étel, hordó

Bontxo

  • ételhordó
  • 2015. május 3.

Gasztro

A Falk Miksa utca a galériáké, régiségeseké. Mondhatjuk, hogy ördögi gesztus volt az önkormányzat részéről, hogy pont itt állították fel a Columbo felügyelő a kutyájával című szobrot – egy köztéri giccs, amiért odavannak a népek. A vendéglátás nem ennyire ellentmondásos. Néhány nem különösebben érdekes kávézó, talán étterem is akad, ám mindent elmond, hogy évizedek óta a legismertebb hely errefelé a Tóth kocsma, amely nem zsákbamacskát árul, pontosan olyan, amilyen a neve.

Nem vacakolunk azzal, hogy megfejtsük, mit jelent a Bontxo, mindenesetre a Tóth kocsma szomszédját épp így hívják. Megelégszünk a beharangozóval, miszerint baszk specialitásokat kínál, bár baszkban sem vagyunk túl járatosak. Legfeljebb arra vennénk mérget, hogy ha az itt kapható kajákat lespanyoloznánk, az kábé ugyanolyan hatást váltana ki, mintha a kürtős kalácsra azt mondanánk: román.

Klasszikus étlapot ne keressünk, a Bontxo egy tapasbár, falatokra specializálták magukat. Spanyolországban az ilyesmi vendéglátó-ipari alapvetés, nálunk meg olyan, mint a cipzár: lehúzós. A falat ugyanis veszélyes üzem. Bármire rámondható, bárhogyan beárazható. Jártunk olyan hazai tapasozóban, ahol a csimborasszó a padlizsánkrém piritóssal, kígyóuborka meg paradicsom+öntet kombináció volt, és rendesen megkérték az árát.

Nos, itt ez nem fordulhat elő. A Bontxóban büszkék az eredeti receptekre, vannak ételek, amelyekről a lelkes felszolgáló tolmácsolása nélkül fogalmunk sem lenne, hogy mifélék. Mielőtt azonban nekilátnánk a falatozásnak, kipróbáljuk a gazpachójukat (690 Ft), a legendás hideg zöldséglevest. Az ilyesmi nyáron az igazi, de most sem lehet egy rossz szavunk, ez a garnélarákos kiszerelés minden bizonnyal unikum minimum 250 kilométeres körben. Ami a tapasokat illeti, tényleg csak jók meg még jobbak vannak. Igaz, hogy az almaborban főtt navarrai kolbásznál (1190 Ft) kissé túlzónak érezzük a bor ízét, ám ezt a kolbászt semmivel nem lehet elron­tani. A rakott krumplira emlékeztető, ám annál
sokkal könnyedebb burgonyalepény (790 Ft) jobb, mint bármelyik péksütemény önmagában, de a sima bagettjük (pluszadag: 350 Ft) is korrekt. Ó, és az az olívabogyó-válogatás (690 Ft) sem a közérti üveges cuccokat idézi, bár azt kötve hinnénk, hogy a ház udvarában titkos olajfaültetvény lenne… Ezek után már az lenne meglepő, ha pont a vörös tonhalas (1090 Ft) falatok ellen kellene kifogást emelni: dehogy kell.

De a legnagyobb szám, az est fénypontja az ún. fabada (1190 Ft), ami pontosan olyan, mint a babfőzelék, miközben minden ízében különbözik tőle. És ami az egészben a legszebb: a végén úgy állunk fel az asztaltól, hogy tudjuk, degeszre ettük magunkat, ám ennek semmi jele.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.