chili&vanília

Caponata di melanzane alla Giudia

Gasztro

Paradicsomos, mazsolás padlizsánragu (caponata)

Ki gondolná, hogy az olasz konyha egyik legnépszerűbb és legjellegzetesebb zöldsége, a padlizsán sokáig kifejezetten lesajnált hozzávaló volt, amit a szegények és a zsidók konyhájához kötöttek.

A ma már kedvelt zöldséget Észak-Afrikából a mórok vitték Szicíliába, ahol a helyi zsidó konyha évszázadokon keresztül használta. Itália északi részein azonban csak a 16–17. században kezdett elterjedni az után, hogy a szicíliai zsidókat elűzték az 1492-es spanyol inkvizíció alatt, és ők vitték magukkal. Mint Silvia Nacamulli Jewish Flavours of Italy című művében olvasható, mivel az akkortájt lenézett zsidó konyha egyik gyakori alapanyaga volt, egészen a 18. századig megvetették a padlizsánt. Ma már sokan azt sem tudják, hogy a caponata, a mazsolás-kapribogyós, édes-savanyú padlizsánragu eredetileg szicíliai zsidó étel. Többnyire antipastóként adják, de egyik nagy előnye, hogy számtalan módon lehet bevetni: csak úgy, előételként, bruschettán, esetleg tésztával keverve, vagy éppen hússal, reszelt sajttal besütve. Néha mandulát vagy fenyőmagot is tesznek bele (az eredeti változatban szokás volt). A padlizsánnal az alábbi receptben némi szentségtörés történik, ugyanis nem olajban sütjük, hanem vízben pároljuk, így gyorsabban elkészül, és megspóroljuk az olajban sütést. Az állaga így is tökéletes, puha lesz. Akár a zsidó újévi, ünnepi menü része is lehet. Sáná tova!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.