chili&vanília

Brooklyn–Budapest palacsinta

Gasztro

Palacsinta fahéjas barna vajjal és sült birsalmakrémmel

„Ha ennek a brook­lyni reggeliző-, ebédelő- és vacsorázóhelynek a meghitt szegletében üldögélünk, akkor azonnal úgy érezhetjük magunkat, mintha a nagyszerűen főző, zsidó nagymamánk látna bennünket éppen vendégül. Az étlapot erősen meghatározzák a kelet-európai gasztronómiai hagyományok, rendelhetünk egy pohár hideg borscs levest, vagy éppen igazán kiváló magyar süteményeket, például a Ferdinánd nevű, foszlós tekercset. Este a natúrborok mellé többek között csirkemájpástétomot, sajtos »mac and cheese« galuskát, vagy egy masszív szelet New York-i sajttortát kérhetünk, ezek emlékeztetnek arra, hogy Brooklynban vagyunk” – írja az egyik legnevesebb amerikai gasztronómiai magazin az Agi’s counter bisztróról, amelyet idén az ötven legjobb új amerikai étterem közé választottak. A vendéglő neve a fiatal, szupertehetséges Jeremy Salamon séf magyar nagymamájára utal, a tavaly (közösségi fnanszírozásból) nyitott, pici brooklyni bisztró pedig nagy meglepetésként került be a magazin éves toplistájába.

A séf még harminc sincs, ragyogóan tehetséges, még éppen csak elindult a saját, önálló kulináris útján, de New York máris felfigyelt rá. Gyerekkorában magyar nagymamája ételein nőtt fel, később a legendás Láng György angol nyelvű szakácskönyve vált a bibliájává, amely fellobbantotta a magyar konyha iránti szenvedélyét. Frissen, kreatívan és bölcsen látja a gasztronómiánkat, érzi és tudja, hogy hogyan lehet a világ kulináris fővárosában felvirágoztatni, és egy mai, fiatal, amerikai közönség számára vonzóvá és érdekessé tenni.

A magyar konyha hagyományaira, örökségére és alapanyagaira utaló, de teljesen friss megközelítésben összeállított étlappal, amin szerepel többek között: édes bundás kenyér zöldfűszeres, posírozott gyümölcsökkel, szalagos fánk köményes porcukorral, rántott zöldpaprika, hideg meggygazpacho, kagyló- és rákpaprikás, tojáskrémes szendvics óriás pogácsába töltve, szalonnás szendvics házi „erőspistával”, kapros-tejfölös panna cotta. Na meg az elmaradhatatlan palacsinta, ami Ági nagymama hétvégi ebédlőasztaláról soha nem hiányozhatott. Sokáig Jeremy séf is úgy tálalta, ahogy tőle tanulta: szép, nagy tálcán, külön a palacsinta, külön a töltelékek, kiegészítők. Manapság viszont az aktuális palacsintatálalási trendekhez igazodva nem tekerve, nem hajtogatva, hanem rongyosan, hullámzóan, egy nagy szelet sós vajjal megfejelve, ami még forrón a palacsintára olvad. „Ma Amerikában nincs a magyar gasztronómiának arca, senki nem foglalkozik vele, pedig rengeteg embernek vannak magyar felmenői és kötődése. Én ezen változtatni szeretnék” – állítja a fiatal séf, akiről még nagyon sokat fogunk hallani, mert minden bizonnyal ő lesz a magyar konyha szenvedélyes és hiteles amerikai hangja.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Ebben nem lesz dicsőség

Talán az izraeli „béketeremtés” sikere, illetve az azt követő frenetikus, globális, és Donald Trump személyes béketeremtői képességeit külön is hangsúlyozó ünneplés sarkallta az elnököt arra, hogy ismét feltűrje az ingujját az ukrajnai rendezés érdekében, és személyes találkozóra siessen Vlagyimir Putyinnal.

Legyetek gonoszok!  

Nagy terjedelemben ismertette a Telex egy a laphoz eljuttatott hangfelvétel alapján Orbán Viktor vasárnapi beszédét, amelyet a Harcosok Klubja „edzőtáborában” tartott 1500 aktivista előtt, a zánkai Erzsébet-táborban.

Elkenték

Legalább kilenc hazai bíróság kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál (AB) a védettségi igazolással való visszaélést szabadságvesztéssel fenyegető kormányrendelet Alaptörvény-ellenességének kimondását, mivel jogi képtelenség a Büntető törvénykönyv felülírása egy rendelettel. Az AB sajátosan hárított.

Vadászok, kergetők, árulók

Nyíltan támogatja a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Mi Hazánk céljait – kérdés, hogy a Fideszt is kiszolgálják-e. Az utóbbi időben sokan léptek be a szervezetbe. Egyes tagok úgy vélik, hogy a mozgalomra túl nagy hatást gyakorolnak a pártok.

„Vegyük a következő lépcsőfokokat”

A frissen előrelépett pártigazgató szerint megvan a parlamentbe jutáshoz szükséges mennyiségű szavazója a komolyodó viccpártnak, azt pedig átverésnek tartja, hogy a kormányváltás esélyét rontanák. De kifejtett mást is az ígéretek nélkül politizáló, magát DK-sérültnek tartó politikus.

Mi van a fájdalmon túl?

A művész, akinek egész életében a teste volt a vászon, a nyelv, az eszköz, a fegyver, gondolatiságának hordozója, nyolcvanhoz közeledve is az emberi testet vizsgálja. E nagyszabású retrospektív tárlat nemcsak az életmű bemutatására törekedett, hanem egy művészi filozófia összegzésére is.

Az esendő ember felmutatása

  • Simonyi Balázs

Szándékosan az események „peremén” fotózott, úgymond a lényegtelent. Mondogatta: neki akkor kezdődik a munkája, amikor másnak, a hivatásos sajtófotósnak véget ér. A mi munkánk az óriási életművel most kezdődik. Ha lefotózom, a fénnyel becsapdázott valóság nem múlik el, nem hal meg: ez a fotográfus önfeláldozása.