chili&vanília

Csapcse

Gasztro

A koreai zöldséges üvegtészta nagyszerű választás azok számára, akik még csak most kezdenek ismerkedni a koreai konyha szépségeivel. Dél-Koreában is igen népszerű, nincs ünnep, amikor ne készítenének belőle hatalmas adagot. A hagyományos változata pirított marhahússal és vékony csíkokra szeletelt omlettel készül, ezeket elhagytam, így egy véletlenül vegán verzió kerekedett belőle. A keleti, így a koreai kultúrában is meghatározó az ún. eumyangohaeng elmélet, amely az élet minden területén a yin és yang (jin és jang) és az abból fakadó öt elem – fa, tűz, föld, fém, víz – egyensúlyát tartja szem előtt. Ennek megfelelően a színek is kiemelten fontos szerepet kapnak, ez a pirított tészta erre kiváló példa. Az egyetlen különlegesebb hozzávaló a speciális, édesburgonya-keményítőből készülő üvegtészta, ami sötétebb szürkés, kicsit vastagabb. A koreai üzletben (Kmart, Honvéd utca vagy Rózsadomb Center) mindig kapható, de a legtöbb ázsiai élelmiszerüzletben tartják, dangmyeon néven. Bármilyen zöldséggel lehet készíteni, én most pl. spenót helyett gyönyörű, piaci szivárványmángolddal készítettem. A japchae (ejtsd: csapcse) titka, hogy a különböző hozzávalókat, zöldségeket egymás után, külön-külön pirítják, úgy, hogy minden ropogós marad. Langyosan a legfinomabb, ha marad belőle másnapra, akkor serpenyőben át lehet melegíteni. Nemigen szokott maradni.

 

Japchae – koreai zöldséges üvegtészta

Hozzávalók (4 adag)

 

1 dkg (4–5 darab szárított) shiitake gomba

(vagy friss)

Öntet:

4 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál nádcukor

1 gerezd fokhagyma, reszelve

4 evőkanál szezámolaj

2 teáskanál pirított szezámmag

 

15 dkg koreai üvegtészta

1 sárgarépa

1 csokor újhagyma

1 hagyma

50 dkg friss spenót vagy mángold

pirításhoz: 0,5 dl olaj

 

Elsőként a szárított gombát leöntjük forró vízzel, és min. 20 percig állni hagyjuk. Kikeverjük az öntet összes hozzávalóját. Egy lábasban vizet forralunk, majd kb. 6–7 percig főzzük benne az üvegtésztát (ha olyan fajtát kapunk, ami nagyon hosszú, azt is csak főzés után vágjuk rövidebb darabokra, ollóval). Szűrővel kivesszük a tésztát, hideg vízzel leöblítjük, majd egy nagy keverőtálban azonnal összeforgatjuk 2 evőkanálnyi öntettel, hogy ne álljon össze. A főzővizet megtartjuk, ugyanebben a vízben tudjuk blansírozni a spenótot. Előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát gyufaszálra vágjuk, az újhagymát kb. 4 centis darabokra (a zöldjét is), a hagymát vékonyra szeleteljük, a beáztatott (vagy friss) gombát is felszeleteljük. A spenótot megpucoljuk, majd néhány másodpercre a forrásban levő vízbe tesszük, amíg összeesik. Azonnal leöblítjük jeges vízzel, majd alaposan kinyomkodjuk. (Ha mángoldot használunk, akkor annak a szárát külön levágjuk, ha nagyon vaskosak, hosszában félbevágjuk, és azt nem főzzük.) Minden zöldséget kikészítünk egy tálra. Egy nagy serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat. Elsőként a tésztát forgatjuk át, pár másodpercig pirítjuk, majd visszaöntjük a tálba. Ezután következnek egyesével, külön-külön a zöldségek: először a hagyma és újhagyma. Amikor kissé megpirult, a tésztához adjuk. Jöhet a sárgarépa, ezt is csak pár másodpercig pirítjuk, amíg még ropogós marad. Ha mángoldot használtunk, akkor a mángoldszár a következő, végül a spenót- vagy mángoldlevél és a felszeletelt gomba. Az egyes zöldségek között szükség szerint néhány csepp olajat öntünk a serpenyőbe, a zöldségeket pedig nagyon óvatosan sózzuk, borsozzuk. Amikor minden zöldség a tésztán van, ráöntjük az összes öntetet, majd az egészet összeforgatjuk (amikor már nem túl forró, akkor gumikesztyűs kézzel a leg­egyszerűbb). Nagy tálra halmozzuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.