chili&vanília

A tojás húsz árnyalata

Gasztro

Ha a keményre főtt tojást héja nélkül egy éjszakára céklalébe áztatjuk, a fehérje élénk rózsaszínű lesz. (Vigyázat, ha 18 óránál többet marad a lében, akkor a sárgáját is beszínezi!) Ha kurkumás pácba, sárga. Ha márványosan megtörjük a héját, és pucolás nélkül tesszük szójaszószos, ötfűszeres lébe, az ázsiai konyhában népszerű teatojást kapunk. Háromperces főzéssel lágy lesz, hat perc alatt a fehérje megszilárdul, a közepe még folyós, tíz perc alatt kemény. Ha fasírthússal tapasztjuk körbe, és panírozzuk, skót tojást készítettünk (főzelékekre remek). Csendesen gyöngyöző, kissé ecetes vízbe merítjük felütve: buggyantott tojás. Rengeteg olvasztott vajjal gőz fölött felverjük, az eredmény: hollandi mártás (tárkonyosan, béarni szószként még finomabb). Mindig közönségkedvenc lesz az összes régimódi elkészítési mód: megtöltve (tabascót a töltelékbe!), majonézes salátaként (tárkonnyal) vagy parádés zsidótojásként (libazsírral). Frankfurti zöldfűszermártásba, rémoulade-ba, tojáscurrybe a húsvéti maradékot is kiválóan felhasználhatjuk, előtte húsvéti brunchra frittataként (medvehagymával, sonkával), masala omlettként (indiai fűszerekkel, korianderrel), shakshouka formájában (közel-keleti lecsóban sütve) tálalhatjuk. A desszertpályán pedig bor- vagy pezsgősodó (eperrel), piskóta (málnás mascarponéval töltve) vagy citromkrém születhet belőle. Mostanában sült spárgával, hatpercesen a legfinomabb.

 

Sült spárga hatperces tojással

Hozzávalók (2 adag)

 

1 csomag (500 g) spárga

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

4 tanyasi tojás

 

A sütőt előmelegítjük 210 fokra (légkeverés). A spárgák legalsó egy-két centijét letörjük (hang alapján lehet érezni, hogy hol kell megtörni), majd a legalját zöldséghámozóval meghámozzuk. Zöld spárgánál a többi részt nem szükséges pucolni, a kis lapos „tüskéket” eltávolíthatjuk a szárról. Ha a receptet fehér spárgával készítjük, annak a teljes szárát meg kell pucolni. A spárgákat tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, frissen őrölt borsot adunk hozzá, és kb. 10 perc alatt megsütjük (a pontos sütési idő a spárga fajtájától és vastagságától függ). Közben lábasban vizet forralunk, amikor forr, belehelyezzük a tojásokat, és pontosan hat percig főzzük. Azonnal hideg vízzel sokkoljuk, és megpucoljuk. Rögtön tálaljuk a spárgával. A tetejére kiválóan illik a ropogós hajdinamüzli (lásd a Narancs előző számában!).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Ungvári Tamás: A dandyt elfogadom

  • Urfi Péter

Teljesen legális, belügyi bárcával vártak a legszebb lányok – dicsekedett az író, fordító majd' tíz évvel ezelőtt, amikor egy fotó történetét is alaposan körbejárta Urfi Péter kérdésére. Idézzük fel az Ungvári Tamással készült interjút egy 2016-os lapszámból!

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.