Vitaminokban, rostokban gazdag, rendkívül egészséges, alacsony kalóriatartalmú, méregtelenítő hatású. Nyersen sokan nem kedvelik, mivel ánizsos karaktere van, amit azonban sütés-főzés során elveszít. Mégis a zöldségek azon népes csoportjába tartozik, amelyet sokan azonnal kikosaraznak - talán mert a medvecukorra vagy a rossz ízű gyermekkori teákra asszociálnak. Megfelelően elkészítve az egyik legfinomabb zöldség; a csúcsgasztronómia is előszeretettel használja, halas ételekhez, salátákba, karamellizálva. Magját régóta főleg gyógyászati célokra alkalmazzák, míg gumóját zöldként fogyasztjuk. Ha valaki mégis kipróbálná nyersen, gyalulja le, adjon hozzá néhány gerezd kifilézett mandarint, pár szem fekete olajbogyót, és keverje össze jófajta olívaolajjal. Az alábbi levesben az ánizs íz teljesen eltűnik, ami marad, az egy kerek, édeskés karakter. Nagyon finom, őszies, selymes leves, nyugodtan próbálják ki azok is, akik még csak barátkoznak ezzel a zöldséggel. Alább ropogósra sütött krutonnal ajánlom, de rendkívül elegáns fokhagymás garnélával tálalva is.
Édeskömény-krémleves édesköménymagos krutonnal
Hozzávalók (2 adag)
2 dkg vaj
1 salotta, vagy fél közepes vöröshagyma, aprítva
1 fej édesköménygumó, vékonyra szeletelve
1 közepes burgonya, apró kockára vágva
fél dl száraz sherry (vagy fehérbor)
5 dl leszűrt húsleves 1 dl tejszín
só, fehérbors
2 dkg vaj
fél kávéskanál édesköménymag
2 szelet bagett vagy zsemle, felkockázva
A vajon vagy olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Rádobjuk a vékonyra szeletelt édesköményt, átforgatjuk, és hozzáadjuk az egész apró kockákra (vagy vékony karikákra) vágott krumplit. Felöntjük a sherryvel, kissé elpárologtatjuk. Hozzáadjuk a húslevest, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, kb. 15-20 percig. Botmixerrel vagy robotgépben ízlés szerinti állagúra pürésítjük (teljesen krémesen simára vagy enyhén darabosra), sóval, fehérborssal ízesítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, és néhány másodpercig főzzük. (A tejszín akár el is hagyható, anélkül is kellően sűrű a leves állaga.) A krutonhoz egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az édesköménymagot, néhány másodpercig pirítjuk. Amikor a vaj felhabzik, beletesszük a felkockázott bagettet, és ropogósra sütjük. Ha garnélát is készítünk hozzá, azt frissen sütjük: serpenyőben vajat olvasztunk, beledobunk két egész fokhagymagerezdet. Hozzáadjuk a garnélát, és átforgatjuk, éppen csak annyi idő alatt, hogy rózsaszínűvé váljon. Hallal (pl. lazac, harcsa vagy tőkehal) és kagylóval is nagyon finom.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com