chili&vanília

Édes kis semmiség

Gasztro

Ha egy nő ruhatárában elengedhetetlen darab az a bizonyos "kis fekete", amit különféle alkalmakkor lehet viselni, akkor miért ne lehetnének az ember gasztronómiai kelléktárában is hasonló funkciót betöltő fogások. Ez a "kis fehér" a desszertek kis feketéje.

Legalább három ütős érvet tudok felsorakoztatni, hogy miért lesz ebből az édes kis semmiségből állandó alapdarab: 1. pontosan 5 perc alatt készül el, ráadásul előre összeállítható. 2. Annyiféle módon lehet variálni, ahogyan csak szeretnénk, csakis fantázia kérdése. Lehet elegáns és dekoratív, rusztikus és egyszerű, minimál és modern. Kínálhatjuk pohárban vagy kiborítva, szezonális gyümölcsökkel vagy fanyar mártásokkal, fűszerezve vagy a nélkül. 3. Kimondottan kalóriabarát desszert, azon kevesek egyike, amelyhez krémes állagú light túrót és nyírfacukrot ajánlok. Gyakorlatilag egy visszafogott, lágy ízű és állagú túrókrém panna cottáról van szó, aminek a különlegessége, hogy a túrót kókusztejjel keverjük. Ez eleve ad némi természetes édességet és egzotikus háttérízt. Ami az állagát illeti, a panna cottában én általában azt kedvelem, amit már éppen nem lehet kiborítani egy formából, de annak ellenére tökéletesen lágy, krémes állagú, hogy éppen ki lehet borítani. Bármi megy hozzá, nyáron natúr bogyós gyümölcsök, ősszel forró fűszeres szilva, ázsiai ételsor desszertjeként felkockázott mangó vagy ananász és pisztácia, kekszmorzsa, télen datolyaszilva és spekulatius keksz.

Kókusztejes túrókrém panna cotta

false

Hozzávalók (4 adag)

3 lap zselatin

2,5 dl kókusztej

2 evőkanál nyírfacukor (vagy nádcukor)

csipetnyi só

25 dkg krémes állagú túró

A 3 lap zselatint tíz percre hideg vízbe áztatjuk. Közben egy kis lábasban forráspontig melegítjük a kókusztej felét a nyírfacukorral és egy csipet sóval. A kókusztej másik felével csomómentesre keverjük a krémes túrót. (Ha sima, morzsás állagú túrót kapunk csak, passzírozzuk át egy-két evőkanál tejföllel, hogy krémes legyen.) A beáztatott zselatinlapokat alaposan kinyomkodjuk, és feloldjuk a meleg kókusztejben. Hozzákeverjük a túróhoz. Négy kis pohárba vagy formába töltjük, és legalább 4 órára (vagy egész éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk