chili&vanília

Birsalmát tessék!

Gasztro

Gyömbéres, birsalmás csirkemell

Parádés az idei birs­szezon, a tavalyi fagykárt valamelyest talán feledteti a mostani bőséges termés. A szezon elindult, itt az ideje felidézni a legjobb konyhai feldolgozási módokat, azon túl, hogy bódító, gyümölcsös illatfelhőbe burkolják az egész lakást. Kezdjük is az évadot a hajdúsági birsalmás libalevessel (az ízes húslevesbe kockázott birs, majd tejfölös habarás kerül). Készülhet belőle ecetes, édeskés savanyúság (hurka vagy libasült mellé parádés), remekül áll a párolt káposztának, tormával ízesítve pedig kitűnő mártása lesz húslevesben főtt húsoknak. Aztán jöhetnek a keleti ihletésű, fűszeres, húsos fogások – pazar báránnyal vagy éppen az alább ajánlott, csirkés változatban. Szögezzük le: a birsalma egy csoda. A létező egyik legszebb gyümölcs, a legenda szerint a Párisz által Aphroditének átnyújtott aranyalma valójában birsalma volt. Perzsiából származik, és számos vallásban és kultú­rában a boldogság, a szerelem és a termékenység szimbóluma.

A birs kifejezetten szereti a meleget, így valószínűsíthető, hogy a klímaváltozás miatti általános felmelegedés során is meg fog majd nálunk teremni. A tévhitekkel ellentétben a birs nem őshonos nálunk, hanem délről érkezett gyümölcs, s csak az 1950-es, 1960-as években kezdték el nagyobb mennyiségben telepíteni. Számtalan olyan érdekes és értékes tulajdonsággal bír, amelyekről keveset tudunk. Nem létezik például külön birsalma és birskörte, egyazon különböző formájú gyümölcsről van szó. Sőt szokatlan módon még az is előfordulhat, hogy egy fán belül kétféle forma – körte- és almaforma terem. A birs a többi gyümölcstől eltérően nyersen kevesebb élvezeti értékkel bír, magyarul: nem finom, hőkezeléssel ez azonban megváltozik, ráadásul vitamintartalmát a pektin védelmének köszönhetően ezt követően is megtartja. Az alábbi birsalmás csirke őszi napokra való meleg, fűszerekkel illatosított fogás, szinte hihetetlen, hogy egyetlen csirkemellből (combfiléből még finomabb!) és egy nagyobb szem birsalmából készül.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.