chili&vanília

Beránek, mazanec, nádivka

Gasztro

Prágába már két hete beszökött a húsvéti készülődés szele. Ennek egyik legszembetűnőbb bizonyítékául a piacokon, valamint a közértek és konyhai szaküzletek kirakataiban felbukkanó, ücsörgő bárány alakú sütőforma szolgált.

Ebben sütik a "beránek"-et, vagyis báránykát, amely a leghagyományosabb húsvéti kalács. Alapja egyszerű bögrés tészta, alkalmanként cukor- vagy csokoládémázzal is díszítik, és kiváló egy csésze kávé mellé. Készül még ilyenkor "jídáse", a Júdásról elnevezett, hurkot formázó briósféle, amelyet mézzel fogyasztanak. Formája állítólag a kötelet szimbolizálja, amelyen a Jézust eláruló Júdás felakasztotta magát. Végül nem hiányozhat az ünnepi asztalról a mazanec sem: a könnyű, foszlós kalács tésztáját ilyenkor mazsolával, mandulaforgáccsal és reszelt citromhéjjal gazdagítják.

A sósfronton náluk is sonka és bárány a legjellemzőbb, nagyszombaton este (a cseheknél fehér szombatnak hívják) azonban egyetlen család ünnepi asztaláról sem hiányozhat a "nádivka", amely valójában egy külön megsütött zsemlés, sonkás töltelék. Régi cseh szakácskönyvekben még nem péksüteménnyel szólnak a receptek, hanem grízzel: a grízt tejben sűrűre főzték, tojást és sonkát kevertek bele, így sütötték meg. Később a zsemlés változat vált elterjedtté, azonban ez is annyiféle lehet, ahány vidék, illetve család. Hagyományosan zsenge csalánt kevertek bele, mivel az volt az első, kora tavasszal megjelenő zöld. Felszeletelve (langyosan vagy hidegen), zöldsalátával kínálják. Hogy a sonka helyett/mellett mi kerül bele, fantázia dolga. Készülhet például csirkemájjal, zöldfűszerekkel, többféle hússal, vajon pirított vargányával, vagy akár spenóttal, medvehagymával.

Sonkás-petrezselymes zsemlefelfújt

(Nádivka)

Hozzávalók (8 szelet)

4 zsemle, felkockázva

2 evőkanál olívaolaj

7 dl leszűrt húsleves vagy főtt sonka főzőleve

só, bors

frissen reszelt szerecsendió

3+2 dkg vaj

2 tojás, szétválasztva

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

25 dkg főtt sonka, felkockázva

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A zsemlét kockákra szeleteljük, egy tepsire szórjuk, és meglocsoljuk olívaolajjal. 15 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Kissé lehűtjük. A húslevest (vagy főtt sonka főzőlevét) felmelegítjük, és a pirított zsemlekockára öntjük. Öt percig állni hagyjuk, amíg teljesen beszívja a folyadékot. Sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. 3 dkg vajat megolvasztunk, és a masszához keverjük. Ekkor hozzáadjuk 2 tojás sárgáját, valamint egy csokor finomra aprított petrezselymet. Beleforgatjuk a kb. 1 cm-es kockákra felszeletelt főtt sonkát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a masszához adjuk, és óvatosan összekeverjük. Egy 30°10 cm-es, téglalap alakú gyümölcskenyérformát (vagy tepsit, esetleg kerek tortaformát) kibélelünk alufóliával és kikenünk 2 dkg puha vajjal. Beleöntjük a sonkás-zsemlés masszát, és kb. 55 percig sütjük, amíg megszilárdul, és a teteje kissé megpirul. Langyosra hűtjük, majd felszeleteljük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk