chili&vanília

Pékné, másképp

Gasztro

Vajon szentségtörés a férfiak egyik kedvencét, a klasszikus csülköt pékné módra kicsit másképp készíteni? Egy esélyt adjanak neki! Ugyanúgy hagyma és burgonya kerül hozzá, a krumplit azonban a jóval egészségesebb édesburgonya váltja ki, a hagymát lilahagyma, az egész fogást pedig zsálya, némi reszelt narancshéj és egy csipetnyi csili frissíti fel.

Az összhatás így könnyebb, izgalmas - persze úgy, hogy a csülök azért csülök marad, aggodalomra semmi ok. A hagyományos magyar ételnek gondolt pékné módra készített csülök egyébként valójában francia eredetű étel. Az ottani pékek kenyérsütés után a még meleg kemencébe rakták a csülköt, zsírt öntöttek alá, pecsenyelével locsolgatták, és ropogósra sütötték.Édesburgonya manapság már számos zöldségesnél kapható, használják bátran, rendkívül egészséges. Cukorbetegek is fogyaszthatják mértékkel, ugyanis nagyon alacsony a glikémiás indexe, így sokáig egyensúlyban tartja a vércukorszintet. Tanulmányok szerint egészségesebb még a brokkolinál és a spenótnál is, egy darab édesburgonyában állítólag több rostanyag van, mint egy tál zabpehelyben. Nehéz termeszthetősége miatt Európa más konyháit sem özönlötte elrégebben,kivéve egy-egy rövid felvirágzását a 18., illetve 19. századi Franciaországban, itt ugyanis először XV. Lajos király, majd a kreol (martinique-i) származású Jozefina császárné kedvencének számított. Ezt az ételt maradék füstölt csülökből szoktam készíteni, olyankor, amikor például bablevesből marad. Kiadós, úgyhogy fél csülök bőven elég egy 4-6 személyes adaghoz.

Füstölt csülök édesburgonyával

Hozzávalók (4-6 adag)

Kb. fél kg főtt, füstölt csülök

50 dkg édesburgonya, meghámozva, felkockázva

3 lilahagyma, vékonyra szeletelve

4 evőkanál olívaolaj

néhány levél friss zsálya

1 narancs reszelt héja

A főtt csülköt falatnyi darabokra szeleteljük. Az édesburgonyát meghámozzuk, kb. 3 cm-es kockákra vágjuk, majd egy uzsonnástasakban összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 190 fokos, légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük, ennyi idő alatt meg is puhul. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, és megpirítjuk benne a felszeletelt hagymát. Amikora hagyma puha, hozzáadjuk a főtt csülköt és a megsült édesburgonyát, valamint a zsályaleveleket és a narancshéjat. Erős lángon, dobva-rázva átpirítjuk, hogy a csülök is kissé színt kapjon. Azonnal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk