chili&vanília

Ősz van, levesszezon

Gasztro

Az édeskömény elsősorban a francia és olasz konyha elengedhetetlen kelléke, mindenféle formában sütnek-főznek vele, de ma már számos más nemzet konyhaművészetében is használják. A közel-keleti, az indiai konyha elképzelhetetlen nélküle, raguk, curryk és édességek jellegzetes ízét adja a fűszerként kedvelt magja.

Vitaminokban, rostokban gazdag, rendkívül egészséges, alacsony kalóriatartalmú, méregtelenítő hatású. Nyersen sokan nem kedvelik, mivel ánizsos karaktere van, amit azonban sütés-főzés során elveszít. Mégis a zöldségek azon népes csoportjába tartozik, amelyet sokan azonnal kikosaraznak - talán mert a medvecukorra vagy a rossz ízű gyermekkori teákra asszociálnak. Megfelelően elkészítve az egyik legfinomabb zöldség; a csúcsgasztronómia is előszeretettel használja, halas ételekhez, salátákba, karamellizálva. Magját régóta főleg gyógyászati célokra alkalmazzák, míg gumóját zöldként fogyasztjuk. Ha valaki mégis kipróbálná nyersen, gyalulja le, adjon hozzá néhány gerezd kifilézett mandarint, pár szem fekete olajbogyót, és keverje össze jófajta olívaolajjal. Az alábbi levesben az ánizs íz teljesen eltűnik, ami marad, az egy kerek, édeskés karakter. Nagyon finom, őszies, selymes leves, nyugodtan próbálják ki azok is, akik még csak barátkoznak ezzel a zöldséggel. Alább ropogósra sütött krutonnal ajánlom, de rendkívül elegáns fokhagymás garnélával tálalva is.

 

 


 

Édeskömény-krémleves édesköménymagos krutonnal

Hozzávalók (2 adag)

 

2 dkg vaj

1 salotta, vagy fél közepes vöröshagyma, aprítva

1 fej édesköménygumó, vékonyra szeletelve

1 közepes burgonya, apró kockára vágva

fél dl száraz sherry (vagy fehérbor)

5 dl leszűrt húsleves 1 dl tejszín

só, fehérbors

2 dkg vaj

fél kávéskanál édesköménymag

2 szelet bagett vagy zsemle, felkockázva

 

A vajon vagy olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Rádobjuk a vékonyra szeletelt édesköményt, átforgatjuk, és hozzáadjuk az egész apró kockákra (vagy vékony karikákra) vágott krumplit. Felöntjük a sherryvel, kissé elpárologtatjuk. Hozzáadjuk a húslevest, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, kb. 15-20 percig. Botmixerrel vagy robotgépben ízlés szerinti állagúra pürésítjük (teljesen krémesen simára vagy enyhén darabosra), sóval, fehérborssal ízesítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, és néhány másodpercig főzzük. (A tejszín akár el is hagyható, anélkül is kellően sűrű a leves állaga.) A krutonhoz egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az édesköménymagot, néhány másodpercig pirítjuk. Amikor a vaj felhabzik, beletesszük a felkockázott bagettet, és ropogósra sütjük. Ha garnélát is készítünk hozzá, azt frissen sütjük: serpenyőben vajat olvasztunk, beledobunk két egész fokhagymagerezdet. Hozzáadjuk a garnélát, és átforgatjuk, éppen csak annyi idő alatt, hogy rózsaszínűvé váljon. Hallal (pl. lazac, harcsa vagy tőkehal) és kagylóval is nagyon finom.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

 


Figyelmébe ajánljuk

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.

„Ez a háború köde”

Egyre többen beszélnek Izrael gázai hadműveleteiről népirtásként, de a szó köznapi használata elfedi a nemzetközi jogi fogalom definíció szerinti tartalmát. A szakértő ráadásul úgy véli, ha csak erről folyik vita, szem elől tévesztjük azokat a háborús bűnöket és jogsértéseket, amelyek éppúgy a palesztin emberek szenvedéseit okozzák.

A szabadság levéltára

Harminc éve költözött Budapestre a Szabad Európa Rádió archívuma, s lett annak a hatalmas gyűjteménynek, a Blinken OSA Archivumnak az alapzata, amely leginkább a 20. század második felére, a hidegháborúra, a szocialista korszakra és annak utóéletére fókuszál.