étel, hordó

Tekergő – Velence

  • ételhordó
  • 2020. július 18.

Gasztro

„Aki az M7-es autópálya 44. és 45. kilométerszelvényénél meglátja a Tekergő vendéglőt, minden bizonnyal igazat ad a névadónak. A szemet gyönyörködtető, impozáns épület sajátos építészeti megoldásai a legtöbb esetben lassításra, megállásra kényszerítik az utazókat. Olyan a látvány, mintha egy futurista filmrendező álmodta volna a Velencei-tó mellé” – lelkendezett a Kurír újságírója több mint 25 évvel ezelőtt a mai szemmel inkább anakronisztikusnak tűnő épület láttán. A cikk születése idején, 1994-ben, a „makoveczi hatás” újdonságnak tűnt, ma a legnagyobb közhelynek: ugyanilyen hullámzó falakat, nádfedelet és mértéktelen gerendahasználatot láthatunk az elmúlt tíz évben épült összes falusi tornaterem, templom és kultúrház építészeti megoldásaiban. Az mindenképpen a Tekergő mellett szól, hogy az elmúlt negyed század alatt sem hagyták lepusztulni, noha az itt található benzinkút valószínűleg nagyobb vonzerővel bír, mint az étterem és a hozzá tartozó panzió.

De ott a panoráma! A teraszról rálátni a teljes Velencei-tóra, de miközben épp azon kesergünk, hogy micsoda hülyeség volt ide autópályát építeni, szakadni kezd a jégeső, hát kénytelenek vagyunk beülni. A berendezés ugyancsak újszerű, a honlap szerint „2015 márciusában belső átalakításon esett át az étterem, így megújult belsővel, látványkemencével várja a vendégeket”. És mivel a stílt megtartották, azon sem csodálkoznánk, ha esténként a szórakoztatóipart Gerendás Péter képviselné, az egészséges életmódot pedig az asztaliteniszező Faházi János, akinek természetesen itt is zsíros kenyér lenne az ütője, nem holmi tükörszoft.

A májgombóclevestől (1390 Ft) sírunk és nevetünk. A jelentéktelen alapot káprázatos belevalóval egészítették ki: a pingponglabda-méretű májgombóc kellemesen fűszeres, szinte elolvad a szánkban. A marhapörköltben (2690 Ft) a hús ugyancsak kiváló és a galuskára (+690 Ft) sem lehet túlzott panasz, az ízesítés azonban elmaradt, sózás nélkül a pörköltnek némi paprikás, a galuskának pedig semmilyen íze nincs. A vega burgerben (3290 Ft) a „hús” grillezett sajt. A maximális pontszám nemcsak azért jár, mert valóban sajt, legalább ekkora öröm az is, hogy nem olyan, mint a forró rágógumi. A zsömlét csak dicsérni tudjuk, a coleslaw salátát is, úgyhogy igazán sajnáljuk, hogy az „igazi” hamburgert kihagytuk, mivel ezek szerint nem véletlenül reklámozzák „az M7-es legjobb burgereként”. A napi desszertet (1190 Ft) pincérünk egyszerűen csak Esterházynak nevezi, nekünk is könnyebb volt lefotózni, mint leírni, hogy valójában mi is ez. A hagyományos Esterházy-tortához hasonlóan ebben is a dió és a vajkrém a legfontosabb alkotóelem, de tortának semmiképp nem mondanánk. Persze ettől még finom, bár elsősorban azoknak tökéletes örömforrás, akik a nagyon édeset szeretik.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?