chili&vanília

Trettl levese

Gasztro

Csúcsgasztronómia és repülőgépek egy fedél alatt - első hallásra különös párosítás, ma már azonban egyértelmű nemzetközi éttermi sikersztori.

A salzburgi repülőtér 7-es hangárjában értékes repülők, helikopterek és híres pilóták Forma-1-es autói parkolnak - a sportág rajongói számára igazi paradicsom. Ugyanitt üzemel a világ egyik legizgalmasabb étterme, amely hírnevét és sikerét nemcsak különleges helyszínének, hanem kulináris koncepciójának is köszönheti: 2003 óta havonta más-más vendégséf ételsorát szolgálják fel.Eleinte kevesen hittek ebben a koncepcióban - a tapasztalat szerint a közönség a megszokottat szereti. De az étterem gasztronómiai házigazdája, a nagy tekintélynek örvendő, 3 Michelin-csillagos Eckhard Witzigman és az elképzelést a gyakorlatban kivitelező tanítványa, a zseniális Roland Trettl végül igazi intézménnyé varázsolta a helyet. Trettl különleges tehetség: ehhez a műfajhoz nemcsak gasztronómiai tudás és vezetői, szervezői készség szükséges, hanem sok egyéb emberi tulajdonság is: empátia, rugalmasság, alkalmazkodóképesség, nyitottság - hiszen havonta más-más új (és hiú) sztárséf személyiségéhez kell igazodnia.

Trettl ajánlotta nekem az alábbi elegáns, téli krémlevesét, amely önmagában is nagyon finom, igazán izgalmassá pedig a tálaláskor hozzáadott elemek teszik: az olívaolajban és narancslében marinált nyers, ropogós, üde édeskömény, az édeskömény zöldje és a minden krémlevest magasabb szintre emelő olívaolaj.


Narancsos édeskömény-krémleves

 

Hozzávalók (4 adag)

3+3 dkg vaj

3 szál újhagyma, felkarikázva

1 evőkanál nádcukor

1 narancs húsa, kifilézve

2 nagyobb gumó édeskömény, felkockázva

1 narancs leve

1,2 liter szárnyas- vagy zöldségalaplé

só, bors

kb. 10 szál sáfrány, 2 evőkanál forró vízben feloldva

fél citrom leve

A tetejére: vékonyra gyalult édeskömény, édeskömény szára, zöldje, olívaolaj

3 dkg vajon puhára dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a nádcukrot, és addig pirítjuk a hagymával, amíg enyhén karamellizálódik. Az egyik édeskömény felét félretesszük (azt majd nyersen használjuk levesbetétként), a többit felkockázzuk és a dinsztelt újhagymához adjuk. Néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a kifilézett narancsgerezdeket és a narancslevet is. Hozzáöntjük az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk. A sáfrányt néhány percre 2-3 evőkanál forró vízbe áztatjuk, majd (a vizet és a szálakat is) a leveshez adjuk. Lefedve, kb. 25 percig főzzük, amíg az édeskömény teljesen megpuhul. Robotgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük, közben hozzáadunk 3 dkg hideg vajat, ettől még selymesebb lesz. Végül a citromlével ízesítjük. Tálaláskor zöldséggyaluval egész vékonyra gyaluljuk a maradék fél édesköményt, majd olívaolajjal és kevés narancslével összekeverjük. A tányérok közepére tesszük a nyers, marinált édesköményt, és rámerjük a levest. Meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk az édeskömény vékonyra karikázott szárával és lecsipkedett zöldjével.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.