chili&vanília

Birsalmát tessék!

Gasztro

Gyömbéres, birsalmás csirkemell

Parádés az idei birs­szezon, a tavalyi fagykárt valamelyest talán feledteti a mostani bőséges termés. A szezon elindult, itt az ideje felidézni a legjobb konyhai feldolgozási módokat, azon túl, hogy bódító, gyümölcsös illatfelhőbe burkolják az egész lakást. Kezdjük is az évadot a hajdúsági birsalmás libalevessel (az ízes húslevesbe kockázott birs, majd tejfölös habarás kerül). Készülhet belőle ecetes, édeskés savanyúság (hurka vagy libasült mellé parádés), remekül áll a párolt káposztának, tormával ízesítve pedig kitűnő mártása lesz húslevesben főtt húsoknak. Aztán jöhetnek a keleti ihletésű, fűszeres, húsos fogások – pazar báránnyal vagy éppen az alább ajánlott, csirkés változatban. Szögezzük le: a birsalma egy csoda. A létező egyik legszebb gyümölcs, a legenda szerint a Párisz által Aphroditének átnyújtott aranyalma valójában birsalma volt. Perzsiából származik, és számos vallásban és kultú­rában a boldogság, a szerelem és a termékenység szimbóluma.

A birs kifejezetten szereti a meleget, így valószínűsíthető, hogy a klímaváltozás miatti általános felmelegedés során is meg fog majd nálunk teremni. A tévhitekkel ellentétben a birs nem őshonos nálunk, hanem délről érkezett gyümölcs, s csak az 1950-es, 1960-as években kezdték el nagyobb mennyiségben telepíteni. Számtalan olyan érdekes és értékes tulajdonsággal bír, amelyekről keveset tudunk. Nem létezik például külön birsalma és birskörte, egyazon különböző formájú gyümölcsről van szó. Sőt szokatlan módon még az is előfordulhat, hogy egy fán belül kétféle forma – körte- és almaforma terem. A birs a többi gyümölcstől eltérően nyersen kevesebb élvezeti értékkel bír, magyarul: nem finom, hőkezeléssel ez azonban megváltozik, ráadásul vitamintartalmát a pektin védelmének köszönhetően ezt követően is megtartja. Az alábbi birsalmás csirke őszi napokra való meleg, fűszerekkel illatosított fogás, szinte hihetetlen, hogy egyetlen csirkemellből (combfiléből még finomabb!) és egy nagyobb szem birsalmából készül.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Magyar Péter-Orbán Viktor: 2:0

Állítólag kétszer annyian voltak az Andrássy úti Nemzeti Meneten, mint a Kossuth térre érkező Békemeneten, ám legalább ennyire fontos, hogy mit mondtak a vezérszónokok. Magyar Péter miszlikbe vágta Orbán Viktort egyebek mellett azzal, hogy saját szavait hozta fel ellene. Aztán megjött a Ryanair.

A béketárgyalás, ami meg sem történt

De megtörténhet még? Egyelőre elmarad a budapesti csúcs, és ez elsősorban azt mutatja, hogy Putyin és Trump nagyon nincsenek egy lapon. Az orosz diktátor hajthatatlan, az amerikai elnök viszont nem érti őt – és így újra és újra belesétál a csapdáiba.

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.