chili&vanília

Masinamesék

Gasztro

Irénke néni. Szomolyai barlanglakásban született és nevelkedett, Mezőkövesd mellett. A kőzetbe vájt pincelakás ma már műemlék, tájházként üzemel. Mint régebben minden cigány családban, itt is a sparhelt, vagyis a masina játszotta a központi szerepet, minden ezen készült. Babos tésztát főzünk, a tészta házi és gyönyörű, a főzőléből habarással leves lesz (a kútról hozott víz minden cseppje kincs). Erika. Fiatal, gyönyörű cigány lány, párja tehetséges tamburakészítő, az internetről tanulta ki a mesterséget. Oldalaspörkölt nokedlivel a menünk, természetesen lecsósan, mert úgy romás. Erika – híres roma divattervező, testvérével, Helenával és édesanyjával, Margitkával főzünk. A család egykor Erdélyből érkezett, ez a konyhában is megmutatkozik. Olyan bokolyit – lángosszerű lepénykenyér – sütnek, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk. Zoltán. Tiszacsegei halász, „kisszerszámos, hagyományőrző”. Világbajnok halászlével és két kiló lisztből sült „pogácsával”, vagyis kenyérrel vár, később tárcsán halfasírtot és keszeget sütünk. Két kirepült nagyfia után hat roma kisgyereket vettek magukhoz feleségével. Ancsa – beás cigány család a Mecsek lábánál, zseniális káposztás lecsó, meglepetésnek pedig medvehagymás-szalonnás kenyér, itt punyának nevezik, ezzel kell tunkolni a lecsót. A masinameséket folytathatnánk még tovább a cigány konyhán keresztül, receptről receptre, családról családra. Akad néhány összekötő elem: az erős fűszerezés, a lecsók, pörköltek, nokedlik szeretete, a sparhelt (masina) központi szerepe, de a legfontosabb: a cigánykenyér. Bodag, bokolyi, vakaró, punya, pogácsa, cigánypizza – ahány vidék, annyi elnevezés. Íme, az én húsvéti változatom, a receptet a Romani Gastro blog szerzőitől tanultam, ők például hagymával vagy savanyú káposztával is készítették, úgy is pompás. A cigánykenyeret sosem vágjuk, mindig törjük.

 

Medvehagymás, sonkás bodag

Hozzávalók (1 tepsihez, kb. 6-8 adag)

 

50 dkg liszt

1 evőkanál só

1 csomag sütőpor

1 dl olaj vagy olvasztott zsír

kb. 2,5 dl langyos víz

30 dkg főtt sonka, felkockázva

1 csokor medvehagyma, finomra aprítva

 

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a sót és a sütőport. Beleöntjük az olajat és a langyos víz felét. Mindig a liszttől is függ, hogy pontosan mennyi vizet vesz fel, ezért fokozatosan adagoljuk. Kézzel vagy robotgép dagasztókarjával meggyúrjuk. Átborítjuk egy gyúródeszkára, rászórjuk a sonkát és a medvehagymát, majd alaposan átgyúrjuk, hogy a két hozzávalót egyenletesen elosszuk a tésztában. Egy kb. 20×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és kiolajozzuk. Kézzel elrendezgetjük benne a tésztát, széthúzzuk úgy, hogy a tepsi széléig kiérjen. 30 percig sütjük. amíg a teteje kissé megpirul. Törve fogyasztjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jancsics Dávid korrupciókutató: Az Orbán család vagy a Matolcsy-klán működése új jelenség

Jancsics Dávid a Leukémia zenekar gitárosaként a hazai underground zenetörténethez is hozzátette a magáét, majd szociológusként az Egyesült Államokba ment, azóta a San Diego-i egyetem professzora. A magyarországi korrupcióról szóló doktori disszertációját átdolgozva idén magyarul is kiadták A korrupció szociológiája címmel. Erről beszélgettünk.

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).

Új válaszok

A művészet nem verseny, de mégiscsak biennálék, pályázatok, díjak és elismerések rendezik a sorokat. Minden országnak van egy-egy rangos, referenciaként szolgáló díja.

Mintha a földön állva…

Összegyűjtött és új verseket tartalmazó kötete, a 2018-ban megjelent A Vak Remény a költő teljes életművét átfogó könyv volt, ám az új versek jelenlétét is kiemelő alcím a lírai opus folyamatosan „történő” állapotára mutat, arra, hogy még korántsem egy megállapodott vagy kevésbé dinamikus költői nyelvről van szó.