chili&vanília

Birsalmát tessék!

Gasztro

Gyömbéres, birsalmás csirkemell

Parádés az idei birs­szezon, a tavalyi fagykárt valamelyest talán feledteti a mostani bőséges termés. A szezon elindult, itt az ideje felidézni a legjobb konyhai feldolgozási módokat, azon túl, hogy bódító, gyümölcsös illatfelhőbe burkolják az egész lakást. Kezdjük is az évadot a hajdúsági birsalmás libalevessel (az ízes húslevesbe kockázott birs, majd tejfölös habarás kerül). Készülhet belőle ecetes, édeskés savanyúság (hurka vagy libasült mellé parádés), remekül áll a párolt káposztának, tormával ízesítve pedig kitűnő mártása lesz húslevesben főtt húsoknak. Aztán jöhetnek a keleti ihletésű, fűszeres, húsos fogások – pazar báránnyal vagy éppen az alább ajánlott, csirkés változatban. Szögezzük le: a birsalma egy csoda. A létező egyik legszebb gyümölcs, a legenda szerint a Párisz által Aphroditének átnyújtott aranyalma valójában birsalma volt. Perzsiából származik, és számos vallásban és kultú­rában a boldogság, a szerelem és a termékenység szimbóluma.

A birs kifejezetten szereti a meleget, így valószínűsíthető, hogy a klímaváltozás miatti általános felmelegedés során is meg fog majd nálunk teremni. A tévhitekkel ellentétben a birs nem őshonos nálunk, hanem délről érkezett gyümölcs, s csak az 1950-es, 1960-as években kezdték el nagyobb mennyiségben telepíteni. Számtalan olyan érdekes és értékes tulajdonsággal bír, amelyekről keveset tudunk. Nem létezik például külön birsalma és birskörte, egyazon különböző formájú gyümölcsről van szó. Sőt szokatlan módon még az is előfordulhat, hogy egy fán belül kétféle forma – körte- és almaforma terem. A birs a többi gyümölcstől eltérően nyersen kevesebb élvezeti értékkel bír, magyarul: nem finom, hőkezeléssel ez azonban megváltozik, ráadásul vitamintartalmát a pektin védelmének köszönhetően ezt követően is megtartja. Az alábbi birsalmás csirke őszi napokra való meleg, fűszerekkel illatosított fogás, szinte hihetetlen, hogy egyetlen csirkemellből (combfiléből még finomabb!) és egy nagyobb szem birsalmából készül.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk