol

Itt felforr az agyvíz

42 fok, összeizzadt munkaruhák és pizsamák, leszakadt redőnyök, kiszáradt betegek. Alig találni klímaberendezést a magyar kórházakban, sok helyen még a ventilátor is luxus. Kinek a hibájából szenvednek a betegek a hőségben?

A Jobbik és a bérunió

Belpol

Nagy, üres szavak

„Európával az európai bérekért”, valamint „Mindenki a szülőföldjén boldogulhasson” – hirdetik országszerte a Jobbik bér­unió-kezdeményezését népszerűsítő plakátok. A gondolat nem légből kapott, de jelenlegi formájában nyugodt szívvel nevezhető politikailag motivált blöffnek.

A magyar járványügy leépítése

Belpol

Mész alatt

Amihez ez a kormány hozzányúl, az tönkremegy: a 90 éve működő magyar járványügy az „átszervezés” nyomán lényegében megszűnt.

Hatósági asszisztálás a médiapiac letarolásához

Belpol

Dísznek vannak

A médiahatóság és a versenyhivatal 2010 után végig asszisztált a médiapiac fideszes bedarálásához. Az új médiatörvény is lehetőséget adott volna a beavatkozásra, ám a párthűség mindent felülír.

Helyzetjelentés az Orbán–Simicska-háborúról

Belpol

Áll még

A választások közeledtével a nyilvánosság szempontjából fontos plakát- és médiafronton durvul az Orbán–Simicska-háború. A kegyvesztett oligarcha cégei nincsenek túl jó passzban, de messze még a végjáték.

Zene

Koncert

Zene

Kismesterek éjszakája

Kasabian

Az előző, „nullás” évtizedben befutott, jeles elődeik munkásságát ügyesen szintetizáló, némi jóindulattal slágereket is tisztesen termelő, a színpadon többnyire jól teljesítő zenekarok között szokás emlegetni a leicesteri Kasabiant.

Koncert

Zene

Fekete folt

PJ Harvey

Életem eddigi legemlékezetesebb starspotting élménye az volt, amikor 2004-ben a londoni Oxford Streeten egyszer csak szembejött velem PJ Harvey, majd két sarokkal odébb valami egészen hihetetlen módon a Pa-Dö-Dő bukkant fel. Harvey-t azóta sem láttam, nagy örömmel töltött el, hogy a művésznő befért az idei Sziget line-upba, csakhogy adódott közben egy komoly probléma.

Koncert

Zene

Trapéz és korlát

Pink

Amilyen ordas botrány lett tavaly Rihanna fellépéséből, annyira jót húztak most a Sziget szervezői Pinkkel, akit meghökkentő módon és mértékben imádott körbe a (a nulladik nap tapasztalatai alapján nem kis részben magyar) publikum, s előzetes elvárásaikat a koncert is maximálisan kielégítette.

Koncert

Zene

Délutáni őrület

Mando Diao

Kevés hálátlanabb dolgot tudunk elképzelni a Szigeten, mint egy délután négy órakor kezdődő nagyszínpadi koncertet 38 fokos melegben.

145 milliót követel Snétbergeréktől az egykori operatív igazgató

Zene

Kiadós végkielégítés

Hat éve működik zavartalanul Felsőörsön, most mégis nagy bajba kerülhet Snétberger Ferenc gitárművész tehetséggondozója. Lép-e valamit a központ létéért elkötelezett Balog Zoltán miniszter?

Könyv

Könyv

Könyv

A Falk Miksa utcai rapperek

Kemény Zsófi: Rabok tovább

A könyv olvasásakor az a régi vicc juthat eszünkbe, miszerint a Brezsnyev-éra utolsó éveiben a villamoson utazó egy hatalmas gyászkeretet lát meg a szemben ülő újságjának címlapján, és reménykedő tekintettel néz a másikra, mire a válasz egy sajnálkozó „nem”. Nyilvánvaló, hogy 2017. július 10-én a regénybeli fikciós forradalom nem történt meg.

Színház
Film

Film

Film

Szakáll, bajusz

Fabrice Gobert: K.O.

A topmenedzser is csak ember, még az is, aki a tévéipar ritkás levegőjű magaslatain szívja napszámosainak vérét, takaros otthonába hazatérve pedig hozzátartozóit fixírozza rutinos megvetéssel.

Film

Film

Függetlenül

Terry George: Az ígéret

Az ambiciózus vidéki patikus egy kényszerházasság hozományából orvosnak tanul, hogy segíthesse közösségét. A fővárosban beleszeret vendéglátó nagybátyja lányainak nevelőnőjébe, a Párizsból hazatérő szépség azonban egy neves külföldi újságíró barátnője.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Hány éves a kapitány?

Pénzt vagy éveket!

Mitől is válik egy nemzetközi licencformátum magyarossá? Olyan kérdés ez, amelynek a megválaszolásán, úgy lehet, a hazai műsorkészítők kevesebbet törik a fejüket, mint a megélhetési tévékritikus.

Riport

Riport

Süllőt enne? Fogja ki!

Megsínyli a kereskedelem és a gasztronómia a halászat halálát

Amióta betiltották Magyarország természetes vizein a halászatot, a hazai gasztronómia is szegényebb lett, nem is kevéssel: a hazai természetes vízi hal nyomtalanul eltűnt az étlapokról és a halasok kínálatából. Mit pótolhatnak ebben a helyzetben a halgazdaságok, mit tehetnek a csúcséttermek, és mivel kell beérnie a mezei halimádónak? Ennek jártunk utána.

Sport

Interjú

Sport

„A többiek lassultak”

Ifj. Tomhauser István futóedző

Alig egy hete Baji Balázs óriási futással lett bronzérmes 110 gáton a londoni világbajnokságon – korábban sprintszámban csak két magyar döntős volt a vébék történetében. (1983-ban Bakos György hatodik lett 110 gáton, Kovács Attila 1987-ben negyedik 100 méteren). A gátfutás csíziójáról Baji mesterével beszélgettünk, aki az edzősködés mellett testnevelőként is dolgozik.

Gasztro
Tudomány

Áltudományos Föld-teóriák

Tudomány

Pizzaszerű korong

Még ma is sokan hisznek abban, hogy a bolygónk lapos. Esetleg üreges, netán mi is be vagyunk zárva a mélyébe.

Lokál

Lokál

„Ez nem politikai harc, hanem az életünk” – A Müszi csapata a bezárásról és a jövő lehetőségeiről

Öt év után kitették a Corvin Áruház harmadik emeletéről a civil szervezeteknek, alkotóműhelyeknek, szabadegyetemnek és rengeteg programnak, kiállításnak, beszélgetésnek otthont adó közösségi befogadóteret, a Müszit. Bár úgy tűnik, az ak­tuál­politikától független piaci döntés született, az biztos, hogy a civilekhez is kötődő belvárosi underground helyeknek egyre nehezebb fennmaradni. A müszisek sem nyugodtak, de optimisták. Birtalan Krisztina ügy­vezetővel, Bársony Júlia művészeti igazgatóval, Kis Réka gazdasági vezetővel, Berecz Zsuzsa és Salamon Júlia programkoordinátorokkal beszélgettünk.

Tévétorrent