chili&vanília

Ősz van, levesszezon

Gasztro

Az édeskömény elsősorban a francia és olasz konyha elengedhetetlen kelléke, mindenféle formában sütnek-főznek vele, de ma már számos más nemzet konyhaművészetében is használják. A közel-keleti, az indiai konyha elképzelhetetlen nélküle, raguk, curryk és édességek jellegzetes ízét adja a fűszerként kedvelt magja.

Vitaminokban, rostokban gazdag, rendkívül egészséges, alacsony kalóriatartalmú, méregtelenítő hatású. Nyersen sokan nem kedvelik, mivel ánizsos karaktere van, amit azonban sütés-főzés során elveszít. Mégis a zöldségek azon népes csoportjába tartozik, amelyet sokan azonnal kikosaraznak - talán mert a medvecukorra vagy a rossz ízű gyermekkori teákra asszociálnak. Megfelelően elkészítve az egyik legfinomabb zöldség; a csúcsgasztronómia is előszeretettel használja, halas ételekhez, salátákba, karamellizálva. Magját régóta főleg gyógyászati célokra alkalmazzák, míg gumóját zöldként fogyasztjuk. Ha valaki mégis kipróbálná nyersen, gyalulja le, adjon hozzá néhány gerezd kifilézett mandarint, pár szem fekete olajbogyót, és keverje össze jófajta olívaolajjal. Az alábbi levesben az ánizs íz teljesen eltűnik, ami marad, az egy kerek, édeskés karakter. Nagyon finom, őszies, selymes leves, nyugodtan próbálják ki azok is, akik még csak barátkoznak ezzel a zöldséggel. Alább ropogósra sütött krutonnal ajánlom, de rendkívül elegáns fokhagymás garnélával tálalva is.

 

 


 

Édeskömény-krémleves édesköménymagos krutonnal

Hozzávalók (2 adag)

 

2 dkg vaj

1 salotta, vagy fél közepes vöröshagyma, aprítva

1 fej édesköménygumó, vékonyra szeletelve

1 közepes burgonya, apró kockára vágva

fél dl száraz sherry (vagy fehérbor)

5 dl leszűrt húsleves 1 dl tejszín

só, fehérbors

2 dkg vaj

fél kávéskanál édesköménymag

2 szelet bagett vagy zsemle, felkockázva

 

A vajon vagy olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Rádobjuk a vékonyra szeletelt édesköményt, átforgatjuk, és hozzáadjuk az egész apró kockákra (vagy vékony karikákra) vágott krumplit. Felöntjük a sherryvel, kissé elpárologtatjuk. Hozzáadjuk a húslevest, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, kb. 15-20 percig. Botmixerrel vagy robotgépben ízlés szerinti állagúra pürésítjük (teljesen krémesen simára vagy enyhén darabosra), sóval, fehérborssal ízesítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, és néhány másodpercig főzzük. (A tejszín akár el is hagyható, anélkül is kellően sűrű a leves állaga.) A krutonhoz egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az édesköménymagot, néhány másodpercig pirítjuk. Amikor a vaj felhabzik, beletesszük a felkockázott bagettet, és ropogósra sütjük. Ha garnélát is készítünk hozzá, azt frissen sütjük: serpenyőben vajat olvasztunk, beledobunk két egész fokhagymagerezdet. Hozzáadjuk a garnélát, és átforgatjuk, éppen csak annyi idő alatt, hogy rózsaszínűvé váljon. Hallal (pl. lazac, harcsa vagy tőkehal) és kagylóval is nagyon finom.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

 


Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

Szerbia kontra Szerbia: az ország, amely saját magával vív harcot

  • Végel László
Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő. A Vučić-rezsim azonban nem hátrál.