kertész lesek

Dűlő – Miskolc

  • kertész lesek
  • 2019. szeptember 1.

Gasztro

Bármily hihetetlen, de a hetvenes évek közepén-végén sokak számára a panel- (ahogy akkoriban mondták, a házgyári) lakások jelentették a legmagasabb komfortfokozatot. Lakótelepre költözni trendi volt és irigylésre méltó, ráadásul a hatalom felől a mondás így szólt: „neked is lehet ilyened, ha van türelmed kivárni”. Mindez nem volt egyéb, mint az eljövendő kommunizmus ígéretének materializálódott megnyilvánulása, hiszen az átlagember legfeljebb legyintett az olyan hősi szólamokra, hogy „sikerült a szocializmus alapjait lerakni”. Ám ha ingyenlakással hitegették, egyből más szemmel olvasta a Népszabadságot. A lakótelepek „felsőbbrendűségét” olyan, akkortájt korántsem magától értetődő komfortelemek tették nyilvánvalóvá, mint a távfűtés és azzal együtt az állandó meleg víz, de közvetett módon az olyan filmek is népszerűsítették, amilyen például az Utánam, srácok! című ifjúsági sorozat volt 1975-ben.

A miskolci Dűlő olyan lakótelepre néz, mely a sorozatból lehet ismerős, csakhogy ez ma legfeljebb látványosságként értékelhető. Így hát az sem zavar, hogy a Görgey Artúr utca 10. alatt található étterem egy régi házban kapott helyet, sőt, belső kertjének köszönhetően – ahol játszótér is van – a szabadtéren sem zavar be a paneles látvány.

Nem mondanánk, hogy vasárnap ebédidőben szétszednék a boltot, a pincér ennek ellenére lelkes és segítőkész, ráadásul határozott véleménye van, amikor nem tudunk két étel között választani. A vaddisznó-raguleves szalvétagombóccal (1500 Ft) teljes értékű fogás, ami nem azt jelenti, hogy pörköltet készítenek. A kiváló arányok és a megfelelő hőmérséklet mellett a húsról is a legjobbat mondhatjuk, de azért is dicséret jár, hogy mellőzték a túlzott fűszerezést. A rántott szürkeharcsafilét krumplisalátával (3200 Ft) leginkább a peszketáriánusok (akik a húsfélék közül csak halat esznek) értékelhetik. Nem tiltakoznánk, ha úgy hívnák: „halbécsi szelet”, még ha a harcsából a legjobb szándék ellenére sem lesz borjú. A citromos csirkemell spenótos árpagyöngyrizottóval (2700 Ft) tisztességes munka, de kizárólag a köret miatt különleges, míg a darapuding kakukkfüves baracklekvárral (1100 Ft) minden ízében. Örömünkre szolgál, hogy tavalyi felfedezettünk, a Végállomás mellett újabb miskolci hely bizonyította, hogy a városban nemcsak a diósgyőri vár miatt érdemes körülnézni a belvároson túl.

Neked ajánljuk