Az egész úgy kezdődött, hogy a falu összegyűjtött néhány asszonyt, akik elkezdtek csigatésztát készíteni. Akinek volt már lehetősége megfigyelni, hogy ez a tevékenység milyen idő- és munkaigényes, tudja, hogy a házi csigatészta értéke pénzben szinte kifejezhetetlen. Vagy megfizethetetlen. Egy tojásból négy óra alatt készül el kb. 20 deka csiga, ami egy közepes méretű családi ebéden el is fogy. A tiszaörsi asszonyok fáradhatatlanul gyúrtak és tekertek, hírük pedig a szomszéd falvakig is elért, a kereslet óriási volt, lakodalom nem volt a tésztájuk nélkül. A biznisz növekedni kezdett, mígnem egy szövetkezet lett a vége, négy állandó tésztás asszonnyal, profi tésztagéppel, szárítókeretekkel. A választék is bővült, kiváló minőségű lebbencs- és kockatészta, cérnametélt és miegymás készül ma már az apró manufaktúrában. A tarhonya az egyik legnépszerűbb tésztájuk, de igencsak meglepetést okozott az alábbi – a hagyományos pásztortarhonyától vagy úttörőgombóctól eltérő – szokatlan felhasználási mód.
Tiszaörsi tarhonyasaláta sütőtökkel,
pirított dióval
Hozzávalók (6–8 kis adag)
2+2 evőkanál olívaolaj
10 dkg tarhonya, sötétre pirítva
50 dkg sütőtök (héjastul, kb. 3,5 cm-es,
szabálytalan kockákra vágva)
25 dkg lila hagyma (2 közepes)
só, bors
fél narancs reszelt héja
1 kávéskanál csilipehely
4 dkg durvára vágott dió, megpirítva
1 csokor petrezselyem
1 csokor kapor
Egy lábasban két evőkanál forró olajon egészen sötétre megpirítjuk a tarhonyát. Felöntjük kb. 2,5-szeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 perc alatt teljesen puhára főzzük, leszűrjük, és langyosra hűtjük. Miközben fő a tarhonya, megsütjük a tököt és a hagymát (együtt, egy tepsin). Sütőtökből érdemes olyat választani, amelynek hosszú az egyenes része, a nyaka, mert azt könnyebb kockázni. De használhatunk vegyesen, többféle tököt is (pl. kerek Hokkaido tököt). A sonkatököt nem szükséges meghámozni, a héja is ehető, ráadásul szépen formában tartja a zöldségdarabokat a sütés során. A lila hagymát meghámozzuk, majd nagyobb cikkekre vágjuk. A feldarabolt zöldségeket egy uzsonnázótasakban összeforgatjuk olívaolajjal, sóval és borssal, majd előmelegített sütőben 220 fokon, légkeveréses üzemmódban kb. 20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle már kissé elkezd karamellizálódni, felülete enyhén megpirult, itt-ott fekete pöttyök is megjelennek rajta. A zöldségeket is langyosra hűtjük. Óvatosan – hogy ne törjön a tök – összeforgatjuk a tarhonyát a sült sütőtök- és lilahagyma-darabokkal, fél narancs reszelt héjával, csilipehellyel, végül nagyobb levelekre tépkedett (nem finomra aprított) petrezselyemmel és kaporral. Durvára vágott, pirított dióval szórjuk meg. Langyosan kiváló vega saláta, magában is nagyszerű, de lehet sültek (csirke, tarja, hal) körete is.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu