chili&vanília

A tojás húsz árnyalata

Gasztro

Ha a keményre főtt tojást héja nélkül egy éjszakára céklalébe áztatjuk, a fehérje élénk rózsaszínű lesz. (Vigyázat, ha 18 óránál többet marad a lében, akkor a sárgáját is beszínezi!) Ha kurkumás pácba, sárga. Ha márványosan megtörjük a héját, és pucolás nélkül tesszük szójaszószos, ötfűszeres lébe, az ázsiai konyhában népszerű teatojást kapunk. Háromperces főzéssel lágy lesz, hat perc alatt a fehérje megszilárdul, a közepe még folyós, tíz perc alatt kemény. Ha fasírthússal tapasztjuk körbe, és panírozzuk, skót tojást készítettünk (főzelékekre remek). Csendesen gyöngyöző, kissé ecetes vízbe merítjük felütve: buggyantott tojás. Rengeteg olvasztott vajjal gőz fölött felverjük, az eredmény: hollandi mártás (tárkonyosan, béarni szószként még finomabb). Mindig közönségkedvenc lesz az összes régimódi elkészítési mód: megtöltve (tabascót a töltelékbe!), majonézes salátaként (tárkonnyal) vagy parádés zsidótojásként (libazsírral). Frankfurti zöldfűszermártásba, rémoulade-ba, tojáscurrybe a húsvéti maradékot is kiválóan felhasználhatjuk, előtte húsvéti brunchra frittataként (medvehagymával, sonkával), masala omlettként (indiai fűszerekkel, korianderrel), shakshouka formájában (közel-keleti lecsóban sütve) tálalhatjuk. A desszertpályán pedig bor- vagy pezsgősodó (eperrel), piskóta (málnás mascarponéval töltve) vagy citromkrém születhet belőle. Mostanában sült spárgával, hatpercesen a legfinomabb.

 

Sült spárga hatperces tojással

Hozzávalók (2 adag)

 

1 csomag (500 g) spárga

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

4 tanyasi tojás

 

A sütőt előmelegítjük 210 fokra (légkeverés). A spárgák legalsó egy-két centijét letörjük (hang alapján lehet érezni, hogy hol kell megtörni), majd a legalját zöldséghámozóval meghámozzuk. Zöld spárgánál a többi részt nem szükséges pucolni, a kis lapos „tüskéket” eltávolíthatjuk a szárról. Ha a receptet fehér spárgával készítjük, annak a teljes szárát meg kell pucolni. A spárgákat tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, frissen őrölt borsot adunk hozzá, és kb. 10 perc alatt megsütjük (a pontos sütési idő a spárga fajtájától és vastagságától függ). Közben lábasban vizet forralunk, amikor forr, belehelyezzük a tojásokat, és pontosan hat percig főzzük. Azonnal hideg vízzel sokkoljuk, és megpucoljuk. Rögtön tálaljuk a spárgával. A tetejére kiválóan illik a ropogós hajdinamüzli (lásd a Narancs előző számában!).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált.