chili&vanília

Trettl levese

Gasztro

Csúcsgasztronómia és repülőgépek egy fedél alatt - első hallásra különös párosítás, ma már azonban egyértelmű nemzetközi éttermi sikersztori.

A salzburgi repülőtér 7-es hangárjában értékes repülők, helikopterek és híres pilóták Forma-1-es autói parkolnak - a sportág rajongói számára igazi paradicsom. Ugyanitt üzemel a világ egyik legizgalmasabb étterme, amely hírnevét és sikerét nemcsak különleges helyszínének, hanem kulináris koncepciójának is köszönheti: 2003 óta havonta más-más vendégséf ételsorát szolgálják fel.Eleinte kevesen hittek ebben a koncepcióban - a tapasztalat szerint a közönség a megszokottat szereti. De az étterem gasztronómiai házigazdája, a nagy tekintélynek örvendő, 3 Michelin-csillagos Eckhard Witzigman és az elképzelést a gyakorlatban kivitelező tanítványa, a zseniális Roland Trettl végül igazi intézménnyé varázsolta a helyet. Trettl különleges tehetség: ehhez a műfajhoz nemcsak gasztronómiai tudás és vezetői, szervezői készség szükséges, hanem sok egyéb emberi tulajdonság is: empátia, rugalmasság, alkalmazkodóképesség, nyitottság - hiszen havonta más-más új (és hiú) sztárséf személyiségéhez kell igazodnia.

Trettl ajánlotta nekem az alábbi elegáns, téli krémlevesét, amely önmagában is nagyon finom, igazán izgalmassá pedig a tálaláskor hozzáadott elemek teszik: az olívaolajban és narancslében marinált nyers, ropogós, üde édeskömény, az édeskömény zöldje és a minden krémlevest magasabb szintre emelő olívaolaj.


Narancsos édeskömény-krémleves

 

Hozzávalók (4 adag)

3+3 dkg vaj

3 szál újhagyma, felkarikázva

1 evőkanál nádcukor

1 narancs húsa, kifilézve

2 nagyobb gumó édeskömény, felkockázva

1 narancs leve

1,2 liter szárnyas- vagy zöldségalaplé

só, bors

kb. 10 szál sáfrány, 2 evőkanál forró vízben feloldva

fél citrom leve

A tetejére: vékonyra gyalult édeskömény, édeskömény szára, zöldje, olívaolaj

3 dkg vajon puhára dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a nádcukrot, és addig pirítjuk a hagymával, amíg enyhén karamellizálódik. Az egyik édeskömény felét félretesszük (azt majd nyersen használjuk levesbetétként), a többit felkockázzuk és a dinsztelt újhagymához adjuk. Néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a kifilézett narancsgerezdeket és a narancslevet is. Hozzáöntjük az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk. A sáfrányt néhány percre 2-3 evőkanál forró vízbe áztatjuk, majd (a vizet és a szálakat is) a leveshez adjuk. Lefedve, kb. 25 percig főzzük, amíg az édeskömény teljesen megpuhul. Robotgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük, közben hozzáadunk 3 dkg hideg vajat, ettől még selymesebb lesz. Végül a citromlével ízesítjük. Tálaláskor zöldséggyaluval egész vékonyra gyaluljuk a maradék fél édesköményt, majd olívaolajjal és kevés narancslével összekeverjük. A tányérok közepére tesszük a nyers, marinált édesköményt, és rámerjük a levest. Meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk az édeskömény vékonyra karikázott szárával és lecsipkedett zöldjével.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.