chili&vanília

A tojás húsz árnyalata

Gasztro

Ha a keményre főtt tojást héja nélkül egy éjszakára céklalébe áztatjuk, a fehérje élénk rózsaszínű lesz. (Vigyázat, ha 18 óránál többet marad a lében, akkor a sárgáját is beszínezi!) Ha kurkumás pácba, sárga. Ha márványosan megtörjük a héját, és pucolás nélkül tesszük szójaszószos, ötfűszeres lébe, az ázsiai konyhában népszerű teatojást kapunk. Háromperces főzéssel lágy lesz, hat perc alatt a fehérje megszilárdul, a közepe még folyós, tíz perc alatt kemény. Ha fasírthússal tapasztjuk körbe, és panírozzuk, skót tojást készítettünk (főzelékekre remek). Csendesen gyöngyöző, kissé ecetes vízbe merítjük felütve: buggyantott tojás. Rengeteg olvasztott vajjal gőz fölött felverjük, az eredmény: hollandi mártás (tárkonyosan, béarni szószként még finomabb). Mindig közönségkedvenc lesz az összes régimódi elkészítési mód: megtöltve (tabascót a töltelékbe!), majonézes salátaként (tárkonnyal) vagy parádés zsidótojásként (libazsírral). Frankfurti zöldfűszermártásba, rémoulade-ba, tojáscurrybe a húsvéti maradékot is kiválóan felhasználhatjuk, előtte húsvéti brunchra frittataként (medvehagymával, sonkával), masala omlettként (indiai fűszerekkel, korianderrel), shakshouka formájában (közel-keleti lecsóban sütve) tálalhatjuk. A desszertpályán pedig bor- vagy pezsgősodó (eperrel), piskóta (málnás mascarponéval töltve) vagy citromkrém születhet belőle. Mostanában sült spárgával, hatpercesen a legfinomabb.

 

Sült spárga hatperces tojással

Hozzávalók (2 adag)

 

1 csomag (500 g) spárga

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

4 tanyasi tojás

 

A sütőt előmelegítjük 210 fokra (légkeverés). A spárgák legalsó egy-két centijét letörjük (hang alapján lehet érezni, hogy hol kell megtörni), majd a legalját zöldséghámozóval meghámozzuk. Zöld spárgánál a többi részt nem szükséges pucolni, a kis lapos „tüskéket” eltávolíthatjuk a szárról. Ha a receptet fehér spárgával készítjük, annak a teljes szárát meg kell pucolni. A spárgákat tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, frissen őrölt borsot adunk hozzá, és kb. 10 perc alatt megsütjük (a pontos sütési idő a spárga fajtájától és vastagságától függ). Közben lábasban vizet forralunk, amikor forr, belehelyezzük a tojásokat, és pontosan hat percig főzzük. Azonnal hideg vízzel sokkoljuk, és megpucoljuk. Rögtön tálaljuk a spárgával. A tetejére kiválóan illik a ropogós hajdinamüzli (lásd a Narancs előző számában!).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.

„Ez a háború köde”

Egyre többen beszélnek Izrael gázai hadműveleteiről népirtásként, de a szó köznapi használata elfedi a nemzetközi jogi fogalom definíció szerinti tartalmát. A szakértő ráadásul úgy véli, ha csak erről folyik vita, szem elől tévesztjük azokat a háborús bűnöket és jogsértéseket, amelyek éppúgy a palesztin emberek szenvedéseit okozzák.

A szabadság levéltára

Harminc éve költözött Budapestre a Szabad Európa Rádió archívuma, s lett annak a hatalmas gyűjteménynek, a Blinken OSA Archivumnak az alapzata, amely leginkább a 20. század második felére, a hidegháborúra, a szocialista korszakra és annak utóéletére fókuszál.