chili&vanília

Beránek, mazanec, nádivka

Gasztro

Prágába már két hete beszökött a húsvéti készülődés szele. Ennek egyik legszembetűnőbb bizonyítékául a piacokon, valamint a közértek és konyhai szaküzletek kirakataiban felbukkanó, ücsörgő bárány alakú sütőforma szolgált.

Ebben sütik a "beránek"-et, vagyis báránykát, amely a leghagyományosabb húsvéti kalács. Alapja egyszerű bögrés tészta, alkalmanként cukor- vagy csokoládémázzal is díszítik, és kiváló egy csésze kávé mellé. Készül még ilyenkor "jídáse", a Júdásról elnevezett, hurkot formázó briósféle, amelyet mézzel fogyasztanak. Formája állítólag a kötelet szimbolizálja, amelyen a Jézust eláruló Júdás felakasztotta magát. Végül nem hiányozhat az ünnepi asztalról a mazanec sem: a könnyű, foszlós kalács tésztáját ilyenkor mazsolával, mandulaforgáccsal és reszelt citromhéjjal gazdagítják.

A sósfronton náluk is sonka és bárány a legjellemzőbb, nagyszombaton este (a cseheknél fehér szombatnak hívják) azonban egyetlen család ünnepi asztaláról sem hiányozhat a "nádivka", amely valójában egy külön megsütött zsemlés, sonkás töltelék. Régi cseh szakácskönyvekben még nem péksüteménnyel szólnak a receptek, hanem grízzel: a grízt tejben sűrűre főzték, tojást és sonkát kevertek bele, így sütötték meg. Később a zsemlés változat vált elterjedtté, azonban ez is annyiféle lehet, ahány vidék, illetve család. Hagyományosan zsenge csalánt kevertek bele, mivel az volt az első, kora tavasszal megjelenő zöld. Felszeletelve (langyosan vagy hidegen), zöldsalátával kínálják. Hogy a sonka helyett/mellett mi kerül bele, fantázia dolga. Készülhet például csirkemájjal, zöldfűszerekkel, többféle hússal, vajon pirított vargányával, vagy akár spenóttal, medvehagymával.

Sonkás-petrezselymes zsemlefelfújt

(Nádivka)

Hozzávalók (8 szelet)

4 zsemle, felkockázva

2 evőkanál olívaolaj

7 dl leszűrt húsleves vagy főtt sonka főzőleve

só, bors

frissen reszelt szerecsendió

3+2 dkg vaj

2 tojás, szétválasztva

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

25 dkg főtt sonka, felkockázva

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A zsemlét kockákra szeleteljük, egy tepsire szórjuk, és meglocsoljuk olívaolajjal. 15 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Kissé lehűtjük. A húslevest (vagy főtt sonka főzőlevét) felmelegítjük, és a pirított zsemlekockára öntjük. Öt percig állni hagyjuk, amíg teljesen beszívja a folyadékot. Sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. 3 dkg vajat megolvasztunk, és a masszához keverjük. Ekkor hozzáadjuk 2 tojás sárgáját, valamint egy csokor finomra aprított petrezselymet. Beleforgatjuk a kb. 1 cm-es kockákra felszeletelt főtt sonkát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a masszához adjuk, és óvatosan összekeverjük. Egy 30°10 cm-es, téglalap alakú gyümölcskenyérformát (vagy tepsit, esetleg kerek tortaformát) kibélelünk alufóliával és kikenünk 2 dkg puha vajjal. Beleöntjük a sonkás-zsemlés masszát, és kb. 55 percig sütjük, amíg megszilárdul, és a teteje kissé megpirul. Langyosra hűtjük, majd felszeleteljük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."