chili&vanília

Kameruni gyömbéres csirkecomb sült főzőbanánnal

Az ügyvezető igazgató csirkéje

Gasztro

A kameruni étkezési szokásokról nem sokat tudunk, pedig az afrikai ország konyhája különleges és változatos.

Nemzeti ételük a ndolé, amely darált húsból, halból, mogyoróból és egy különleges, Nyugat-Afrikában őshonos keserű, zöld levélből készülő egytálétel. A hétköznapokban igen fontos szerepet játszanak a halak, ezeket ún. bobolóval vagy miondóval fogyasztják. Mindkettő áztatott, erjesztett és ledarált maniókagyökérből készül, amit hosszúkás formában, banánlevélbe csomagolva főznek meg. A VIP vendégeknek szinte mindig "Poulet DG"-t készítenek, ez a csirkés étel csak néhány évtizede lett divatos, előtte luxus volt. Azóta terjedt el, amióta könnyebben hozzá lehet jutni a csirkéhez. Kimondottan egyszerű, könnyen elkészíthető és nem túl egzotikus étel, Kamerunban gyakran ünnepi, például karácsonyi fogásként jelenik meg. Tulajdonképpen már az elnevezése: Poulet Directeur Général, azaz az "ügyvezető igazgató csirkéje" is arra enged következtetni, hogy nem a hétköznapokra szánják. A gyömbéres, paradicsomos, zöldséges sült csirkén túl a különlegessége a főzőbanánban rejlik, amely szerte Afrikában igen elterjedt. Ez nem azonos az általunk ismert édes banánnal, jóval magasabb a keményítőtartalma, inkább a burgonyafélékhez áll közel, és nyersen nem fogyasztható. Bő olajban kisütve ellenben kitűnő, érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, mert mire a csirke mellé kerül, valahogy mindig "elpárolog" egy része. Főzőbanán kapható az ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben. (De ha nem kapunk, nélküle is érdemes elkészíteni a csirkét.)

Gyömbéres csirkecomb sült főzőbanánnal


Hozzávalók (4 adag)

2-szer 2 evőkanál napraforgóolaj

4 csirkecomb, félbevágva

2 hagyma, vékonyra szeletelve

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

kb. 6 cm friss gyömbér, finomra aprítva

3 sárgarépa, vastagabb karikákra szeletelve

2 piros kaliforniai paprika, felkockázva

4 paradicsom, meghámozva, cikkekre vágva

20 dkg zöld ceruzabab

só, bors

2 nagy, éretlen főzőbanán

1 dl napraforgóolaj a sütéshez

Egy nagy serpenyőt szárazon felhevítünk, amikor forró, beleöntünk 2 evőkanál olajat. A csirkecombokat félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk, és mindkét oldalukat megpirítjuk. Tányérra tesszük, és alufóliával letakarjuk. A serpenyőbe ismét 2 evőkanál olajat öntünk, majd puhára dinszteljük a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a sárgarépát, a felkockázott kaliforniai paprikát, a paradicsomot, végül beletesszük az előpirított csirkecombokat. Felöntjük kb. 3 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, alacsony lángon kb. 35 percig főzzük, amíg a csirke megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a ceruzababot, és további 10 percig főzzük. Miközben fő a csirke, elkészíthetjük a sült főzőbanánt. A banánokat meghámozzuk, és kb. 1,5 cm vastag, ovális szeletekre vágjuk. A felforrósított olajban pirosra sütjük. Ügyeljünk arra, hogy puhuljon is meg! A csirke köreteként, illetve a csirkén tálalva kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk