chili&vanília

Egész jó!

Gasztro

Kultusza és pillanata van a zöldségek, gyümölcsök egészben való sütésének. Szőröstül-bőröstül, vagyis szárastul, héjastul, magokkal, levelekkel együtt kerülnek a sütőbe. A konyhai előkészület és a zöldséghulladék így minimalizálódik, az íz viszont maximalizálódik, hiszen az is benne marad, ami esetleg hámozásnál, szeletelésnél elillanna. Nézzük akár csak az izraeli séfek klasszikussá vált egyben sült karfiolját, vagy a nemzetközi éttermi gasztronómia egészben sült zellereit, káposztáit. A cukkiniszezon éppen a csúcsán, erre kiderül, hogy még ennek a zöldségnek is jól áll az egyben sütés. Nem is akárhogyan: Hasselback-módra beirdalva. Ezt a szép, harmonikaszerű bemetszést, amit kulináris körökben elsősorban sült burgonyánál alkalmaznak – a Hasselbacken nevű svéd étteremben találta ki Leif Elisson kukta 1953-ban. Így készül tehát az alábbi nyári cukkini is, az egész zöldségeket félcentis távolságban beirdaljuk, de úgy, hogy nem vágjuk teljesen át, a zöldség tehát egyben marad. Piacokon mostanság kapható, zsenge, világoszöld cukkiniből vagy bébitökből az igazi, de a kertekben növő gigaméretű óriáscukkinivel is működhet, csak akkor a sütési időt növelni kell. A tetejére mindenfélét lehet szórni, amit találunk otthon: juhtúrót, fetát, reszelt sajtot, zöldfűszereket.

Egészben sült cukkini paradicsommal, pink hagymával

Hozzávalók (4–6 adag)

6 közepes méretű, zsenge cukkini

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

25 dkg színes koktélparadicsom

15–20 bazsalikomlevél

10 dkg feta- vagy más markáns

sajt

2 evőkanál pink, pácolt hagyma

 

A pink, pácolt hagyma akár néhány nappal előre elkészíthető: egy nagy lilahagymát vékonyra szeletelünk, majd meghintjük fél teáskanál sóval, egy teáskanál porcukorral és 2–3 evőkanál fehérbor- vagy rizsecettel. Alaposan összeforgatjuk, majd néhány órán vagy egy éjszakán át állni hagyjuk, ezalatt az ecetes oldat leoldja a hagyma lila színét, az szép rózsaszínűre vált. Akár egy hétig eláll a hűtőben, érdemes belőle nagyobb adagot készíteni, kiváló salátákra, grillek mellé, szendvicsekbe is.

A sült cukkinihez a sütőt előmelegítjük 220 fokra (légkeverés). Az egész cukkiniket kb. fél centiméteres távolságokban bevágjuk, úgy, hogy a cukkinik egészben maradjanak, tehát nem vágjuk teljesen át. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul. A pontos sütési idő a cukkini fajtájától, méretétől és a sütőtől is függ, érdemes kitapasztalni. Amikor elkészült, langyosra hűtjük, majd a bevágások közé néhány bazsalikomlevelet teszünk. A tetejére koktélparadicsomot, pink hagymát teszünk, és fetasajtot vagy juhsajtot, esetleg juhtúrót morzsolunk. Nagyszerű magában is, de adhatjuk sültek mellé köretnek is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.