Egy jó hír karácsony utánra: rászorulóknak főz a világ legjobb szakácsa

  • narancs.hu
  • 2017. december 29.

Gasztro

Egy sztárséf szép gesztusa.

A világ egyik legjobb mesterszakácsa, Massimo Bottura, három Michelin-csillagos olasz sztárséf Milánó után újabb európai nagyvárosokban nyit olyan éttermet, ahol szupermarketek maradékából az ő és más híres szakácsok receptjei alapján főzött ételeket osztanak a rászorulóknak.

Az 55 éves olasz konyhafőnök előkelő modenai éttermében 250 euróból vacsorázhat meg egy vendég, „népkonyháiban” azonban a rászorulók ingyen juthatnak híres séfek kreálta minőségi fogásokhoz. Bottura nem tekinti hulladéknak a boltok eladatlan élelmiszereit, a megmaradt kenyérben, a túlérett paradicsomban, a megbarnult banánban lehetőséget lát a kreativitásra.

Massimo Bottura

Massimo Bottura

 

Massimo Bottura milánói népkonyhája, a Refettorio Ambrosiano 2015-ben nyílt egy régi peremkerületi színházépületben, hogy újrahasznosítsa a világkiállítás vendéglátóhelyein megmaradt élelmiszereket, időközben azonban a Caritas Ambrosiana egyházi alapítvány segítségével az ingyenkonyha állandósult. A hagyományos népkonyháktól eltérően, ahol az emberek sorban állnak a kondér előtt, Bottura étkezdéiben nincs sorban állás, a rászorulókat asztalhoz ültetik. Az ültetéses rendszer miatt egyszerre legfeljebb 96 embert tudnak kiszolgálni a milánói konyhán, Bottura és a Caritas szerint azonban mindez segít a nélkülözőknek visszanyerni önbizalmukat és kontrollálni az életüket. Bottura nem is szereti a népkonyha kifejezést, inkább étteremnek nevezi segélyhelyeit.

Massimo Bottura ars poeticájáról és konyhájáról a Netflix is készített egy sorozatepizódot, ennek előzetesét most meg is mutatjuk:

Chef's Table - Season 1 | Massimo Bottura [HD] | Netflix

To be a truly great chef takes passion, talent and imagination. It also takes a sense of adventure, an ingredient these six chefs have mastered.

Milánó után jövőre Párizsban és Nápolyban nyílik olyan ingyenes étterem, ahova nem a kifinomult gasztronómia, vagyis a fine dining tehetős híveit várják. A francia fővárosban márciustól a Madeleine-templomban kreálnak ételeket a nélkülözőknek neves mesterszakácsok a még fogyasztható, de esztétikai okokból eladhatatlan élelmiszerekből. A templom kriptájában, ahol a Bottura-féle ingyenkonyha lát majd el élelemmel 70-90 rászorulót, már most is oszt élelmet egy segélyszervezet.

A párizsi projekt megvalósításán együtt dolgozik Bottura karitatív szervezete, a Food For Soul és a Voyageurs du Monde francia segélyszervezett. A Food for Soult az olasz sztárséf azért hívta életre, hogy a társadalmi kirekesztettség és az élelmiszerekkel való pazarlás ellen küzdjön.

A 2016-os riói olimpia idején Bottura két más mesterszakáccsal együtt 5000 brazil rászoruló részére főzött ételt. A sztárséf modenai luxuséttermét, az Osteria Francescanát ugyanabban az évben a világ legjobb vendéglőjének választotta a Restaurant Magazine gasztronómiai szakfolyóirat.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.