chili&vanília

Topfenpalatschinken

Gasztro

Bécs itt van a szomszédban, mégsem ismerjük eléggé éttermeit, kávézóit, piacait. Pedig Budapesthez hasonlóan ott is rendesen pezseg a gasztro­szcéna, és sorra nyílnak az új, izgalmas helyek. Tányérnyi rántott hús (tökmagolajos burgonyasalátával) a Figlmüllerben, Tafelspitz Plachuttánál, Sacher-torta, esetleg almás rétes vaníliasodóval valamelyik neves kávéházban – ezekkel a klasszikusokkal biztosan nem lehet mellényúlni. A kötelező körök után azonban nekiállhatunk felfedezni a kevésbé kézenfekvő és a bécsiek által kedvelt alternatívákat. A magyar vállalkozó által vitt Hidden Kitchent, ahol színes, buja saláták és egészséges fogások várnak, az újranyitott Kussmault, ahol korábban világszínvonalú pacalos pájslit és rumbabát adtak, a Skopik & Lohnt Bécs legjobb rántott húsával. Jöhet a piaci séta a Naschmarkton, közben a patinás Urbanek roastbeefje vagy a Neni színes humuszai, szakácskönyv- és fűszerrajongóknak Babette Spice and

for Cooks üzlete. Vagy éppen a városi park közepén álló, tejtermékekre, tejes ételekre és sajtokra specializálódot Meierei. Náluk is közönségkedvenc az alább ajánlott vaníliás, tejszínes-tejfölös öntettel besütött túrós palacsintafelfújt, egy igazi klasszikus bécsi desszert.

 

Békebeli túrós palacsintafelfújt

Hozzávalók (4–6 adag)

 

Palacsinta:

1 tojás

2 dl tej

10 dkg liszt

csipet só

0,5 dl szénsavas ásványvíz

sütéshez olaj

 

Töltelék:

25 dkg krémes túró

2 tojás, szétválasztva

5 dkg porcukor

1 evőkanál búzadara

1 citrom reszelt héja

fél rúd vanília magjai

csipet só

5 dkg mazsola

tál kikenéséhez kb. 3 dkg puha vaj

Öntet:

2 dl tejföl

2 tojássárgája

4 dkg porcukor

2 dl tejszín

fél rúd vanília magjai

 

Hagyományos módon palacsintát készítünk, ezeket korábban is megsüthetjük (a megadott mennyiségből átmérőtől függően 6–8 palacsinta lesz). Kikeverjük a tölteléket: a túróhoz adjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a búzadarát, a citrom reszelt héját, a vaníliát és a csipet sót. Elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. Gazdagon megtöltjük a palacsintákat, és feltekerjük. Egy hőálló tálat – pl. jénait vagy tepsit – kivajazunk, sorban beletesszük a megtöltött palacsintákat (fel is vághatjuk darabokra, úgy könnyebb később tálalni). Összekeverjük az öntet hozzávalóit – tejfölt, tojássárgáját, porcukrot, tejszínt és vaníliát –, és meglocsoljuk vele a palacsintákat. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Magában is nagyon finom, de kínálhatunk mellé sült gyümölcsöket vagy extra vaníliaöntetet.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.