chili&vanília

Csapcse

Gasztro

A koreai zöldséges üvegtészta nagyszerű választás azok számára, akik még csak most kezdenek ismerkedni a koreai konyha szépségeivel. Dél-Koreában is igen népszerű, nincs ünnep, amikor ne készítenének belőle hatalmas adagot. A hagyományos változata pirított marhahússal és vékony csíkokra szeletelt omlettel készül, ezeket elhagytam, így egy véletlenül vegán verzió kerekedett belőle. A keleti, így a koreai kultúrában is meghatározó az ún. eumyangohaeng elmélet, amely az élet minden területén a yin és yang (jin és jang) és az abból fakadó öt elem – fa, tűz, föld, fém, víz – egyensúlyát tartja szem előtt. Ennek megfelelően a színek is kiemelten fontos szerepet kapnak, ez a pirított tészta erre kiváló példa. Az egyetlen különlegesebb hozzávaló a speciális, édesburgonya-keményítőből készülő üvegtészta, ami sötétebb szürkés, kicsit vastagabb. A koreai üzletben (Kmart, Honvéd utca vagy Rózsadomb Center) mindig kapható, de a legtöbb ázsiai élelmiszerüzletben tartják, dangmyeon néven. Bármilyen zöldséggel lehet készíteni, én most pl. spenót helyett gyönyörű, piaci szivárványmángolddal készítettem. A japchae (ejtsd: csapcse) titka, hogy a különböző hozzávalókat, zöldségeket egymás után, külön-külön pirítják, úgy, hogy minden ropogós marad. Langyosan a legfinomabb, ha marad belőle másnapra, akkor serpenyőben át lehet melegíteni. Nemigen szokott maradni.

 

Japchae – koreai zöldséges üvegtészta

Hozzávalók (4 adag)

 

1 dkg (4–5 darab szárított) shiitake gomba

(vagy friss)

Öntet:

4 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál nádcukor

1 gerezd fokhagyma, reszelve

4 evőkanál szezámolaj

2 teáskanál pirított szezámmag

 

15 dkg koreai üvegtészta

1 sárgarépa

1 csokor újhagyma

1 hagyma

50 dkg friss spenót vagy mángold

pirításhoz: 0,5 dl olaj

 

Elsőként a szárított gombát leöntjük forró vízzel, és min. 20 percig állni hagyjuk. Kikeverjük az öntet összes hozzávalóját. Egy lábasban vizet forralunk, majd kb. 6–7 percig főzzük benne az üvegtésztát (ha olyan fajtát kapunk, ami nagyon hosszú, azt is csak főzés után vágjuk rövidebb darabokra, ollóval). Szűrővel kivesszük a tésztát, hideg vízzel leöblítjük, majd egy nagy keverőtálban azonnal összeforgatjuk 2 evőkanálnyi öntettel, hogy ne álljon össze. A főzővizet megtartjuk, ugyanebben a vízben tudjuk blansírozni a spenótot. Előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát gyufaszálra vágjuk, az újhagymát kb. 4 centis darabokra (a zöldjét is), a hagymát vékonyra szeleteljük, a beáztatott (vagy friss) gombát is felszeleteljük. A spenótot megpucoljuk, majd néhány másodpercre a forrásban levő vízbe tesszük, amíg összeesik. Azonnal leöblítjük jeges vízzel, majd alaposan kinyomkodjuk. (Ha mángoldot használunk, akkor annak a szárát külön levágjuk, ha nagyon vaskosak, hosszában félbevágjuk, és azt nem főzzük.) Minden zöldséget kikészítünk egy tálra. Egy nagy serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat. Elsőként a tésztát forgatjuk át, pár másodpercig pirítjuk, majd visszaöntjük a tálba. Ezután következnek egyesével, külön-külön a zöldségek: először a hagyma és újhagyma. Amikor kissé megpirult, a tésztához adjuk. Jöhet a sárgarépa, ezt is csak pár másodpercig pirítjuk, amíg még ropogós marad. Ha mángoldot használtunk, akkor a mángoldszár a következő, végül a spenót- vagy mángoldlevél és a felszeletelt gomba. Az egyes zöldségek között szükség szerint néhány csepp olajat öntünk a serpenyőbe, a zöldségeket pedig nagyon óvatosan sózzuk, borsozzuk. Amikor minden zöldség a tésztán van, ráöntjük az összes öntetet, majd az egészet összeforgatjuk (amikor már nem túl forró, akkor gumikesztyűs kézzel a leg­egyszerűbb). Nagy tálra halmozzuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.