Egy jó hír karácsony utánra: rászorulóknak főz a világ legjobb szakácsa

  • narancs.hu
  • 2017. december 29.

Gasztro

Egy sztárséf szép gesztusa.

A világ egyik legjobb mesterszakácsa, Massimo Bottura, három Michelin-csillagos olasz sztárséf Milánó után újabb európai nagyvárosokban nyit olyan éttermet, ahol szupermarketek maradékából az ő és más híres szakácsok receptjei alapján főzött ételeket osztanak a rászorulóknak.

Az 55 éves olasz konyhafőnök előkelő modenai éttermében 250 euróból vacsorázhat meg egy vendég, „népkonyháiban” azonban a rászorulók ingyen juthatnak híres séfek kreálta minőségi fogásokhoz. Bottura nem tekinti hulladéknak a boltok eladatlan élelmiszereit, a megmaradt kenyérben, a túlérett paradicsomban, a megbarnult banánban lehetőséget lát a kreativitásra.

Massimo Bottura

Massimo Bottura

 

Massimo Bottura milánói népkonyhája, a Refettorio Ambrosiano 2015-ben nyílt egy régi peremkerületi színházépületben, hogy újrahasznosítsa a világkiállítás vendéglátóhelyein megmaradt élelmiszereket, időközben azonban a Caritas Ambrosiana egyházi alapítvány segítségével az ingyenkonyha állandósult. A hagyományos népkonyháktól eltérően, ahol az emberek sorban állnak a kondér előtt, Bottura étkezdéiben nincs sorban állás, a rászorulókat asztalhoz ültetik. Az ültetéses rendszer miatt egyszerre legfeljebb 96 embert tudnak kiszolgálni a milánói konyhán, Bottura és a Caritas szerint azonban mindez segít a nélkülözőknek visszanyerni önbizalmukat és kontrollálni az életüket. Bottura nem is szereti a népkonyha kifejezést, inkább étteremnek nevezi segélyhelyeit.

Massimo Bottura ars poeticájáról és konyhájáról a Netflix is készített egy sorozatepizódot, ennek előzetesét most meg is mutatjuk:

Chef's Table - Season 1 | Massimo Bottura [HD] | Netflix

To be a truly great chef takes passion, talent and imagination. It also takes a sense of adventure, an ingredient these six chefs have mastered.

Milánó után jövőre Párizsban és Nápolyban nyílik olyan ingyenes étterem, ahova nem a kifinomult gasztronómia, vagyis a fine dining tehetős híveit várják. A francia fővárosban márciustól a Madeleine-templomban kreálnak ételeket a nélkülözőknek neves mesterszakácsok a még fogyasztható, de esztétikai okokból eladhatatlan élelmiszerekből. A templom kriptájában, ahol a Bottura-féle ingyenkonyha lát majd el élelemmel 70-90 rászorulót, már most is oszt élelmet egy segélyszervezet.

A párizsi projekt megvalósításán együtt dolgozik Bottura karitatív szervezete, a Food For Soul és a Voyageurs du Monde francia segélyszervezett. A Food for Soult az olasz sztárséf azért hívta életre, hogy a társadalmi kirekesztettség és az élelmiszerekkel való pazarlás ellen küzdjön.

A 2016-os riói olimpia idején Bottura két más mesterszakáccsal együtt 5000 brazil rászoruló részére főzött ételt. A sztárséf modenai luxuséttermét, az Osteria Francescanát ugyanabban az évben a világ legjobb vendéglőjének választotta a Restaurant Magazine gasztronómiai szakfolyóirat.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.