chili&vanília

Brooklyn–Budapest palacsinta

Gasztro

Palacsinta fahéjas barna vajjal és sült birsalmakrémmel

„Ha ennek a brook­lyni reggeliző-, ebédelő- és vacsorázóhelynek a meghitt szegletében üldögélünk, akkor azonnal úgy érezhetjük magunkat, mintha a nagyszerűen főző, zsidó nagymamánk látna bennünket éppen vendégül. Az étlapot erősen meghatározzák a kelet-európai gasztronómiai hagyományok, rendelhetünk egy pohár hideg borscs levest, vagy éppen igazán kiváló magyar süteményeket, például a Ferdinánd nevű, foszlós tekercset. Este a natúrborok mellé többek között csirkemájpástétomot, sajtos »mac and cheese« galuskát, vagy egy masszív szelet New York-i sajttortát kérhetünk, ezek emlékeztetnek arra, hogy Brooklynban vagyunk” – írja az egyik legnevesebb amerikai gasztronómiai magazin az Agi’s counter bisztróról, amelyet idén az ötven legjobb új amerikai étterem közé választottak. A vendéglő neve a fiatal, szupertehetséges Jeremy Salamon séf magyar nagymamájára utal, a tavaly (közösségi fnanszírozásból) nyitott, pici brooklyni bisztró pedig nagy meglepetésként került be a magazin éves toplistájába.

A séf még harminc sincs, ragyogóan tehetséges, még éppen csak elindult a saját, önálló kulináris útján, de New York máris felfigyelt rá. Gyerekkorában magyar nagymamája ételein nőtt fel, később a legendás Láng György angol nyelvű szakácskönyve vált a bibliájává, amely fellobbantotta a magyar konyha iránti szenvedélyét. Frissen, kreatívan és bölcsen látja a gasztronómiánkat, érzi és tudja, hogy hogyan lehet a világ kulináris fővárosában felvirágoztatni, és egy mai, fiatal, amerikai közönség számára vonzóvá és érdekessé tenni.

A magyar konyha hagyományaira, örökségére és alapanyagaira utaló, de teljesen friss megközelítésben összeállított étlappal, amin szerepel többek között: édes bundás kenyér zöldfűszeres, posírozott gyümölcsökkel, szalagos fánk köményes porcukorral, rántott zöldpaprika, hideg meggygazpacho, kagyló- és rákpaprikás, tojáskrémes szendvics óriás pogácsába töltve, szalonnás szendvics házi „erőspistával”, kapros-tejfölös panna cotta. Na meg az elmaradhatatlan palacsinta, ami Ági nagymama hétvégi ebédlőasztaláról soha nem hiányozhatott. Sokáig Jeremy séf is úgy tálalta, ahogy tőle tanulta: szép, nagy tálcán, külön a palacsinta, külön a töltelékek, kiegészítők. Manapság viszont az aktuális palacsintatálalási trendekhez igazodva nem tekerve, nem hajtogatva, hanem rongyosan, hullámzóan, egy nagy szelet sós vajjal megfejelve, ami még forrón a palacsintára olvad. „Ma Amerikában nincs a magyar gasztronómiának arca, senki nem foglalkozik vele, pedig rengeteg embernek vannak magyar felmenői és kötődése. Én ezen változtatni szeretnék” – állítja a fiatal séf, akiről még nagyon sokat fogunk hallani, mert minden bizonnyal ő lesz a magyar konyha szenvedélyes és hiteles amerikai hangja.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.