A málna, úgy tűnik, mára luxuscikk lett. A piaci ára és a hozzáférhetőség alapján mindenesetre egyértelmű, hogy az idén nemhogy málnadzsemet nem fogunk befőzni, de még egy-egy komolyabb málnás desszertet is kétszer meggondolunk, maximum pár szemet vesz az ember a tetejére (a többit meg fagyasztott málnából vagy korábbi málnalekvárból pótolja ki). Tele van viszont a piac szebbnél szebb ribizlivel, legyen hát ő a sztár ezen a nyáron. Jöhetnek a hideg ribizlilevesek és mártások, csatnik, zselék, habok, desszertek. Az alább ajánlott süteménynek két kulcsa van: az egyik az omlós tészta sóssága. Muszáj jól eltalálni és megfelelően sózni, különben „lapos” lesz ízben. Szintén lényeges, hogy jó sok ribizli kell bele, mert annak a savanyúságától működik az egész. A tojásfehérjehab alapvetően édes, így kell bele a savanyú kontraszt. Ízes, ropogós, omlós tészta, rajta édes-savanyú hab – így kerek a világ. Kizárólag ribizlivel (esetleg fekete ribizlivel) ajánlom, minden más gyümölcs túl édes hozzá. Az alábbi adag igen kiadós, sok szelet jön ki belőle és az átlagosnál nagyobb tortaformában sült, ha valaki nem akar ilyen sokat készíteni, akkor lehet felezni vagy kétharmadolni a mennyiségeket. Leginkább frissen, a sütés napján finom, utána elkezd összeesni, és a ribizli leve is elkezdi áztatni. Sütés után két-három órával, még kissé langyosan, de már szeletelhető állapotban van a csúcson.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!