Tartalom

(2014-07-03)

Kis-Magyarország
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az ő coming outja

A Heti Válasz szerint rettenetesen elpimaszodtak a buzik: "Alföldi Róbert homoszexuális darabot rendez, Lakner Zoltán coming outol, és nyakunkon a szivárványmenet."

A szerk.

Budapest ostroma

Budapesten tarolhatna ősszel az ellenzék az önkormányzati választáson. Kizárólag rajtuk múlik.

Egotrip

Sándor Judit: Testbeszéd

Egotrip

Holtomiglan-holtodiglan

Az állam egyre kétségbeesettebb próbálkozásokat tesz a házasság intézményének fenntartására, megtépázott nimbuszának visszaállítására. Ám ha e témakörben a közelmúlt emberi jogi vonatkozású eseteit nézzük, mégsem a politika fősodrába tartozó, a heteronormativitást képviselő, konzervatív csoportok képe bontakozik ki.

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

A matematikusok példája

Az 1970-es, 80-as években a matematikustársadalomban ugyanolyan szörnyű állapotok uralkodtak, mint mostanában az egész országban. Két egymással engesztelhetetlenül szemben álló tábor ölte egymást, ahol csak tudta.

Publicisztika
Belpol

Mire való a Kehi?

Belpol

A furkósbot

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal eredeti feladata a költségvetési szervek folyamatos belső ellenőrzése lenne, de a mindenkori kormányok inkább politikai leszámolásokra használták.

Élesedő magyar-norvég vita a civil alapról

Belpol

Állóháború

Lázár János nem adja fel: újabb és újabb vádakkal illeti a norvég civil alap pénzeit elosztó magyar konzorciumot, míg helyettes államtitkára feljelentést fontolgat. Norvégia is bekeményített, így alighanem elbukjuk a támogatások nagy részét.

A devizahitelesek "megmentése"

Belpol

Agyműtét baltával

Fel sem ocsúdnak a bankok az egyik csapásból, máris kapják a következőt. A kormányzat szívatja őket, ők pedig, mivel sárosak a hitelválságban és tartanak a teljes összeomlástól, meghunyászkodnak. Holott a bankszférában általános a vélemény: olyan mély szakadékba néz bele most a pénzügyi rendszer és a magyar gazdaság, hogy annak az alja sem látható.

Film

Film

Film

Transformers: A kihalás kora

Ahhoz, hogy a Transformers 4-et kellő komolysággal és minden ízében értékelni tudjuk, vissza kell nyúlnunk egészen A Múmia 3-ig.

Film

Film

Istenek kalapácsa

Az antikvitás és a kora középkor közti zavaros időszak reneszánszát éli a vásznon. A peplumfilmek romantikájától mentes, realistának szánt és néhol a történelmi hitelesség - persze hiú - reményét dédelgető művek (Valhalla Rising, A kilencedik légió, A sas) sorát gyarapítja az Istenek kalapácsa is, amely sajnos leginkább csak zavarosságával és vérszomjával tüntet.

Film

Film

A pokol kapujában

Yesüim Ustaoglu filmjében Törökország egyik nem nagyon távoli, nem is olyan ismeretlennek ható vidékén járunk. Nem nélkülözés és nyomor, de azért szomorú prolisors az ott élők osztályrésze. Alig takargatott szegénységet, kilátástalanságot, elzártságot látunk, monoton, rosszul fizetett, kimerítő munkából élő, energiáikat kisszerű szórakozásokban levezető, ócska tévéműsorok által sugallt, földszintes vágyakat dédelgető kisembereket.

Tévé

Film

MasterChef

Meg lehet lenni Gordon Ramsay nélkül? Élhet-e úgy az ember, hogy Stahl Judit a főzés csúcsa, s lassan, szenvtelenül rakjuk a tepsit a sütőbe? Nos, kell Gordon Ramsay, van a főzésnek másik oldala, kiabálva dobjuk ki konyhánkból a kezdőket. Ramsay éttermet újít fel, hotelt alakít át, keresi legújabb főszakácsát. De mikor főz?

tévésmaci

Film

Kismadárom, megzabálom

Amikor Sztupa és Troché elmentek a faluból, nem búcsúzott tőlük senki. Nem is egyszerre mentek. Amikor Troché ment, hó esett, amikor Sztupa, eső. Nem volt maradásuk, mert a vágyaik helyből elérhetetlennek tűntek. Sztupa szorgalmas akart lenni, Troché szép. De hiába járt Sztupa vasárnap is munkásruhában, svájcisapkában, hiába köpte ki a tüdejét egymás után többször is a helyi futballcsapat edzésein és mérkőzésein, a nagy igyekezet vége mindig az lett, hogy elmentek a kocsmába, Sztupa és a többiek.

Interjú

Film

"Vannak, akik bolondnak tartanak"

Oona Chaplin színésznő

Eugene O'Neill dédunokája, Charlie Chaplin unokája, Geraldine Chaplin lánya - amikor megnéztük a The Hour című sorozatot, úgy voltunk vele, hogy veri az egész famíliát. Aztán jött a Trónok harca, most pedig az I. világháború kitörésének centenáriumára időzített The Crimson Field a BBC-től - erről és persze a családról is beszélgettünk a 28 éves színésznővel a MIPCOM-on, Cannes televíziós mustráján.

Könyv

Mikor jöhet egyenesbe az Alexandra?

Könyv

Fizet, nem fizet, fizet, nem fizet

A végrehajtó és a behajtó után a felszámoló is bekopogtathat a Pécsi Direkt Kft.-hez, az Alexandra könyvesboltokat működtető céghez. Többen visszavonták árujukat a hálózatból. A mérlegekkel is késnek Matyi Dezső nagyobb cégei.

Könyv

Könyv

Arthur Philips: Arthur tragédiája

Írd meg, hogy birtokodba került egy eddig felfedezetlen Shakespeare-dráma. Írd meg a szenzációs kiadáshoz az előszót, lehetőleg úgy, hogy az regény és emlékirat legyen, de álcázd valóságnak, hitess el mindent, méghozzá úgy, hogy az egészet csalásnak hangsúlyozod. Nem mellékesen írd meg ehhez a hiányzó Shakespeare-drámát is. Ugye, hogy zavaros?

Könyv

Könyv

Lenullázva

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Saviano új könyve hígítatlan anyag. Garantált a túladagolás erőszakból, maffiacselekből, korrupcióból, mindemellett igen színes, és több irányból közelíti meg a drog mítoszát - még ha jellemző színe marad is a fehér.

Könyv

Könyv

Lesi Zoltán: Merül

"Nem voltam ott, amikor születtél, épp egy másik országba költöztem, hogy közelebb legyek hozzád, mert távol lenni nem szabadság." Lesiről tudjuk: ügyes imitátor, ezt első kötete, a Daphnis ketskéi 18. századi hangütésével bizonyította.

Könyv

"Drogkereskedőből lett politikus" - Roberto Saviano író, újságíró

A Nápoly környéki maffiavilágról írt Gomorra nagy sikert aratott, de nem a camorra körében - a maffia halálos fenyegetésekkel torolta meg az oknyomozó munkát. ZéróZéróZéró című könyvében a nemzetközi drogkereskedelemről rántja le a leplet, de a magyar szálak sem maradnak említés nélkül. A védelem alatt álló szerzővel Skype-on beszélgettünk.

Interaktív
Színház

Színház

Színház

Cirkusz és kenyér

Folynak a próbák, ráadásul az egész szabadkai társulat nősül és férjhez megy most valahogy, és a vajdasági lagzi is úgymond színházi esemény, szóval a nyár sem üresjárat, de helyet adtak egy újvidéki végzős színészosztály együtt maradt tagjaiból Zentán formálódni akaró társulat egyik tagjának, Kucsov Borisznak, hogy itt vezesse elő a vizsgadarabját.

Színház

Színház

Bodzsár Márk: W. úr üzen

Nehéz jobb színészeket elképzelni egy első rendezéshez; ők - Börcsök Enikő, Rába Roland, Szabó Kimmel Tamás, Stork Natasa, Ötvös András és a kiválóan táncoló-éneklő Szabó Emília - szinte mindent képesek megsegíteni.

Zene

Lemez

Zene

How To Dress Well: "What Is This Heart?"

Van úgy, hogy a nagyipari profizmussal előállított, kiszámított, személytelen, tántoríthatatlanul mainstream popzene inspirálja a független, saját útjukat járó zenészeket; ebből lesz az a valami, amit úgy hívnak, hogy termékeny feszültség.

Lemez

Zene

Fehér izzás

White Lung: Deep Fantasy

Némiképp az elrendezettség különös látszatát kelti,

Zene

"Az amerikai kultúra összehoz" - Ian Anderson énekes, fuvolás

Habár a Jethro Tull hobóköpönyegét végleg szögre akasztotta, Ian Anderson szólóban folytatja a csínytevést - ezúttal a brit történelemről, a migrációról és a klímaváltozásról mesélő Homo Erraticusszal. Identitáslopásról, alteregókról és a rock nyelvéről beszélgettünk vele.

mi a kotta?

Zene

Ezüstruhában!

"...S még olyan is volt ez, mint a Mesterdalnokok meséje, azzal a különbséggel, hogy itt több volt az aspiráns, és többen voltak Beckmesserek. (Különösen a hallgatóság sorában.)

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Szirmok és álarcok

Palimpszéria - Tomcsik Judit és Tóth Veronika kiállítása

A kiállítás első pillantásra ijesztőnek (vagy fellengzősnek) tűnő címe kreált szó, amely a palimpszeszt és a széria szavak összekapcsolásából született. Így egyrészt utal azon újrahasznosított, lesimított, kivakart vagy átragasztott kéziratokra (papiruszokra vagy pergamenekre), amelyekre - főként a középkorban, s azért, mert ezek nagyon drágák vagy nehezen megszerezhetőek voltak - új, vallásos szövegek kerültek.

Lokál

Lokál

Aktatáskás hősök

Embermentő diplomaták Budapesten. A Budapesti Aszfalt Projekt emléksétája

Nagyrészt fél tucat diplomata áldozatkészségén múlt budapesti zsidók tízezreinek sorsa a német megszállás és a nyilas hatalomátvétel után. Voltaképpen esetlegesen alakult, kinek sikerült semleges országok diplomáciai képviseletei által, illetve a Nemzetközi Vöröskereszt nevében kiállított menlevélhez, oltalomlevélhez jutnia, amely az illető külföldi állampolgárságát, nemzetközi védelemre való jogosultságát, kivándorlási szándékát és a célország fogadókészségét igazolta.

Állomásról állomásra XLIX.

Lokál

Nem zöld, nem fehér

Ferencváros

A legnagyobb és legrégebbi budapesti pályaudvar, de utasok alig vannak. Nem is nekik épült.

Tudomány

A Biblia fordításai

Tudomány

Vitatott változatok

A fordítás mindig értelmezés is - de mi van akkor, ha a fordítandó könyv éppenséggel "Isten szava"? Van-e egyáltalán olyan, hogy "a Biblia"? Születtek-e Máriának Jézuson kívül is gyermekei? A revideált új fordítású Szentírás megjelenése alkalmából kerestük a válaszokat.

Tudomány

"Ezenkívül szerette a szodómiát is"

Klaus van Eickels német történész a homoszexualitás történetéről

Hogyan lett a homoszexualitásból társadalmi kérdés? Miért zavarja a homofóbokat, ha valaki azonos nemű emberrel él szexuális életet? Hogyan jön a képbe a Biblia, Szent Ágoston és a német egyesítés? Mi a bajuk a nacionalistáknak a melegekkel? A szexualitás történetének világhírű kutatója elmagyarázza.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Al latte

Olaszországban - elsősorban az északi részeken, például Bolognában is - nagy hagyománya van annak, hogy húst tejben sütnek, párolnak. Ez első hallásra kifejezetten furcsának tűnhet, de megéri félretenni a szkepticizmust, a végeredmény ugyanis lenyűgöző. Egyébként régi magyar receptgyűjteményekben is előfordulnak hasonló ételek, legutóbb "növendékhús tejben párolva" címen bukkantam rá egy, a hetvenes években, Romániában kiadott kötetben.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Kórház a nagy háború szélén

The Crimson Field

A frontkórház menő. Az egyik ágon a M.A.S.H. hódított ellenállhatatlanul, a másikon A frontsebész-féle királygiccsek.

Ételhordó