chili&vanília

Óda a marhapofához

Gasztro

A pofahús a létező egyik legzseniálisabb találmány! Aki még nem ismerkedett meg vele, pótolja sürgősen, sokat szalaszt el, ha nem teszi. Egyrészt rendkívül kényelmes az elkészítése, ugyanis leginkább csak idő szükséges hozzá. Másrészt nincs még egy húsfajta, ami garantáltan és mindig annyira omlósra tudna párolódni, hogy szinte kanalazni lehet. A kíméletes sütésnek és az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően ugyanis a húsban lévő kollagén lassan kiolvad, és remegős, puha állagot ad annak. Nem véletlen, hogy az éttermi gasztronómiában is előszeretettel dolgoznak vele a séfek. Az alábbi egy bevált alaprecept, lehet variálni a fűszerezését, fel lehet önteni egy üveg vörösborral stb. Nem a világ leglátványosabb fogása, de nagyon jó enni (és főzni is). Marhapofát a legtöbb hentes tud szerezni, ha időben előre szólunk. Biztos beszerzési források: MészárSteak a Hegyvidék Központban, a Steakes a Fény utcai piacon, Lumi hentes a Lehel Csarnokban, Steak Shop a Nagycsarnok aljában, Károly Józsi hentes a Budagyöngyében.

 

Lassan sült, fűszeres marhapofa zellerpürével

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1 kg marhapofa

só, bors

0,5 dl olívaolaj

3 dkg vaj

2 hagyma, vékonyra szeletelve

4 cm friss gyömbér, felkarikázva

2 púpozott evőkanál arab fűszerkeverék

(római kömény, szegfűbors, koriander, fahéj – vagy készen kapható baharat)

3 dl marhahúsalaplé (vagy víz)

1 sárgarépa, nagyobb darabokra vágva

1 petrezselyemgyökér, nagyobb darabokra vágva

A tetejére: lilahagyma, ecet, porcukor, só, friss

petrezselyem- és zellerlevél, gránátalmamag

Krémes zellerpüré:

1 kg zeller (egy nagy vagy két kisebb gumó)

1 dl tej

10 dkg vaj

 

A sütőt előmelegítjük 130 fokra. A marhapofákat megtisztítjuk, lehártyázzuk, konyhai papírtörlővel szárazra törölgetjük. Alaposan megsózzuk, megborsozzuk. Egy vastag falú, öntöttvas lábast (pl. cocotte) felhevítünk, amikor forró, beletesszük az olívaolajat és a vajat, majd a húsdarabokat erős lángon körbepirítjuk. Kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékon átforgatjuk a hagymát és a felkarikázott gyömbért, hozzáadjuk a fűszert, néhány percig kevergetjük. Felöntjük az alaplével/vízzel, majd visszatesszük bele a húsdarabokat és a feldarabolt zöldségeket. Fedővel együtt a sütőbe tesszük, és kb. 3 óráig sütjük, amíg a pofa olyan omlós lesz, hogy kanállal lehet vágni. Ha van időnk, érdemes egész éjszaka sütni, ebben az esetben 100 fokos sütőben tölt 7–8 órát. Ekkor ismét kivesszük a húst, félretesszük, a mártást leszűrjük, majd visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon egyharmadára beforraljuk, a végén kevés hideg vajjal tesszük selymessé. Miközben sül a hús, elkészítjük a zellerpürét és a tetejére kerülő pácolt lilahagymás salsát: a vékonyra szeletelt lilahagymát összeforgatjuk kevés porcukorral, sóval és ecettel, jól összekeverjük, és marináljuk (még jobb, ha ezt előző nap készítjük el). A pácolt hagymát összekeverjük friss petrezselyem- és zellerlevéllel, egy marék gránátalmával, ezt halmozzuk tálaláskor a pofa tetejére. Köretként burgonya- vagy más zöldségpüré illik hozzá. A zellerpüréhez meghámozzuk és felkockázzuk a zellert, majd annyi vizet öntünk rá, hogy éppenhogy ellepje. Sózzuk. Amikor teljesen megpuhult, hozzáöntjük a tejet. Turmixgépben pürésítjük, közben hozzáadjuk a hideg vajat, amitől extra krémes lesz a püré.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

A fájdalomdíj

A Szentháromság téren álló, túlméretezett és túldíszített neogótikus palota, az egykori Pénzügyminisztérium Fellner Sándor tervei alapján épült 1901–1904 között, de nem aratott osztatlan sikert. Túlzónak, hivalkodónak tartották; az már tényleg csak részletkérdés volt, hogy a kortárs építészethez semmi köze nem volt.

Így bomlik

Nehéz lenne pontosan belőni, hogy a Fidesz mióta építi – a vetélytársainál is sokkal inkább – tudatosan, előre megfontolt szándékkal hazugságokra a választási kampányait (1998-ban már egészen bizonyosan ezt tették). Az viszont látható pontosan, hogy e hazugságok idővel egyre képtelenebbek lettek.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.

Mindenki eltűnt

Egy Svédországban élő nyugdíjas postás, műfordító kezdeményezésére gyűjteni kezdték a nagyváradiak a magyar zsidó közösségről és tagjainak sorsáról szóló könyveket. A polcon műveik révén egymás mellé kerülnek szülők és gyerekek, akiket a holokauszt idején elszakítottak egymástól.

„Ez az identitásom része”

Megfeszített erővel vett részt az emberkereskedelem elleni küzdelemben, védett házakat vezetett, kimenekítésekben működött közre. A saját egészsége érdekében hátrébb lépett, de továbbra is dolgozik.

Vaskézzel

Az okozott kár értéke a nyomozás során még a tízszerese volt a vádiratban szereplő 6 millió forintnak. Az előkészítő ülés lehetőséget teremtett volna arra, hogy a szennyest ne teregessék ki, aztán minden másként alakult.