Az angolnával szemben sokan küzdenek ellenérzésekkel, pedig az egyik legjobb ízű hal. Egyik kedvenc fogásom az unadon, azaz a rizságyon tálalt, édes-szójás szósszal grillezett angolna, amelyet Japánban óriási hagyomány és külön szokások öveznek. Előkészítése nem kifejezetten egyszerű, a nyúzása drámai fordulatokban sem szűkölködik (kellékei például kampó és harapófogó). Ezért inkább a könnyebben beszerezhető harcsával kísérleteztem ki házilag hasonlót, az édes-szójás szósz ezen is remekül érvényesül. Az autentikus unagi szósz egyébként úgy készül, hogy grillezett angolnacsontokat is belefőznek a mártásba, így sokkal összetettebb ízű a végeredmény. A gyorsított, "instant" változatnál ezt a lépést elhagyom.
Édes-szójás harcsafilé szusirizzsel
Hozzávalók (4 adag)
Édes-szójás szósz
1,5 dl rizsbor (vagy mirin vagy édes sherry)
1,5 dl világos szójaszósz
4,5 dkg barnacukor
40 dkg szusirizs
1,2 dl rizsecet
4 dkg cukor
3 teáskanál só
4x20 dkg harcsafilé
Az édes-szójás szószhoz egy kis lábasba öntjük a rizsbort. Néhány percig erős lángon forraljuk, hogy elpárologjon az alkoholtartalma. Ekkor hozzáadjuk a szójaszószt és a barnacukrot. Közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg kb. felére csökken (ez jól látható a lábas szélén), és szirupossá válik. Félretesszük. Megfőzzük a rizst: a rizsszemeket először nagyon alaposan és többször is átmossuk: legalább 5-6 alkalommal, egészen addig, hogy ha az áztatóvizet kézzel megkavarjuk, teljesen tiszta marad. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Lábasba tesszük, ráöntünk 7 dl vizet. Erős lángon felforraljuk, egy-két percig forrni hagyjuk. Ekkor levesszük a hőt takarékra, és a rizst fedő alatt, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Közben összekeverjük a rizsecetet, a sót és a cukrot, hogy felolvadjon. (Ha nagyobb mennyiségben készítjük, egy kis lábasban felmelegíthetjük a rizsecetet, így könnyebben feloldódik benne a cukor és a só. Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, hozzákeverjük az ecetet, majd fedő alatt 15 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A harcsafiléket nagyobb darabokra szeleteljük. Mindkét oldalukat megforgatjuk az édes szójamártásban, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy hőálló tálba helyezzük. 16 percig sütjük, közben kenőecsettel néha megkenegetjük a körülötte lévő szósszal. Amikor elkészült, ismét megkenjük a szósszal, és egy-két percig rágrillezünk. A rizzsel tálaljuk, mellé adjuk a kimaradt szójás szószt, amelyből külön is öntünk a halra.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com