chili&vanília

Beránek, mazanec, nádivka

Gasztro

Prágába már két hete beszökött a húsvéti készülődés szele. Ennek egyik legszembetűnőbb bizonyítékául a piacokon, valamint a közértek és konyhai szaküzletek kirakataiban felbukkanó, ücsörgő bárány alakú sütőforma szolgált.

Ebben sütik a "beránek"-et, vagyis báránykát, amely a leghagyományosabb húsvéti kalács. Alapja egyszerű bögrés tészta, alkalmanként cukor- vagy csokoládémázzal is díszítik, és kiváló egy csésze kávé mellé. Készül még ilyenkor "jídáse", a Júdásról elnevezett, hurkot formázó briósféle, amelyet mézzel fogyasztanak. Formája állítólag a kötelet szimbolizálja, amelyen a Jézust eláruló Júdás felakasztotta magát. Végül nem hiányozhat az ünnepi asztalról a mazanec sem: a könnyű, foszlós kalács tésztáját ilyenkor mazsolával, mandulaforgáccsal és reszelt citromhéjjal gazdagítják.

A sósfronton náluk is sonka és bárány a legjellemzőbb, nagyszombaton este (a cseheknél fehér szombatnak hívják) azonban egyetlen család ünnepi asztaláról sem hiányozhat a "nádivka", amely valójában egy külön megsütött zsemlés, sonkás töltelék. Régi cseh szakácskönyvekben még nem péksüteménnyel szólnak a receptek, hanem grízzel: a grízt tejben sűrűre főzték, tojást és sonkát kevertek bele, így sütötték meg. Később a zsemlés változat vált elterjedtté, azonban ez is annyiféle lehet, ahány vidék, illetve család. Hagyományosan zsenge csalánt kevertek bele, mivel az volt az első, kora tavasszal megjelenő zöld. Felszeletelve (langyosan vagy hidegen), zöldsalátával kínálják. Hogy a sonka helyett/mellett mi kerül bele, fantázia dolga. Készülhet például csirkemájjal, zöldfűszerekkel, többféle hússal, vajon pirított vargányával, vagy akár spenóttal, medvehagymával.

Sonkás-petrezselymes zsemlefelfújt

(Nádivka)

Hozzávalók (8 szelet)

4 zsemle, felkockázva

2 evőkanál olívaolaj

7 dl leszűrt húsleves vagy főtt sonka főzőleve

só, bors

frissen reszelt szerecsendió

3+2 dkg vaj

2 tojás, szétválasztva

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

25 dkg főtt sonka, felkockázva

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A zsemlét kockákra szeleteljük, egy tepsire szórjuk, és meglocsoljuk olívaolajjal. 15 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Kissé lehűtjük. A húslevest (vagy főtt sonka főzőlevét) felmelegítjük, és a pirított zsemlekockára öntjük. Öt percig állni hagyjuk, amíg teljesen beszívja a folyadékot. Sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. 3 dkg vajat megolvasztunk, és a masszához keverjük. Ekkor hozzáadjuk 2 tojás sárgáját, valamint egy csokor finomra aprított petrezselymet. Beleforgatjuk a kb. 1 cm-es kockákra felszeletelt főtt sonkát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a masszához adjuk, és óvatosan összekeverjük. Egy 30°10 cm-es, téglalap alakú gyümölcskenyérformát (vagy tepsit, esetleg kerek tortaformát) kibélelünk alufóliával és kikenünk 2 dkg puha vajjal. Beleöntjük a sonkás-zsemlés masszát, és kb. 55 percig sütjük, amíg megszilárdul, és a teteje kissé megpirul. Langyosra hűtjük, majd felszeleteljük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.