- A nagyszüleim halászok voltak, az irántuk érzett tiszteletből és szeretetből vállaltam el ezt a munkát. Pontosan úgy tartósítjuk a szardellát, ahogy a nagyanyám tanította, egyébként Olaszországban egyedüliként nemcsak sóban, hanem sós vizes oldatban is. A szardellasózás nem kimondottan nőies feladat: a tonnányi apró - 13 cm-es - hal kibelezése, a 48 kilós cementnehezékek emelgetése szó szerint erőt próbáló feladat. Közben a szardellasózó nők énekelnek, pletykálnak és csacsognak, a munka jó hangulatban telik. Miközben csillogó szemekkel mesél, Nelli kinyitja számunkra az egyik hordót. A sóoldatot leönti róla, óvatosan kiemel néhány szardellát, kiemeli a gerincét, megmossa, majd mint egy ritka gyémántdarabot, büszkén odanyújtja, hogy kóstoljuk meg. Édes és sós egyben, tengerízű, intenzív. A legjobb szardella, amelyet valaha kóstoltam. Nemigen használjuk a konyhánkban, pedig kitűnő alapanyag, észrevétlenül fokozza az ízeket, és teszi különlegessé, méllyé őket. Aki ódzkodik tőle, annak egyszerűen nem kell elárulni, hogy van belőle az ételben.
Íme öt felhasználási javaslat a szardellához:
Ropogós kenyérmorzsához: olívaolajon dinszteljünk finomra aprított fokhagymát, majd adjunk hozzá néhány szardellafilét, amely beleolvad. Az ízes olajon süssük ropogósra a kenyérmorzsát, végül adjunk hozzá reszelt citromhéjat és friss petrezselymet. Zöldségeken, pl. sült spárgán tálaljuk (a képen).
Sült paprikával: a kaliforniai paprikákat megsütjük, héjukat eltávolítjuk, majd felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk friss petrezselyemmel, majd ráfektetjük a szardellafiléket.
Paradicsomos pesztóba: aprítógépben pürésítsünk 5 dkg aszalt paradicsomot, 5 dkg diót, öt szardellafilét és 1 dl olívaolajat.
Főtt burgonyával: a megfőtt burgonyát locsoljuk meg kevés olívaolajjal, majd adjunk hozzá morzsolt oregánót, fokhagymát, ecetes kapribogyót, végül a szardellát (Nelli így szereti a legjobban).
Paradicsomos karajhoz: a karajszeleteket serpenyőben mindkét oldalukon pirítsuk meg. Készítsünk paradicsommártást, amelyhez adjunk néhány ág friss rozmaringot és szardellát. A mártást öntsük a húsra, majd tegyük 180 fokos sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt megpuhul.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com