Tartalom

(2017-04-13)

Egotrip

Techet Péter

Egotrip

Svarcgelb

Szijjártó szerbül

Szijjártó Péter nemrég szerbül, bár kissé oroszos kiejtéssel dicsérte egy belgrádi kampányrendezvényen Aleksandar Vučićot – aki akkor még csak Szerbia miniszterelnöke volt.

Publicisztika

Deák András György

Publicisztika

Páriák násza

Hova tart az orosz–magyar viszony?

Szimbolikus, hogy jövőre Magyarország már valószínűleg többet fizet Oroszországnak a paksi bővítésre, mint amennyit a honvédelemre költ. Pedig a NATO már 1999 óta folyamatosan és eredménytelenül kéri, hogy tartsuk be az ígéretünket, és növeljük a ráfordításokat. Ehhez képest három éve a kormány könnyed tollvonással vette magára az orosz erőmű gigantikus terhét, amit pedig ráért volna megtenni a 2020-as évek elején, ha egyáltalán.

Kis János

Publicisztika

Orbán háborúja

Amikor váratlanul összegyűlik a cselekvéshez szükséges kritikus tömeg, megjósolhatatlan kimenetelű folyamatok indulnak be.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A tégla

Trump elnök április 7-én hajnalban ráküldött 59, a Földközi-tengeren horgonyzó rombolóról indított Tomahawk rakétát az al-Sajrat szíriai légi bázisra.

A szerk.

A szerk.

Lassan, tagoltan

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) keretein belül működő ’56-os Intézet elkészítette jelentését 1956 „emblematikus” képeinek „azonosítása” címen.

A szerk.

A szerk.

Reszket a kóc

Aláírta. Áder János aláírta. Hiába kérte va­sárnap 80 ezer, a fővároson átvonuló ember, hogy ne tegye, ő megtette. Aláírta Orbán Viktor CEU-t ellehetetleníteni akaró törvényét.

Belpol

Tűzoltás a BKV-nál

Belpol

Még kiállnak

Egyelőre elmarad a jövő hétre tervezett BKV-sztrájk, Tarlós István főpolgármester ugyanis szóban beígért némi béremelést. A tárgyalások folytatódnak, ám a szakszervezetek úgy vélik, az állandó szakemberhiányra már a nagyobb fizetés sem megoldás.

Eltörölhető a lex CEU?

Belpol

Aláírta

Áder János hétfő esti szignója nagymértékben megnehezíti a felsőoktatási törvény módosítása elleni jogi fellépést. Halvány remény mutatkozik erre, de valószínűbb, hogy a politikáé lesz a végső szó.

A Fidesz és a Soros-támogatások

Belpol

Külföldi pénzből fölépítve

Alighanem egyszerűbb volna fölsorolni azokat a fideszes vezetőket, akiket soha nem támogatott a Soros Alapítvány, amelynek alapítója a rendszerváltás idején nyíltan hangoztatta Orbán Viktorék iránti rokonszenvét.

Interjú

Belpol

„Durva beavatkozásra ad lehetőséget”

Gálhidy László, a World Wildlife Fund (WWF) programvezetője az erdőtörvény módosításáról

Az állami erdő mindannyiunké, az új erdőtörvény-tervezet mégis az erdőgazdálkodók érdekeit tartja szem előtt. A parlamenti elfogadás előtt álló új szabályozás ezért nemcsak visszalépés a 2009-es törvényhez képest, de értékes erdők eltűnéséhez is vezethet.

Külpol

Interjú

Külpol

„Mennyire tart minket hülyének?”

Frank Engel európai parlamenti képviselő Orbánról és az Európai Néppártról

„Miért nem hagyjátok ott a Néppártot és az EU-t a saját feltételeitek szerint? Gyakorlatilag és tényszerűen amúgy is kint vagytok” – írta a napokban az Európai Néppárt (EPP) képviselője válaszul a Fidesz–KDNP-frakció szabadkozó levelére. A luxemburgi politikust a Fidesz és az EPP egyre romló kapcsolatáról kérdeztük.

Zene

Lemez

Zene

Hagyjatok megöregedni!

Bob Dylan: Triplicate

Talán 1978-ban, a Slow Train Is Coming megjelenésekor történt utoljára, hogy másnap Bob Dylannel lett tele a világsajtó. Noha akkor a bulvárszenzációt Robert Allen Zimmerman keresztényi megtérése szolgáltatta, a hangsúly mégis a zenén volt; Dylan az épp akkor berobbanó Mark Knopflerrel állt össze, s készítette el a pár évvel később már klasszikusként emlegetett albumot.

Interjú

Zene

„A blues mindig történet”

Joe Lovano szaxofonos

A 64 éves olasz-amerikai joviális attitűdje könnyen feledteti, milyen keményen dolgozik, és hogy régóta állócsillag a tenorszaxofonosok embert próbáló versenyében. Felnéz a legendákra, de lassan már maga is az. Sokadik magyarországi fellépésének szünetében, a Budapest jazz clubban faggattuk.

Interjú

Zene

„A trombitások vidám emberek”

Boldoczki Gábor trombitaművész

Világjáró, keresett művész, aki szerint a világjárást nem akadályozni, hanem éppen elősegíteni kellene. Annak idején Maurice André emelte meg előtte a kalapját, ma pedig már műveket írnak neki.

Film

Film

Film

Csak semmi Roth

Ewan McGregor: Amerikai pasztorál

George Clooney bölcs ember. Első rendezésekor úgy nyilatkozott, hogy azért volt szüksége szuper operatőrre, mert ha ne adj’ isten fel találna sülni rendezőként, legalább jól nézzen ki a film, amit elbaltázott.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Onánia és holdjárás

Lakner László: Jövendölés-művészet

A Trapéz Galéria két kicsiny terében látható kiállítás egyrészt illeszkedik az utóbbi időben egyre-másra nyíló, a magyar neoavantgárd művészet meghatározó alakjainak szentelt tárlatok sorába, másrészt szervesen kapcsolódik Lakner három éve ugyanitt bemutatott munkáihoz, azaz az 1968 és 1974 között keletkezett művekhez (a művész ekkor, majd negyven­éves korában emigrált Németországba).

Színház

Interjú

Színház

„Tényleg csak ez jut eszükbe rólam?”

Fátyol Kamilla színésznő, kultúraszervező

Dolgozott függetlenekkel, kőszínházban, magyar szerzői filmben, sorozatban vagy éppen hollywoodi szuperprodukcióban. Nővérével, Herminával együtt évekig ők voltak a Fátyol lányok a Maladypéből.

Színház

„Akiknek nem hallatszik a hangjuk” – Feuer Yvette, Bohócok a Láthatáron

Színész, bohóc, drámapedagógus. A társadalom perifériáján élők, a kirekesztettek szószólója. A független szcénából indult, a Krétakör alapítója, az Arvisura és a Merlin volt tagja. Fulbright-ösztöndíjjal került Amerikába, s szerzett színházi mesterdiplomát. 2010-ben létrehozta a Bohócok a Láthatáron nevű csoportot, s velük járja Magyarország elmaradott vidékeit. Most épp a nyári turnéjukra gyűjtenek: a Banyamosoda című gyerekelőadást szeretnék eljuttatni öt hátrányos helyzetű kistelepülésre.

Könyv

Könyv

Könyv

Kurzusképregény

Futaki Attila–Tallai Gábor: Budapest Angyala

Ezt is megértük: a lesajnált, a köztudatban még mindig komolytalan gyerekműfajnak tartott képregény bekerült a hazai kultúrpolitika kánonjába, legalábbis egy 30 ezer példányban megjelent presztízskiadvány erejéig.

Könyv

Könyv

A különbség

Nádas Péter: Világló részletek. Emléklapok egy elbeszélő életéből I–II.

A magyar történészek számára megkerülhetetlen mű lesz Nádas Péter emlékirata. A 19. század második felétől a 20. század második feléig áttekintett korszakban a család mint médium rengeteg eseményre és folyamatra világít rá.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Dörmögők

Macifröccs a Klubrádióban

Úgy tűnik, a Klubrádió és hallgatói komolyan gondolják, hogy érdemes az egyre nehezülő és egyre aránytalanabb körülmények és elvárások ellenére is kísérletet tenni arra a talán némiképp anakronisztikus, de a mai magyar közállapotoktól biztosan idegen dologra, amit független közszolgálati rádiózásnak hívnak.

Lokál

HEGYMENET - A természetjáró Bartók és Kodály

Lokál

Lásd, ez az én birodalmam

A modern magyar zene két óriása hegyen-völgyön barangolt, kirándult és túrázott, és a „példamutató nagy ikerpár”-nak még az ideológiája is megvolt mindehhez. Népdal-, rovar- és pillangógyűjtés túl hét határon.

HEGYMENET - A Vértes felfedezése

Lokál

A legkisebb testvér

A konkurencia miatt messzi vidéknek tűnik, pedig egy óra alatt a legtávolabbi pontja is elérhető Budapestről.

Tudomány

HEGYMENET - Interjú

Tudomány

„Csodálatos hidrogeológiai szolgáltatás”

Tóth György hidrogeológus Budapest vízrendszeréről

Budapest felszíni és felszín alatti, párját ritkítóan gazdag vízhálózata egyetlen rendszert képez, mégsem kezelik egységben. Többek között erről beszélt a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Vízföldtani Osztályának tudományos főmunkatársa, a most megjelent Budapest Geokalauz egyik szerzője.

Sport

Interjú

Sport

„Lehetne ez a nemzeti minimum”

Simonyi Balázs filmes, hosszútávfutó

Zsinórban négyszer teljesítette az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres távot, a Spartathlont. A kemény testi-lelki megpróbáltatással járó versenyről Ultra címmel egész estés dokumentumfilmet forgatott, mely április 16-tól látható az HBO-n, májustól pedig a mozikban is.

Lélek

HEGYMENET - Interjú

Lélek

„Csodálatos rendezetlenség”

Ormay István pszichoterapeuta

A természetjárásnál sokkal kényelmesebb a közeli parkban elnyújtózni, a sporttelepen lazítani vagy felkeresni egy tiszta levegőjű üdülőhelyet. Vagyis kizárólag praktikus okokkal, az egészséges életmód kényszerével nem magyarázható a városi ember vonzódása a természethez. De akkor mi lehet az oka?

Interjú

Lélek

„Az első varrógépet nem felejted el”

Benke Boglárka, Tools for Solidarity

Milyen megbecsüléssel jár civilnek lenni Belfastban? És milyen Afrikába tartó Singer varrógépeket szerelni egész álló nap? A Belfastban székelő Tools for Solidarity magyar elnökével beszélgettünk.

Gasztro
Ételhordó