chili&vanília

A tavaszi megújulás ünnepe – 1394

Gasztro

A perzsa újév, a nowruz a tavasz első napja, az iráni naptárban pedig az év első napja. Minden évben március 20-ra vagy 21-re esik. 2008 óta az UNESCO szellemi kulturális örökségének része. A tavasz beköszöntével érkező megújulás, növekedés és újjászületés ünnepe. Talán a világon az egyik legszebb ünnep. A családok hagyományosan feldíszített asztalt állítanak fel ilyenkor, amely az ünnep kezdetétől 13 napig megmarad. Az asztal neve haft-seen, és legalább hét „s” betűvel kezdődő, szimbolikus jelentésű alapanyag, illetve tárgy kerül rá: sabzeh, azaz friss búzafű, amely az újjászületést és termékenységet jelképezi, sumac, vagyis szömörce, az élet fűszere, senjed, szárított lótuszvirág, a szeretet szimbóluma, seer, azaz fokhagyma, amely távol tartja a rossz előjeleket, samano, búzából készített édes puding, amely a türelemre utal, serkeh, ecet, szintén a kor és a türelem szimbólumaként, valamint seeb, alma mint a természetes szépség megtestesítője. Ezenkívül tükör, gyertyatartó, vízben úszkáló aranyhalacska, pénzérme, jácint és festett tojás alkotja még az ünnepi asztalt. Hetekkel az újév előtt óriási, rituális nagytakarításba kezd mindenki, a gyerekeknek új ruhát vesznek. Az ünnepi menü része a rengeteg zöldfűszer, amely mind a tavasz érkezését jelenti. Az alábbi zöldfűszeres rizs elmaradhatatlan.

 

Perzsa zöldfűszeres rizs (sabzi polow)

Hozzávalók (6 adag)

50 dkg jó minőségű, hosszú szemű rizs (pl. basmati vagy jázmin-)

1 teáskanál só

10 dkg friss koriander

10 dkg friss petrezselyem

10 dkg kapor

1 csokor snidling

2 csokor újhagyma

0,5 dl olívaolaj

15 dkg vaj, felolvasztva

 

A rizst alaposan átöblítjük hideg vízben. Addig kell átmosni, amíg a víz kristálytiszta lesz (tehát lemostuk a rizsről a keményítőt, ennek köszönhetően lesz pergős az állaga). Egy tálba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, hozzáadjuk a sót, majd 2 óráig, de legalább 30 percig áztatjuk. Robotgépben vagy éles késsel finomra aprítjuk az összes zöldfűszert: a koriandert, petrezselymet, kaprot, snidlinget, és felkarikázzuk az újhagymát, a zöldjével együtt. A rizst az összes zölddel együtt lábasba tesszük, és felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel. Sózzuk. Felforraljuk, majd 10 percig előfőzzük. Ekkor leöntjük róla a vizet, a lábast konyhai papírtörlővel kiszárítjuk. Az aljára olívaolajat öntünk, és lazán rászórjuk az előfőzött rizst. A rizsrétegeket meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Még elegánsabb és autentikusabb lesz, ha a vajhoz egy csipet sáfrányt keverünk. 2 dl vizet adunk hozzá. Takarékon, fedő alatt további 20 percig főzzük, amíg teljesen puhára párolódik. Ekkor levesszük a tűzről, szorosan leterítjük egy tiszta konyharuhával, majd rátesszük a fedőt. 10 percig állni hagyjuk. Ezalatt az anyag magába szívja gőzt, a rizs tökéletes állagú lesz. Hagyományosan hal köreteként adják, de nagyon finom pl. buggyantott tojással vagy sűrű joghurttal is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Pokolba a tűzijátékkal! – Ünnepi beszéd

Kedves Egybegyűltek, kedves Olvasók! Önök már túl vannak rajta, mi (nyomda+munkaszüneti nap) még csak készülünk rá, mégis nagyon jó érzés így együtt ünnepelni ezt a szép évfordulót. 25 év! Egy negyedszázad, belegondolni is felemelő! Több mint jubileum, egyenesen aniversarium!

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.

„Az elégedetlenség hangja”

Százezrek tájékozódtak általa a napi politikáról a Jólvanezígy YouTube-csatorna révén, most mégis úgy döntött, inkább beáll a Kutyapárt mögé, és videókat készít nekik. Nemcsak erről, hanem a Fidesz online bénázásáról is beszélgettünk.