chili&vanília

Édes, sós, hal

Gasztro

Az angolnával szemben sokan küzdenek ellenérzésekkel, pedig az egyik legjobb ízű hal. Egyik kedvenc fogásom az unadon, azaz a rizságyon tálalt, édes-szójás szósszal grillezett angolna, amelyet Japánban óriási hagyomány és külön szokások öveznek. Előkészítése nem kifejezetten egyszerű, a nyúzása drámai fordulatokban sem szűkölködik (kellékei például kampó és harapófogó). Ezért inkább a könnyebben beszerezhető harcsával kísérleteztem ki házilag hasonlót, az édes-szójás szósz ezen is remekül érvényesül. Az autentikus unagi szósz egyébként úgy készül, hogy grillezett angolnacsontokat is belefőznek a mártásba, így sokkal összetettebb ízű a végeredmény. A gyorsított, "instant" változatnál ezt a lépést elhagyom.

Édes-szójás harcsafilé szusirizzsel

Hozzávalók (4 adag)

Édes-szójás szósz

1,5 dl rizsbor (vagy mirin vagy édes sherry)

1,5 dl világos szójaszósz

4,5 dkg barnacukor

40 dkg szusirizs

1,2 dl rizsecet

4 dkg cukor

3 teáskanál só

4x20 dkg harcsafilé

Az édes-szójás szószhoz egy kis lábasba öntjük a rizsbort. Néhány percig erős lángon forraljuk, hogy elpárologjon az alkoholtartalma. Ekkor hozzáadjuk a szójaszószt és a barnacukrot. Közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg kb. felére csökken (ez jól látható a lábas szélén), és szirupossá válik. Félretesszük. Megfőzzük a rizst: a rizsszemeket először nagyon alaposan és többször is átmossuk: legalább 5-6 alkalommal, egészen addig, hogy ha az áztatóvizet kézzel megkavarjuk, teljesen tiszta marad. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Lábasba tesszük, ráöntünk 7 dl vizet. Erős lángon felforraljuk, egy-két percig forrni hagyjuk. Ekkor levesszük a hőt takarékra, és a rizst fedő alatt, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Közben összekeverjük a rizsecetet, a sót és a cukrot, hogy felolvadjon. (Ha nagyobb mennyiségben készítjük, egy kis lábasban felmelegíthetjük a rizsecetet, így könnyebben feloldódik benne a cukor és a só. Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, hozzákeverjük az ecetet, majd fedő alatt 15 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A harcsafiléket nagyobb darabokra szeleteljük. Mindkét oldalukat megforgatjuk az édes szójamártásban, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy hőálló tálba helyezzük. 16 percig sütjük, közben kenőecsettel néha megkenegetjük a körülötte lévő szósszal. Amikor elkészült, ismét megkenjük a szósszal, és egy-két percig rágrillezünk. A rizzsel tálaljuk, mellé adjuk a kimaradt szójás szószt, amelyből külön is öntünk a halra.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.