chili&vanília

Caponata di melanzane alla Giudia

Gasztro

Paradicsomos, mazsolás padlizsánragu (caponata)

Ki gondolná, hogy az olasz konyha egyik legnépszerűbb és legjellegzetesebb zöldsége, a padlizsán sokáig kifejezetten lesajnált hozzávaló volt, amit a szegények és a zsidók konyhájához kötöttek.

A ma már kedvelt zöldséget Észak-Afrikából a mórok vitték Szicíliába, ahol a helyi zsidó konyha évszázadokon keresztül használta. Itália északi részein azonban csak a 16–17. században kezdett elterjedni az után, hogy a szicíliai zsidókat elűzték az 1492-es spanyol inkvizíció alatt, és ők vitték magukkal. Mint Silvia Nacamulli Jewish Flavours of Italy című művében olvasható, mivel az akkortájt lenézett zsidó konyha egyik gyakori alapanyaga volt, egészen a 18. századig megvetették a padlizsánt. Ma már sokan azt sem tudják, hogy a caponata, a mazsolás-kapribogyós, édes-savanyú padlizsánragu eredetileg szicíliai zsidó étel. Többnyire antipastóként adják, de egyik nagy előnye, hogy számtalan módon lehet bevetni: csak úgy, előételként, bruschettán, esetleg tésztával keverve, vagy éppen hússal, reszelt sajttal besütve. Néha mandulát vagy fenyőmagot is tesznek bele (az eredeti változatban szokás volt). A padlizsánnal az alábbi receptben némi szentségtörés történik, ugyanis nem olajban sütjük, hanem vízben pároljuk, így gyorsabban elkészül, és megspóroljuk az olajban sütést. Az állaga így is tökéletes, puha lesz. Akár a zsidó újévi, ünnepi menü része is lehet. Sáná tova!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.