Tartalom

(2014-03-20)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Minden ülésen háború - Dombóvári választókerület

Bár többször csak hajszálon múlt, sikerült elkerülni az esztergomizálódást Dombóváron, ahol öt éve dúl a háború a baloldali polgármester és a fideszes többségű képviselő-testület között. Vajon a városi Fidesz megrogyása hatással lesz az országgyűlési választás helyi eredményére?

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Alkalmatlan

Matolcsy György nem most vált alkalmatlanná felelősségteljes posztjára. De most talán azok is meggyőződhettek erről, akik eddig nem gondolkodtak el róla, miféle bölcsességet és önmérsékletet, ha tetszik, diplomáciai érzéket igényel a nemzeti valuta sorsát befolyásoló pozíció, és mekkora kockázatot jelent, ha a szakmai alkalmatlanság pökhendiséggel is párosul.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Jövőnk a múlt

Kedden reggel a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött Biszku Béla pere. Alighanem ez a magyar igazságszolgáltatás utolsó lehetősége arra, hogy szemtől szemben rendezze a társadalom egy máig nyitott számláját, az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni gyilkos megtorlások ügyét.

A szerk.

A szerk.

Mindent vissza?

Midőn kedd délelőtt bejelentette, hogy a hétvégén függetlenné vált "Krími Köztársaság" már csatlakozott is Oroszországhoz, az orosz elnök egyszerre fújt hideget és meleget. Biztosította Ukrajnát és az ukránokat arról, hogy "semmiképpen nem szeretnénk bántani benneteket", és arra is felszólította ukrán közönségét, hogy ne higgyenek azoknak, akik szerint a Krímet további területek fogják követni, és "akik Oroszországgal ijesztgetnek benneteket". Leszögezte azt is, hogy "nem akarjuk Ukrajna felosztását" - miközben épp aláírta a szombaton "függetlenné vált" Szevasztopol és a Krími Köztársaság csatlakozását az Orosz Föderációhoz!

Külpol

Chile

Külpol

A reformok ára

A múlt héten már másodszor tett elnöki esküt Michelle Bachelet, aki 2006 és 2010 között is államfő volt. Ráadásul elég népszerű, csak hát a chilei alkotmány tiltja, hogy bárki egymás után kétszer töltse be a magas hivatalt. Ha nem is kifejezetten emiatt, de Bachelet alkotmánymódosítást szeretne - erre mindjárt visszatérünk.

"Népszavazás" a Krímben

Külpol

Meddig megy el Putyin?

Március 4-i tévéinterjújában még megilletődöttnek, védekezőnek tűnt. Azóta - talán a nyugati reakciók lassúsága és puhasága okán - újra offenzívába lendült.

Belpol

A szlovák-magyar vezeték és az orosz gázfüggőség

Belpol

Nyomáspróba

A szlovák-magyar gázvezeték aligha függetleníti Magyarország energiaigényét az oroszoktól, de szép példája az Orbán-kormány és az MVM-csoport energetikai térnyerésének. Mindeközben a nemrég állami tulajdonba vont hazai gáztárolók mindössze 10 százalékban vannak feltöltve.

Kormánytagok vagyonnyilatkozatai és adóbevallásai

Belpol

Árnyalatnyi eltérések

A kormány tagjai és az államtitkárok évente nemcsak vagyonnyilatkozatot tesznek, hanem az szja-bevallásukból is kötelesek közzétenni adatokat. Megpróbáltuk összefésülni a kétfajta dokumentum adatait. Pintér Sándornál 2011-ben 100 milliós eltérés volt a két bevallás között.

Zene

Lemez

Zene

Könnyed udvarlás

Pharrell: GIRL

Habár Pharrell Williamsnek 2006-ban már volt egy (amúgy közepes) szólólemeze, egészen a tavalyi évig elsősorban producerként volt elismert. Társával, Chad Hugóval (Neptunes néven) alapjaiban határozták meg az ezredforduló utáni mainstream popzene irányait. Pharrell a stúdiózások alkalmával jó párszor elvállalt egy-egy verzét, és ez tavaly sült el számára a legjobban, amikor közreműködött az év két legsikeresebb dalában, a Daft Punk Get Luckyjában és Robin Thicke Blurred Linesában.

Interjú

Zene

"Most már télen is megy"

Csongor Bálint, Horváth Attila - Subscribe

Magyarország egyik legsikeresebb angolul éneklő rockzenekara, a budapesti Subscribe három év után jött ki negyedik lemezével, ami a This Moment Will Soon Be Gone címet kapta. Az igen erősre sikerült, a Subscribe-tól eddig megszokott eklektikus dalokat és meglepő zenei fordulatokat jóval letisztultabban, érettebben prezentáló album megjelenése alkalmából (a képünkön balról első, illetve harmadik) Csongor Bálint énekes és Horváth Attila gitáros válaszolt a kérdéseinkre.

Lemez

Zene

Mius: Tessellation

Az érdekes nevű magyar duót néhány éve hozta létre Horányi Júlia és Álmos Gergely, és már tavaly megjelent egy ingyen letölthető nagylemezük Behind The Line címmel, amelyen leginkább a downtempo elektronikát házasították akusztikus zenei elemekkel.

mi a kotta?

Zene

Én a prológ vagyok

"Ebben az időben folyton a Ricordi Kiadó táján lebzselt egy kövérkés, inkább alacsony termetű fiatalember, akinek a homlokára mindig rácsüngött egy fekete hajtincs, mint valami kérdőjel. A hajtincs tulajdonosának jövőjéről kérdez - vajon a költészetben lesz az, vagy a zenében? Egyik mellett sem tudott dönteni." A múlt századvégen látta ilyennek az ifjú Ruggiero Leoncavallót a barát, majd győzedelmes rivális, Giacomo Puccini egyik librettistája.

DVD

Zene

Csajkovszkij: Anyegin

A helytálló, s kissé mégis félrevezető szerzői meghatározás (lírai jelenetek) ma már tán nem társul a közönség fejében a pasztelles melankólia képzetével: az Anyeginnél ugyanis kevés opera beszél nyíltabban a boldogtalanságról, a szerelmi és párkapcsolatok reménytelenségéről, és persze a magányról.

Színház

Színház

Színház

Artur Palyga: A zsidó

Sokat vártam A zsidótól, mert Vinnai András fergeteges Lefitymálvájához hasonlóan a zsidósággal kapcsolatos tabuinkat veszi célba, legalábbis így indul. Mucsi Zoltán igazgatója egész szótárat gyárt a zsidó szó udvarias kikerülésére: judaista származású személyek, internacionalisták, hebroniták, farizeusok.

TAVASZ - Interjú

Színház

"Már megadják a bizalmat"

Németh Ádám, a Szkéné Színház igazgatója

A Szkéné Színház koprodukciós partnerként létrehozott előadásai ma már lényegében minden színházi fesztiválon meghívott, gyakran díjazott vendégek. A színház anyagi gondokkal sem küzd, és még csak nem is a szórakoztatásban hisz. Ez meg hogy lehet?

Magyar színházak Berlinben

Színház

Ahogy elmenni sem

"Az én hazám eltűnt, felszívódott, és ma beszéd sincs róla - mondja Kelet-Németországról Aenne Quinones, a nagy berlini befogadó színház, a HAU vezetője. - Talán ezért is szeretném megmutatni ezeket a vasfüggönyön túli országokat."

Film

Film

Film

Szent szívek klubja

Wes Anderson: A Grand Budapest Hotel

Mi sem természetesebb annál, hogy a világ legősibb és legüresebb filmes közhelyét éppen Wes Anderson volt képes ismét (vagy legelőször?) elevenné varázsolni, aki a hagyományos értelemben vett filmművészet egyik utolsó lovagjaként évek óta könnyed mozdulatokkal portalanítja azokat a múzeumszagúvá öregedett fogalmakat, mint amilyen a szerzői jelenlét vagy a markáns képi stílus.

Film

Film

Vijay és én

Ahogy mindenki a legjobbat akarja megvalósítani és megélni, úgy Will, a negyvenéves színész is Romeo akart lenni valaha, meg Hamlet.

tévésmaci

Film

A sünmadár kalandjai

Amikor Sztupa és Troché visszanéztek, Troché megfogta Sztupa karját, a könyökénél, ahol behajlította épp, s halkan kérdezett valamit. Mondd csak, Sztupa, emlékszel még 1989 lázára, hogy merről jöttél az utcán, és merre fordultál be, és milyen ruha volt rajtad, milyen nadrág és milyen cipő, és kivel találkoztál a sarkon, és milyen hosszú volt a hajad? Emlékszel, Sztupa, hogy szobrot döntöttél, s nekimentél a csillagoknak is? Az megvan, hogy milyen idő volt, hideg volt vagy meleg, felszakadozó felhőzet, vagy csak esett valami, nem is esett, inkább csepergett? S milyen hosszú volt a sor?

Animációs film

Film

Mr. Peabody és Sherman kalandjai

Nézem a film azon jelenetét, melyben George Washington, Benjamin Franklin, Lincoln és Clinton egyként csatlakoznak a kis főhőshöz, amikor kijelenti: "Én is kutya vagyok!", és elfut némi irigység. Mikor nem válna nálunk azonnal közröhej/megbotránkozás/általános értetlenség tárgyává egy mesefilm, melyben mondjuk Széchenyi, Árpád vezér, Horn Gyula és Horthy tenné ugyanezt?

6. Budapesti Építészeti Filmnapok

Film

Hajléktalanok a Holdon

A magyar közmédia vélekedésével ellentétben az építészet nem egy nagyon szűk réteg szakmai ügye, hanem közügy, sőt létkérdés. Hogy ez mennyire így van, arról tanúskodhat, aki az elmúlt hét végén a Toldi moziban legalább két filmet végignézett az idei Budapesti Építészeti Filmnapokon. Mindabból, ami a közszolgálati csatornák kínálatából évek óta tendenciózusan kimarad, a négy nap alatt jó kis merítést láthatott a budapesti közönség.

Könyv

Könyv

Könyv

Bernard Chambaz: Nem én vagyok bin Laden!

Hogyan lehet ma Magyarországon egy kisgyerekkel szeptember 11-éről beszélni? Milyen rezonanciákat kelt a New Yorkban élő, egyiptomi származású kisfiú, Nasszír története, akinek a feltámadó iszlámellenes indulatok miatt örökre megszakad a barátsága Johnnal? Átélhető, transzformálható sztorit várunk előítéletekről, elfogadásról, olyan témákról, amelyek az ajánlott 8 év feletti korosztályban mindennaposak. Csalódnunk kell.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Ünnepi színek

Horizont

Nemcsak a kampányba fulladt március 15. nyomasztó csinnadrattája közben, de még egy átlagos szombati kora délután komótosan rideg zakatolásában is nehéz észrevenni ezt a félórás nemzetközi magazint. Pedig ha mi, magyar rádióhallgatók (nemzeti ünnep volt, most ér ilyeneket mondani) felemelnénk a tekintetünket a köldökünkről, talán még egy miniszterelnöki beszéddel súlyosbított napon is találnánk érdeklődésre méltó műsort.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Koronázási csirke

"Életemben először 1985-86 körül jártam Londonban, akkor rögtön két hetet töltöttem ott. A patinás Dolphin Square Apartment-ben laktam, rögtön szemben a szállásommal volt egy Sainsbury's csemegeüzlet, onnan vittem magammal fel az apartmanomba minden este vacsorát - kezdi a történetet Csaba, a rettegett étteremkritikus.

Lokál

Lokál

"Elengedett éjszakák" - Belpesti bulikörkép

Több ezer embernek adnak munkát, iszonyatos mennyiségű pénzt termelnek a fővárosnak, és nem csak kocsmákat szeretnének üzemeltetni, hanem élhetőbbé tenni a várost, de a lakók és a politikusok folyamatosan letörik a lelkesedésüket. Utánajártunk, mi zajlik a pesti zenés szórakozóhelyeken, és hogy vajon meddig működhet változatlan formában a bulinegyed.

Tudomány

Veszélyes ízeltlábúak - a poratka

Tudomány

Megrágja, kiköpi

Az ember számára kellemetlen tüneteket okozó allergén faktorok közül talán a málló porhüvelyünkből élő poratkákat övezi a legnagyobb rejtély - elvégre apró termetüket meghazudtoló kártételekre képesek.

Interjú

Tudomány

"Megmagyarázhatja az emlősök sikersztoriját"

Andics Attila agykutató az ELTE kutyavizsgálatairól

Egy magyar kutatócsoport először tudta összehasonlítani éber emberek és kutyák agyának hangfeldolgozó mechanizmusát. Az eredmények alapján nemcsak kedvelt háziállatunkra, hanem közös ősünkre is másképpen tekinthetünk.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

The Michel J. Fox Show

Michel J. Fox visszatérése a képernyőre az önirónia diadala. A nevével fémjelzett sorozat ugyan nem teljes mértékben a színész biográfiáján alapul, de tökéletesen nyílt az utalás: Mike népszerű híradós volt, mígnem Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. Mindennek ellenére úgy dönt, visszatér munkájába, és...

Ételhordó