Tartalom

Narancs XVIII. évf. 27. szám (2006-07-06)

Publicisztika

Berlinger Edina

Publicisztika

Kérdezz, felelek!

A tandíjról

Hiller István oktatási miniszter a múlt héten bejelentette: az utólagos képzési hozzájárulás (UKH) helyett fejlesztési részhozzájárulást (FER) vezetnek be a felsőoktatásban. Kimondta a kimondhatatlant: tandíj lesz.

Publicisztika

Robi, a bátor

A múlt héten a szlovákiai kormányalakításról szóló cikkünkben (Bemenni, de hová?) azt írtuk, lenne egy fogadásunk az ország új kormányára. Nos, ezt a fogadást már a megjelenésünk napján elbuktuk, s máig fizetjük a söröket. Hiszen az jött be, amire legkevésbé számítottunk (szociáldemokrata-nemzeti koalíció, de akkor sem járnánk messze az igazságtól, ha a nemzeti-szocialista meghatározásig ragadtatnánk magunkat).

Publicisztika

Az elnök embere

Sólyom László köztársasági elnök és a kormánypártok, illetve az elnök és Gyurcsány Ferenc nem először akasztanak tengelyt - a Horányi Miklós legfőbbügyész-jelölt leszavazása kapcsán kölcsönösen előadott narratíva szerint ezúttal már megint akaratuktól függetlenül.

Egotrip
Belpol

Belpol

Szemernyi kétség - Setét Ernő és Adu László a bíróság előtt

A múlt héten a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon négy-négy év letöltendő börtönre ítélt két roma fiatalembert, akik a vád szerint tavaly megtámadtak három embert, és elvették egyikük értékeit. A vádat, bár kifejezetten gyenge lábakon állt, a bíróság teljes egészében megalapozottnak találta, egy sor védői indítványt pedig, melyek az elsőrendű vádlott alibijét igazolták volna, elutasított.

Belpol

Újítás vagy megújítás - Kutatás-fejlesztési pénzek

A kutatás, a fejlesztés és az innováció rendszere Magyarországon "túl sok sebből vérzik" ahhoz, hogy elég legyen egyedül a felsőoktatáshoz, az Akadémiához vagy akár a vállalkozói szférához hozzányúlni (lásd: Fellegvár, Magyar Narancs, 2006. június 29.). Alig állt fel a második Gyurcsány-kormány, megszülettek az első, mindhárom szférát érintő kormányzati döntések. 36 milliárd forintról van szó. Vagy többről.

Belpol

"Magamat választanám" - Katona Kálmán, az MDF főpolgármestere

Az MDF alapító tagja, az Orbán-kormány volt közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztere, a Magyar Villamos Művek (MVM) egykori elnök-vezérigazgatója idén áprilisban pártja budapesti listájáról az Országgyűlésbe került, s 2002 óta fővárosi képviselőként is gyűjtheti tapasztalatait arról, mit volna érdemes megváltoztatni Budapesten.

Belpol

Taktika és népharag - Tüntetések a megszorítások ellen

Szombaton közösen tüntet valamennyi szakszervezeti szövetség a kormány megszorításai ellen. Az egységfront létrejöttéhez a drasztikus intézkedések bejelentésén túl a kormány hajthatatlansága is szükségeltetett, de az érdekképviseleteknek is jól jöhet a presztízskarbantartó akció.

Külpol
Zene

Zene

Vadnyugat és zablisztgörhe - Annie Proulx: Közel s távol (könyv)

Az alacsony növésű Jack Twist "hátsó fele meglehetősen vastag volt", Ennis del Mar pedig "hoszszú pipaszár lábakon egyensúlyozta" csenevész mellkasát. Brokeback Mountain című novellájában Annie Proulx cowboy hősei kevésbé előnyös külsejűek, mint az elbeszélésből készült westernfilmben - a többi: a homoszexualitást nem toleráló vadnyugat ábrázolása azonban stimmel.

Zene

Macskajaj - Herbie Hancock (koncert)

Hogy Herbie Hancock pályafutását lépésről lépésre követtem volna, azt korántsem állíthatom. Inkább a kíváncsiság meg a nosztalgia vitt el a koncertjére: mit kezdhetek manapság azzal a pasassal, aki kamaszkoromban olyan sokat jelentett nekem?

Zene

Minden a helyén - Thom Yorke: The Eraser (lemez)

Létezik egy nehezen megfogható - és sok vitát kiváltó - kifejezés a popzsurnaliszták szótárában: a "minden idők legjobb lemezei" titulus. A biztos befutók mellett (Beatles, Rolling Stones, Sex Pistols, Clash, Pink Floyd és így tovább) gyakran végez az első tízben egy viszonylag fiatal brit zenekar, a Radiohead '97-es korongja, az OK Computer.

Képzőművészet

Képzőművészet

A marhák nyara - Cow Parade

A napokban Budapest utcáin sétálva furcsa látványosság állhatja utunkat - különféle módon díszített marhaszobrokba ütközhetünk. Június végétől augusztus közepéig tart Budapesten a Cow Parade.

Képzőművészet

Gettódalok - Brave Old World (koncert)

"A legtöbb dalt Yankele Herszkowicz írta, igazi utcai dalköltő. Az előadás elején és végén hallható a gettó egyik túlélőjének éneklése. Nem Herszkowicz az, tőle nem találtunk eredeti hangfelvételt. Az 1970-es években halt meg.

Könyv

Elsüllyedt szerzők II.

Könyv

Aki elhagyta a Nehéz Múzsát

Darvas Szilárd (1909-1961)

Költőnek indult, majd népszórakoztató lett belőle, páratlanul sikeres a maga nemében. Sokoldalú, termékeny író volt, s talán túlságosan szellemes ahhoz, hogy komoly helyet vívjon ki magának a magyar irodalomtörténetben.

Könyv

Az ügynök feltámadása - 24 (sorozat a Cool Tv-n)

Eldőlt: a 24 Magyarországon a szubkulturális centruma és a fősodor legszéle közti zónába soroltatott. Erre utal, hogy a legelső évadot újfent - s utána rögvest tévépremierként a következőt - az ORTT-pukkasztó, átlagpolgár-sokkoló generációs rétegműsorokat sugárzó (használtfilm-lerakatként is működő) Cool Tv adja.

Trafik
Gasztro

Gasztro

A nő kerek - világbajnokság és prostitúció

A tesztoszteron a legfontosabb szexuálhormonunk. Bár a női szervezetben is megtalálható, nagyobb mennyiségben a férfiak heréjében termelődik. A szervezet tesztoszteronszintje változó, izgalmi helyzetekben, s így persze a futballmeccsek sorsdöntö pillanataiban is, a nagyrészt férfiakból álló szurkolók testében keringő tesztoszteron mennyisége jelentősen felszökik, minek következtében nemcsak az agresszív hajlamok nőnek, de nő a nő utáni vágy is.

Tudomány

Klímaváltozás, 2006

Tudomány

Hideget-meleget

Bár napjaink klímavitájában közhiedelem szerint még az amerikaiak vallják a legvisszafogottabb álláspontot, alkalmanként tőlük sem áll távol a vészharangkongatás.

Sport
Tranzit

Tranzit

Egy erkölcsös vendégéjszaka - Etikus turizmus

Hogy viselkedjünk egy diktatúrában és miképp egy nemzeti parkban? Adjunk-e pénzt a kolduló gyereknek? Hogy és mit vásároljunk? Egy új turisztikai trend, az úgynevezett felelős (vagy etikus) utazás képviselői szerint egy karibi luxusüdülést vagy egy pesti városnézést is lehet úgy intézni, hogy a végén még jól vállon is veregethetjük magunkat.