A napokban világszerte számos családnál hevül az olaj a serpenyőkben. Tucatszámra sül a tócsni – nemzetközi zsidó gasztronómiai elnevezése a latkesz –, a leggyakrabban burgonyával készül, de lehet más zöldség is a fő hozzávaló, pl. édesburgonya, cékla, paszternák vagy éppen ezek tetszőleges keveréke. Mellé többnyire tejföl, az amerikai gasztrokultúrában almapüré jár. A tócsnik után pedig jöhetnek a foszlós fánkok, töltve, szórva, simán vagy ízesítve. „A nyolc napig tartó, általában december közepére eső hanuka a 20. század előtt kevésbé fontos ünnepnek számított, eleinte nem fűződött hozzá különleges ételhagyomány… A korai korszakban a sajt és a túró jellemzőbb volt a hanukára, mint az olaj, később a bő olajban sült fánkok és reszelt krumpliból készült vastag kis palacsinták lettek népszerűek” – írja Körner András A magyar zsidó konyha című remek (és nemzetközileg díjazott) könyvében. Sem nem fánk, sem nem tócsni, de ugyanúgy forró olajban sül az alább ajánlott rántott karfiol – miért ne lehetne az idén a kirántott ételek vonzó világából némi ihletet meríteni, nálunk ezek úgyis töretlen népszerűségnek örvendenek. Boldog hanukát!
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!