chili&vanília

Édes, sós, hal

Gasztro

Az angolnával szemben sokan küzdenek ellenérzésekkel, pedig az egyik legjobb ízű hal. Egyik kedvenc fogásom az unadon, azaz a rizságyon tálalt, édes-szójás szósszal grillezett angolna, amelyet Japánban óriási hagyomány és külön szokások öveznek. Előkészítése nem kifejezetten egyszerű, a nyúzása drámai fordulatokban sem szűkölködik (kellékei például kampó és harapófogó). Ezért inkább a könnyebben beszerezhető harcsával kísérleteztem ki házilag hasonlót, az édes-szójás szósz ezen is remekül érvényesül. Az autentikus unagi szósz egyébként úgy készül, hogy grillezett angolnacsontokat is belefőznek a mártásba, így sokkal összetettebb ízű a végeredmény. A gyorsított, "instant" változatnál ezt a lépést elhagyom.

Édes-szójás harcsafilé szusirizzsel

Hozzávalók (4 adag)

Édes-szójás szósz

1,5 dl rizsbor (vagy mirin vagy édes sherry)

1,5 dl világos szójaszósz

4,5 dkg barnacukor

40 dkg szusirizs

1,2 dl rizsecet

4 dkg cukor

3 teáskanál só

4x20 dkg harcsafilé

Az édes-szójás szószhoz egy kis lábasba öntjük a rizsbort. Néhány percig erős lángon forraljuk, hogy elpárologjon az alkoholtartalma. Ekkor hozzáadjuk a szójaszószt és a barnacukrot. Közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg kb. felére csökken (ez jól látható a lábas szélén), és szirupossá válik. Félretesszük. Megfőzzük a rizst: a rizsszemeket először nagyon alaposan és többször is átmossuk: legalább 5-6 alkalommal, egészen addig, hogy ha az áztatóvizet kézzel megkavarjuk, teljesen tiszta marad. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Lábasba tesszük, ráöntünk 7 dl vizet. Erős lángon felforraljuk, egy-két percig forrni hagyjuk. Ekkor levesszük a hőt takarékra, és a rizst fedő alatt, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Közben összekeverjük a rizsecetet, a sót és a cukrot, hogy felolvadjon. (Ha nagyobb mennyiségben készítjük, egy kis lábasban felmelegíthetjük a rizsecetet, így könnyebben feloldódik benne a cukor és a só. Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, hozzákeverjük az ecetet, majd fedő alatt 15 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A harcsafiléket nagyobb darabokra szeleteljük. Mindkét oldalukat megforgatjuk az édes szójamártásban, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy hőálló tálba helyezzük. 16 percig sütjük, közben kenőecsettel néha megkenegetjük a körülötte lévő szósszal. Amikor elkészült, ismét megkenjük a szósszal, és egy-két percig rágrillezünk. A rizzsel tálaljuk, mellé adjuk a kimaradt szójás szószt, amelyből külön is öntünk a halra.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.