chili&vanília

Bő olajban

Gasztro

Mini rántott karfiol házi csilis majonézzel

A napokban világszerte számos családnál hevül az olaj a serpenyőkben. Tucatszámra sül a tócsni – nemzetközi zsidó gasztronómiai elnevezése a latkesz –, a leggyakrabban burgonyával készül, de lehet más zöldség is a fő hozzávaló, pl. édesburgonya, cékla, paszternák vagy éppen ezek tetszőleges keveréke. Mellé többnyire tejföl, az amerikai gasztrokultúrában almapüré jár. A tócsnik után pedig jöhetnek a foszlós fánkok, töltve, szórva, simán vagy ízesítve. „A nyolc napig tartó, általában december közepére eső hanuka a 20. század előtt kevésbé fontos ünnepnek számított, eleinte nem fűződött hozzá különleges ételhagyomány… A korai korszakban a sajt és a túró jellemzőbb volt a hanukára, mint az olaj, később a bő olajban sült fánkok és reszelt krumpliból készült vastag kis palacsinták lettek népszerűek” – írja Körner András A magyar zsidó konyha című remek (és nemzetközileg díjazott) könyvében. Sem nem fánk, sem nem tócsni, de ugyanúgy forró olajban sül az alább ajánlott rántott karfiol – miért ne lehetne az idén a kirántott ételek vonzó világából némi ihletet meríteni, nálunk ezek úgyis töretlen népszerűségnek örvendenek. Boldog hanukát!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Figyelmébe ajánljuk

A bűn nyomora és a nyomor bűne Vadkeleten

Hogy milyen nyomor vezethet el a bűnhöz, amelyben csak némi élelmet vagy egy fél minimálbért sikerül zsákmányolni? Kik az áldozatok és miért hallgatnak? A leszakadó kistérségek sajnos kiváló terepet jelentenek, hogy egy pillantást vessünk a kétségbeejtő helyzetre.

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.