chili&vanília

Birsalmát tessék!

Gasztro

Gyömbéres, birsalmás csirkemell

Parádés az idei birs­szezon, a tavalyi fagykárt valamelyest talán feledteti a mostani bőséges termés. A szezon elindult, itt az ideje felidézni a legjobb konyhai feldolgozási módokat, azon túl, hogy bódító, gyümölcsös illatfelhőbe burkolják az egész lakást. Kezdjük is az évadot a hajdúsági birsalmás libalevessel (az ízes húslevesbe kockázott birs, majd tejfölös habarás kerül). Készülhet belőle ecetes, édeskés savanyúság (hurka vagy libasült mellé parádés), remekül áll a párolt káposztának, tormával ízesítve pedig kitűnő mártása lesz húslevesben főtt húsoknak. Aztán jöhetnek a keleti ihletésű, fűszeres, húsos fogások – pazar báránnyal vagy éppen az alább ajánlott, csirkés változatban. Szögezzük le: a birsalma egy csoda. A létező egyik legszebb gyümölcs, a legenda szerint a Párisz által Aphroditének átnyújtott aranyalma valójában birsalma volt. Perzsiából származik, és számos vallásban és kultú­rában a boldogság, a szerelem és a termékenység szimbóluma.

A birs kifejezetten szereti a meleget, így valószínűsíthető, hogy a klímaváltozás miatti általános felmelegedés során is meg fog majd nálunk teremni. A tévhitekkel ellentétben a birs nem őshonos nálunk, hanem délről érkezett gyümölcs, s csak az 1950-es, 1960-as években kezdték el nagyobb mennyiségben telepíteni. Számtalan olyan érdekes és értékes tulajdonsággal bír, amelyekről keveset tudunk. Nem létezik például külön birsalma és birskörte, egyazon különböző formájú gyümölcsről van szó. Sőt szokatlan módon még az is előfordulhat, hogy egy fán belül kétféle forma – körte- és almaforma terem. A birs a többi gyümölcstől eltérően nyersen kevesebb élvezeti értékkel bír, magyarul: nem finom, hőkezeléssel ez azonban megváltozik, ráadásul vitamintartalmát a pektin védelmének köszönhetően ezt követően is megtartja. Az alábbi birsalmás csirke őszi napokra való meleg, fűszerekkel illatosított fogás, szinte hihetetlen, hogy egyetlen csirkemellből (combfiléből még finomabb!) és egy nagyobb szem birsalmából készül.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szemrevaló: Jakob lova

  • SzSz

„A tehetséged olyan, mint a szalonna. Nem elég fellógatni a kéménynél. Először jól be kell dörzsölni sóval, majd mindennap ellenőrizni kell!” – tanácsolják Elsie-nek, akinek a szalonnához illő tehetsége konkrétan az éneklés.

Szemrevaló: Haldoklás, de komédia

Bár a film nem tragikus hangoltságú, néhol finom iróniát is tapasztalhatunk, azért a térdünket nem fogjuk csapkodni két öregember (a férj alzheimeres, a feleség rákos) agóniája, meg egy az életét kudarcként megélő zeneszerző öngyilkossága láttán.

Nincs meglepetés

Ráfoghatjuk akármire, hogy lelki táplálék, fajunk szellemi öröksége, a művészet (egyik) elsődleges célja akkor is a nőszerzés. Eszmei fajfenntartás, ha úgy tetszik.

Minden út Rómába vezet

Azt túlzás lenne állítani, hogy David Gil­mour végigdolgozta volna az elmúlt 35 évet. A Pink Floyd énekes-gitárosa a kilencvenes évek elején ismerkedett meg Polly Samsonnal, akivel családot alapított, és aki lényegében a fő alkotótársa lett. Gilmour rengeteg időt töltött, illetve tölt még mindig a szeretteivel, és elsősorban emiatt ad ki csupán évtizedenként egy lemezt. 

Teszt

Három pár, háromféle társadalmi státusz, háromféle dinamika, három kudarcos viszony – megvan a harmadik darabja is Hajdu Szabolcs párkapcsolati trilógiájának.

Szellem a palackban

2024. január 1-jén nagy dolog történt Magyarországgal, évszázadonként jó, ha egy ilyen kitüntetett alkalom adódik, a teljes napfogyatkozás például biztosan smafu hozzá képest. Hazánk – nos, távolról sem elsőként a kontinensen – bevezette az italos palackok betétdíját, mindközönségesen az üvegvisszaváltást.

Falmelléki dallamok

A magyar uniós elnökségről szóló plenáris vitát ugyan lapzártánk után rendezik (amikor ezt önök olvassák: rendezték) az Európai Parlamentben, de Orbán Viktor reakciója a korábbi szereplései alapján előre kisakkozható.

„Idegen vagyok magamnak”

Ebben a különös interjúkötetben, amelynek több fejezetében egy-egy harmadik fél is bekapcsolódik a beszélgetésbe, Gyárfás Dorka többnyire afféle narrátorként kíséri Kulka Jánost, csupán alkalmanként lendítve tovább a témát egy-egy új irányba.