chili&vanília

Csapcse

Gasztro

A koreai zöldséges üvegtészta nagyszerű választás azok számára, akik még csak most kezdenek ismerkedni a koreai konyha szépségeivel. Dél-Koreában is igen népszerű, nincs ünnep, amikor ne készítenének belőle hatalmas adagot. A hagyományos változata pirított marhahússal és vékony csíkokra szeletelt omlettel készül, ezeket elhagytam, így egy véletlenül vegán verzió kerekedett belőle. A keleti, így a koreai kultúrában is meghatározó az ún. eumyangohaeng elmélet, amely az élet minden területén a yin és yang (jin és jang) és az abból fakadó öt elem – fa, tűz, föld, fém, víz – egyensúlyát tartja szem előtt. Ennek megfelelően a színek is kiemelten fontos szerepet kapnak, ez a pirított tészta erre kiváló példa. Az egyetlen különlegesebb hozzávaló a speciális, édesburgonya-keményítőből készülő üvegtészta, ami sötétebb szürkés, kicsit vastagabb. A koreai üzletben (Kmart, Honvéd utca vagy Rózsadomb Center) mindig kapható, de a legtöbb ázsiai élelmiszerüzletben tartják, dangmyeon néven. Bármilyen zöldséggel lehet készíteni, én most pl. spenót helyett gyönyörű, piaci szivárványmángolddal készítettem. A japchae (ejtsd: csapcse) titka, hogy a különböző hozzávalókat, zöldségeket egymás után, külön-külön pirítják, úgy, hogy minden ropogós marad. Langyosan a legfinomabb, ha marad belőle másnapra, akkor serpenyőben át lehet melegíteni. Nemigen szokott maradni.

 

Japchae – koreai zöldséges üvegtészta

Hozzávalók (4 adag)

 

1 dkg (4–5 darab szárított) shiitake gomba

(vagy friss)

Öntet:

4 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál nádcukor

1 gerezd fokhagyma, reszelve

4 evőkanál szezámolaj

2 teáskanál pirított szezámmag

 

15 dkg koreai üvegtészta

1 sárgarépa

1 csokor újhagyma

1 hagyma

50 dkg friss spenót vagy mángold

pirításhoz: 0,5 dl olaj

 

Elsőként a szárított gombát leöntjük forró vízzel, és min. 20 percig állni hagyjuk. Kikeverjük az öntet összes hozzávalóját. Egy lábasban vizet forralunk, majd kb. 6–7 percig főzzük benne az üvegtésztát (ha olyan fajtát kapunk, ami nagyon hosszú, azt is csak főzés után vágjuk rövidebb darabokra, ollóval). Szűrővel kivesszük a tésztát, hideg vízzel leöblítjük, majd egy nagy keverőtálban azonnal összeforgatjuk 2 evőkanálnyi öntettel, hogy ne álljon össze. A főzővizet megtartjuk, ugyanebben a vízben tudjuk blansírozni a spenótot. Előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát gyufaszálra vágjuk, az újhagymát kb. 4 centis darabokra (a zöldjét is), a hagymát vékonyra szeleteljük, a beáztatott (vagy friss) gombát is felszeleteljük. A spenótot megpucoljuk, majd néhány másodpercre a forrásban levő vízbe tesszük, amíg összeesik. Azonnal leöblítjük jeges vízzel, majd alaposan kinyomkodjuk. (Ha mángoldot használunk, akkor annak a szárát külön levágjuk, ha nagyon vaskosak, hosszában félbevágjuk, és azt nem főzzük.) Minden zöldséget kikészítünk egy tálra. Egy nagy serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat. Elsőként a tésztát forgatjuk át, pár másodpercig pirítjuk, majd visszaöntjük a tálba. Ezután következnek egyesével, külön-külön a zöldségek: először a hagyma és újhagyma. Amikor kissé megpirult, a tésztához adjuk. Jöhet a sárgarépa, ezt is csak pár másodpercig pirítjuk, amíg még ropogós marad. Ha mángoldot használtunk, akkor a mángoldszár a következő, végül a spenót- vagy mángoldlevél és a felszeletelt gomba. Az egyes zöldségek között szükség szerint néhány csepp olajat öntünk a serpenyőbe, a zöldségeket pedig nagyon óvatosan sózzuk, borsozzuk. Amikor minden zöldség a tésztán van, ráöntjük az összes öntetet, majd az egészet összeforgatjuk (amikor már nem túl forró, akkor gumikesztyűs kézzel a leg­egyszerűbb). Nagy tálra halmozzuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.

Eddig csak a szégyen

Aláírták a koalíciós szerződést, innentől hivatalosnak tekinthető, hogy megalakul a szétválás utáni Csehország minden bizonnyal leggusztustalanabb kormánya, amelyben egy populista vezér, Andrej Babiš dirigálja saját személyre szabott pártja (az Ano) és két neonáci pártocska (a 7,8 százalékos SPD és a 6,8-as Motoristé sobě) delegáltjait.