Bécs itt van a szomszédban, mégsem ismerjük eléggé éttermeit, kávézóit, piacait. Pedig Budapesthez hasonlóan ott is rendesen pezseg a gasztroszcéna, és sorra nyílnak az új, izgalmas helyek. Tányérnyi rántott hús (tökmagolajos burgonyasalátával) a Figlmüllerben, Tafelspitz Plachuttánál, Sacher-torta, esetleg almás rétes vaníliasodóval valamelyik neves kávéházban – ezekkel a klasszikusokkal biztosan nem lehet mellényúlni. A kötelező körök után azonban nekiállhatunk felfedezni a kevésbé kézenfekvő és a bécsiek által kedvelt alternatívákat. A magyar vállalkozó által vitt Hidden Kitchent, ahol színes, buja saláták és egészséges fogások várnak, az újranyitott Kussmault, ahol korábban világszínvonalú pacalos pájslit és rumbabát adtak, a Skopik & Lohnt Bécs legjobb rántott húsával. Jöhet a piaci séta a Naschmarkton, közben a patinás Urbanek roastbeefje vagy a Neni színes humuszai, szakácskönyv- és fűszerrajongóknak Babette Spice and
for Cooks üzlete. Vagy éppen a városi park közepén álló, tejtermékekre, tejes ételekre és sajtokra specializálódot Meierei. Náluk is közönségkedvenc az alább ajánlott vaníliás, tejszínes-tejfölös öntettel besütött túrós palacsintafelfújt, egy igazi klasszikus bécsi desszert.
Békebeli túrós palacsintafelfújt
Hozzávalók (4–6 adag)
Palacsinta:
1 tojás
2 dl tej
10 dkg liszt
csipet só
0,5 dl szénsavas ásványvíz
sütéshez olaj
Töltelék:
25 dkg krémes túró
2 tojás, szétválasztva
5 dkg porcukor
1 evőkanál búzadara
1 citrom reszelt héja
fél rúd vanília magjai
csipet só
5 dkg mazsola
tál kikenéséhez kb. 3 dkg puha vaj
Öntet:
2 dl tejföl
2 tojássárgája
4 dkg porcukor
2 dl tejszín
fél rúd vanília magjai
Hagyományos módon palacsintát készítünk, ezeket korábban is megsüthetjük (a megadott mennyiségből átmérőtől függően 6–8 palacsinta lesz). Kikeverjük a tölteléket: a túróhoz adjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a búzadarát, a citrom reszelt héját, a vaníliát és a csipet sót. Elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. Gazdagon megtöltjük a palacsintákat, és feltekerjük. Egy hőálló tálat – pl. jénait vagy tepsit – kivajazunk, sorban beletesszük a megtöltött palacsintákat (fel is vághatjuk darabokra, úgy könnyebb később tálalni). Összekeverjük az öntet hozzávalóit – tejfölt, tojássárgáját, porcukrot, tejszínt és vaníliát –, és meglocsoljuk vele a palacsintákat. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Magában is nagyon finom, de kínálhatunk mellé sült gyümölcsöket vagy extra vaníliaöntetet.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu