Ha a keményre főtt tojást héja nélkül egy éjszakára céklalébe áztatjuk, a fehérje élénk rózsaszínű lesz. (Vigyázat, ha 18 óránál többet marad a lében, akkor a sárgáját is beszínezi!) Ha kurkumás pácba, sárga. Ha márványosan megtörjük a héját, és pucolás nélkül tesszük szójaszószos, ötfűszeres lébe, az ázsiai konyhában népszerű teatojást kapunk. Háromperces főzéssel lágy lesz, hat perc alatt a fehérje megszilárdul, a közepe még folyós, tíz perc alatt kemény. Ha fasírthússal tapasztjuk körbe, és panírozzuk, skót tojást készítettünk (főzelékekre remek). Csendesen gyöngyöző, kissé ecetes vízbe merítjük felütve: buggyantott tojás. Rengeteg olvasztott vajjal gőz fölött felverjük, az eredmény: hollandi mártás (tárkonyosan, béarni szószként még finomabb). Mindig közönségkedvenc lesz az összes régimódi elkészítési mód: megtöltve (tabascót a töltelékbe!), majonézes salátaként (tárkonnyal) vagy parádés zsidótojásként (libazsírral). Frankfurti zöldfűszermártásba, rémoulade-ba, tojáscurrybe a húsvéti maradékot is kiválóan felhasználhatjuk, előtte húsvéti brunchra frittataként (medvehagymával, sonkával), masala omlettként (indiai fűszerekkel, korianderrel), shakshouka formájában (közel-keleti lecsóban sütve) tálalhatjuk. A desszertpályán pedig bor- vagy pezsgősodó (eperrel), piskóta (málnás mascarponéval töltve) vagy citromkrém születhet belőle. Mostanában sült spárgával, hatpercesen a legfinomabb.
Sült spárga hatperces tojással
Hozzávalók (2 adag)
1 csomag (500 g) spárga
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
4 tanyasi tojás
A sütőt előmelegítjük 210 fokra (légkeverés). A spárgák legalsó egy-két centijét letörjük (hang alapján lehet érezni, hogy hol kell megtörni), majd a legalját zöldséghámozóval meghámozzuk. Zöld spárgánál a többi részt nem szükséges pucolni, a kis lapos „tüskéket” eltávolíthatjuk a szárról. Ha a receptet fehér spárgával készítjük, annak a teljes szárát meg kell pucolni. A spárgákat tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, frissen őrölt borsot adunk hozzá, és kb. 10 perc alatt megsütjük (a pontos sütési idő a spárga fajtájától és vastagságától függ). Közben lábasban vizet forralunk, amikor forr, belehelyezzük a tojásokat, és pontosan hat percig főzzük. Azonnal hideg vízzel sokkoljuk, és megpucoljuk. Rögtön tálaljuk a spárgával. A tetejére kiválóan illik a ropogós hajdinamüzli (lásd a Narancs előző számában!).
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu