chili&vanília

Édes, sós, hal

Gasztro

Az angolnával szemben sokan küzdenek ellenérzésekkel, pedig az egyik legjobb ízű hal. Egyik kedvenc fogásom az unadon, azaz a rizságyon tálalt, édes-szójás szósszal grillezett angolna, amelyet Japánban óriási hagyomány és külön szokások öveznek. Előkészítése nem kifejezetten egyszerű, a nyúzása drámai fordulatokban sem szűkölködik (kellékei például kampó és harapófogó). Ezért inkább a könnyebben beszerezhető harcsával kísérleteztem ki házilag hasonlót, az édes-szójás szósz ezen is remekül érvényesül. Az autentikus unagi szósz egyébként úgy készül, hogy grillezett angolnacsontokat is belefőznek a mártásba, így sokkal összetettebb ízű a végeredmény. A gyorsított, "instant" változatnál ezt a lépést elhagyom.

Édes-szójás harcsafilé szusirizzsel

Hozzávalók (4 adag)

Édes-szójás szósz

1,5 dl rizsbor (vagy mirin vagy édes sherry)

1,5 dl világos szójaszósz

4,5 dkg barnacukor

40 dkg szusirizs

1,2 dl rizsecet

4 dkg cukor

3 teáskanál só

4x20 dkg harcsafilé

Az édes-szójás szószhoz egy kis lábasba öntjük a rizsbort. Néhány percig erős lángon forraljuk, hogy elpárologjon az alkoholtartalma. Ekkor hozzáadjuk a szójaszószt és a barnacukrot. Közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg kb. felére csökken (ez jól látható a lábas szélén), és szirupossá válik. Félretesszük. Megfőzzük a rizst: a rizsszemeket először nagyon alaposan és többször is átmossuk: legalább 5-6 alkalommal, egészen addig, hogy ha az áztatóvizet kézzel megkavarjuk, teljesen tiszta marad. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Lábasba tesszük, ráöntünk 7 dl vizet. Erős lángon felforraljuk, egy-két percig forrni hagyjuk. Ekkor levesszük a hőt takarékra, és a rizst fedő alatt, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Közben összekeverjük a rizsecetet, a sót és a cukrot, hogy felolvadjon. (Ha nagyobb mennyiségben készítjük, egy kis lábasban felmelegíthetjük a rizsecetet, így könnyebben feloldódik benne a cukor és a só. Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, hozzákeverjük az ecetet, majd fedő alatt 15 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A harcsafiléket nagyobb darabokra szeleteljük. Mindkét oldalukat megforgatjuk az édes szójamártásban, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy hőálló tálba helyezzük. 16 percig sütjük, közben kenőecsettel néha megkenegetjük a körülötte lévő szósszal. Amikor elkészült, ismét megkenjük a szósszal, és egy-két percig rágrillezünk. A rizzsel tálaljuk, mellé adjuk a kimaradt szójás szószt, amelyből külön is öntünk a halra.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

"És zene mindörökké. Az mindig velem van"

  • Artner Sisso

Mit csinál ma a bő negyven éve létrejött Kampec Dolores zenekar? Például szombaton este koncertezik a Hunniában. Az együttes énekesét, Kenderesi Gabi előadóművészt, zeneszerzőt múltról és jelenről, buddhizmusról és zenéről kérdeztük.