chili&vanília

Trettl levese

Gasztro

Csúcsgasztronómia és repülőgépek egy fedél alatt - első hallásra különös párosítás, ma már azonban egyértelmű nemzetközi éttermi sikersztori.

A salzburgi repülőtér 7-es hangárjában értékes repülők, helikopterek és híres pilóták Forma-1-es autói parkolnak - a sportág rajongói számára igazi paradicsom. Ugyanitt üzemel a világ egyik legizgalmasabb étterme, amely hírnevét és sikerét nemcsak különleges helyszínének, hanem kulináris koncepciójának is köszönheti: 2003 óta havonta más-más vendégséf ételsorát szolgálják fel.Eleinte kevesen hittek ebben a koncepcióban - a tapasztalat szerint a közönség a megszokottat szereti. De az étterem gasztronómiai házigazdája, a nagy tekintélynek örvendő, 3 Michelin-csillagos Eckhard Witzigman és az elképzelést a gyakorlatban kivitelező tanítványa, a zseniális Roland Trettl végül igazi intézménnyé varázsolta a helyet. Trettl különleges tehetség: ehhez a műfajhoz nemcsak gasztronómiai tudás és vezetői, szervezői készség szükséges, hanem sok egyéb emberi tulajdonság is: empátia, rugalmasság, alkalmazkodóképesség, nyitottság - hiszen havonta más-más új (és hiú) sztárséf személyiségéhez kell igazodnia.

Trettl ajánlotta nekem az alábbi elegáns, téli krémlevesét, amely önmagában is nagyon finom, igazán izgalmassá pedig a tálaláskor hozzáadott elemek teszik: az olívaolajban és narancslében marinált nyers, ropogós, üde édeskömény, az édeskömény zöldje és a minden krémlevest magasabb szintre emelő olívaolaj.


Narancsos édeskömény-krémleves

 

Hozzávalók (4 adag)

3+3 dkg vaj

3 szál újhagyma, felkarikázva

1 evőkanál nádcukor

1 narancs húsa, kifilézve

2 nagyobb gumó édeskömény, felkockázva

1 narancs leve

1,2 liter szárnyas- vagy zöldségalaplé

só, bors

kb. 10 szál sáfrány, 2 evőkanál forró vízben feloldva

fél citrom leve

A tetejére: vékonyra gyalult édeskömény, édeskömény szára, zöldje, olívaolaj

3 dkg vajon puhára dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a nádcukrot, és addig pirítjuk a hagymával, amíg enyhén karamellizálódik. Az egyik édeskömény felét félretesszük (azt majd nyersen használjuk levesbetétként), a többit felkockázzuk és a dinsztelt újhagymához adjuk. Néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a kifilézett narancsgerezdeket és a narancslevet is. Hozzáöntjük az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk. A sáfrányt néhány percre 2-3 evőkanál forró vízbe áztatjuk, majd (a vizet és a szálakat is) a leveshez adjuk. Lefedve, kb. 25 percig főzzük, amíg az édeskömény teljesen megpuhul. Robotgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük, közben hozzáadunk 3 dkg hideg vajat, ettől még selymesebb lesz. Végül a citromlével ízesítjük. Tálaláskor zöldséggyaluval egész vékonyra gyaluljuk a maradék fél édesköményt, majd olívaolajjal és kevés narancslével összekeverjük. A tányérok közepére tesszük a nyers, marinált édesköményt, és rámerjük a levest. Meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk az édeskömény vékonyra karikázott szárával és lecsipkedett zöldjével.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)