chili&vanília

A szardellasózó művésznők

Gasztro

- Nyolcan vagyunk, csak nők, és amikor szezonja van, három nap alatt ezer kiló szardellát teszünk el. Van, hogy hajnali háromkor riasztanak a halászok, hogy jó fogás volt, ilyenkor megy a körtelefon, a hatórás irodai munka helyett pedig a tizenkét órás szardellasózás - meséli teljes természetességgel Nelli, a két csinos olasz hölgy egyike, akik a Cinque Terre-i Nemzeti Park szardellasózó üzemét vezetik. Nelli Monterossóból származik, amely a sóban eltett szardelláról híres.

- A nagyszüleim halászok voltak, az irántuk érzett tiszteletből és szeretetből vállaltam el ezt a munkát. Pontosan úgy tartósítjuk a szardellát, ahogy a nagyanyám tanította, egyébként Olaszországban egyedüliként nemcsak sóban, hanem sós vizes oldatban is. A szardellasózás nem kimondottan nőies feladat: a tonnányi apró - 13 cm-es - hal kibelezése, a 48 kilós cementnehezékek emelgetése szó szerint erőt próbáló feladat. Közben a szardellasózó nők énekelnek, pletykálnak és csacsognak, a munka jó hangulatban telik. Miközben csillogó szemekkel mesél, Nelli kinyitja számunkra az egyik hordót. A sóoldatot leönti róla, óvatosan kiemel néhány szardellát, kiemeli a gerincét, megmossa, majd mint egy ritka gyémántdarabot, büszkén odanyújtja, hogy kóstoljuk meg. Édes és sós egyben, tengerízű, intenzív. A legjobb szardella, amelyet valaha kóstoltam. Nemigen használjuk a konyhánkban, pedig kitűnő alapanyag, észrevétlenül fokozza az ízeket, és teszi különlegessé, méllyé őket. Aki ódzkodik tőle, annak egyszerűen nem kell elárulni, hogy van belőle az ételben.

Íme öt felhasználási javaslat a szardellához:

Ropogós kenyérmorzsához: olívaolajon dinszteljünk finomra aprított fokhagymát, majd adjunk hozzá néhány szardellafilét, amely beleolvad. Az ízes olajon süssük ropogósra a kenyérmorzsát, végül adjunk hozzá reszelt citromhéjat és friss petrezselymet. Zöldségeken, pl. sült spárgán tálaljuk (a képen).


Sült paprikával: a kaliforniai paprikákat megsütjük, héjukat eltávolítjuk, majd felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk friss petrezselyemmel, majd ráfektetjük a szardellafiléket.

Paradicsomos pesztóba: aprítógépben pürésítsünk 5 dkg aszalt paradicsomot, 5 dkg diót, öt szardellafilét és 1 dl olívaolajat.

Főtt burgonyával: a megfőtt burgonyát locsoljuk meg kevés olívaolajjal, majd adjunk hozzá morzsolt oregánót, fokhagymát, ecetes kapribogyót, végül a szardellát (Nelli így szereti a legjobban).

Paradicsomos karajhoz: a karajszeleteket serpenyőben mindkét oldalukon pirítsuk meg. Készítsünk paradicsommártást, amelyhez adjunk néhány ág friss rozmaringot és szardellát. A mártást öntsük a húsra, majd tegyük 180 fokos sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt megpuhul.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.