chili&vanília

Birsalmát tessék!

Gasztro

Gyömbéres, birsalmás csirkemell

Parádés az idei birs­szezon, a tavalyi fagykárt valamelyest talán feledteti a mostani bőséges termés. A szezon elindult, itt az ideje felidézni a legjobb konyhai feldolgozási módokat, azon túl, hogy bódító, gyümölcsös illatfelhőbe burkolják az egész lakást. Kezdjük is az évadot a hajdúsági birsalmás libalevessel (az ízes húslevesbe kockázott birs, majd tejfölös habarás kerül). Készülhet belőle ecetes, édeskés savanyúság (hurka vagy libasült mellé parádés), remekül áll a párolt káposztának, tormával ízesítve pedig kitűnő mártása lesz húslevesben főtt húsoknak. Aztán jöhetnek a keleti ihletésű, fűszeres, húsos fogások – pazar báránnyal vagy éppen az alább ajánlott, csirkés változatban. Szögezzük le: a birsalma egy csoda. A létező egyik legszebb gyümölcs, a legenda szerint a Párisz által Aphroditének átnyújtott aranyalma valójában birsalma volt. Perzsiából származik, és számos vallásban és kultú­rában a boldogság, a szerelem és a termékenység szimbóluma.

A birs kifejezetten szereti a meleget, így valószínűsíthető, hogy a klímaváltozás miatti általános felmelegedés során is meg fog majd nálunk teremni. A tévhitekkel ellentétben a birs nem őshonos nálunk, hanem délről érkezett gyümölcs, s csak az 1950-es, 1960-as években kezdték el nagyobb mennyiségben telepíteni. Számtalan olyan érdekes és értékes tulajdonsággal bír, amelyekről keveset tudunk. Nem létezik például külön birsalma és birskörte, egyazon különböző formájú gyümölcsről van szó. Sőt szokatlan módon még az is előfordulhat, hogy egy fán belül kétféle forma – körte- és almaforma terem. A birs a többi gyümölcstől eltérően nyersen kevesebb élvezeti értékkel bír, magyarul: nem finom, hőkezeléssel ez azonban megváltozik, ráadásul vitamintartalmát a pektin védelmének köszönhetően ezt követően is megtartja. Az alábbi birsalmás csirke őszi napokra való meleg, fűszerekkel illatosított fogás, szinte hihetetlen, hogy egyetlen csirkemellből (combfiléből még finomabb!) és egy nagyobb szem birsalmából készül.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.