chili&vanília

Erdélyi lakoma

Gasztro

Számos, az erdélyi konyhaművészetről szóló cikk Rónay Egonnal, az erdélyi származású gasztronómussal, publicistával, étteremkritikussal, a Brit Gasztronómiai Akadémia elnökével indít. Nem véletlenül: az Angliában 2010-ben elhunyt Rónay Egon ugyanis egyszer állítólag egy interjúban azt állította, hogy "a világ mai gasztronómiai történelmének valójában három nagy konyhája van: a francia-északolasz, amely a mai nyugat-európai főzés alapja, a kínai konyha a maga fantasztikus variációival és ötezer éves múltjával, végül az erdélyi.

Az idézett passzus egyébként Kövi Pál Erdélyi Lakomájában bukkan fel, amely jóval több mint szakácskönyv. Kövi Pál, aki 1973-1995 között a New York-i Four Seasons étterem társtulajdonosa és az ottani gasztronómiai szakma egyik legmeghatározóbb személyisége volt, húsz éven keresztül tanulmányozta és gyűjtötte az erdélyi konyhával kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, népi étkezési hagyományokat. Hosszú éveken át rendszeresen visszatért ezért New Yorkból Erdélybe, ennek az eredménye lett az a 246 oldalas könyv, amelyet 1980-as első megjelenése óta a gasztronómiában sokan - még nemzetközi berkekben is - alapműnek tekintenek. A kötet számos szakmabeli kedvence és a leginspirálóbb ihletadó forrás, magam is rendszeresen lapozgatom. Ezúttal egy pompás levest választottam belőle: az eredetileg "gyergyói levesként" szereplő fogást kissé átalakítottam, a rizst és tésztát például elhagytam belőle. Csodás, tartalmas étel, akár majd húsvétkor is bevethető.

Tormás-kapros leves füstölt csülökkel

Hozzávalók (6-8 adag)

1 közepes méretű füstölt csülök

3 liter víz

1 hagyma

4 gerezd fokhagyma

1 babérlevél

6 szem egész bors

3 szál sárgarépa, falkarikázva

15-20 szem aszalt szilva kimagozva

3 dl tejföl

2 teáskanál étkezési keményítő

1 evőkanál ecetes torma

1 csokor kapor, finomra aprítva

fél citrom leve

1 teáskanál cukor

A csülköt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasban feltesszük főzni kb. 3 liter vízzel. A vízhez adunk egy hagymát (nem kell meghámozni), négy gerezd fokhagymát, egy babérlevelet és a borsot. Kb. 2 óra alatt teljesen puhára főzzük (esetleg kuktában, így gyorsabban megpuhul). Lefejtjük a csontról a húst, és falatnyi darabokra vágjuk, félretesszük. A főzőléből eltávolítjuk a hagymát és az egyéb fűszereket. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát, és fedő alatt, kb. 15 perc alatt megfőzzük. Ekkor visszatesszük a csülökdarabokat, valamint hozzáadjuk az aszalt szilvát. Kikeverjük a habaráshoz a tejfölt a keményítővel, hozzáadjuk a tormát és a kaprot, hozzámerünk a forró levesből, csomómentesre keverjük, majd a levesbe öntjük, és behabarjuk vele. Ezzel forralni már nem szabad, csak egy-két percig főzzük. Végül citromlével és kevés cukorral kerekítjük le az ízeket.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

„A hosszútávfutó magányával”

Legújabb, szeptember végén esedékes bemutatója, az Etűdök elképzelt érzésekre című előadás kapcsán beszélgettünk a próbafolyamatok nehézségeiről, a kívülállásról, a megállni tudás fontosságáról és egy „hüllőről”, aki szeret mozdulatlanul feltöltődni a napon.

Szerbia kontra Szerbia

  • Végel László

Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő.