chili&vanília

Óda a marhapofához

Gasztro

A pofahús a létező egyik legzseniálisabb találmány! Aki még nem ismerkedett meg vele, pótolja sürgősen, sokat szalaszt el, ha nem teszi. Egyrészt rendkívül kényelmes az elkészítése, ugyanis leginkább csak idő szükséges hozzá. Másrészt nincs még egy húsfajta, ami garantáltan és mindig annyira omlósra tudna párolódni, hogy szinte kanalazni lehet. A kíméletes sütésnek és az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően ugyanis a húsban lévő kollagén lassan kiolvad, és remegős, puha állagot ad annak. Nem véletlen, hogy az éttermi gasztronómiában is előszeretettel dolgoznak vele a séfek. Az alábbi egy bevált alaprecept, lehet variálni a fűszerezését, fel lehet önteni egy üveg vörösborral stb. Nem a világ leglátványosabb fogása, de nagyon jó enni (és főzni is). Marhapofát a legtöbb hentes tud szerezni, ha időben előre szólunk. Biztos beszerzési források: MészárSteak a Hegyvidék Központban, a Steakes a Fény utcai piacon, Lumi hentes a Lehel Csarnokban, Steak Shop a Nagycsarnok aljában, Károly Józsi hentes a Budagyöngyében.

 

Lassan sült, fűszeres marhapofa zellerpürével

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1 kg marhapofa

só, bors

0,5 dl olívaolaj

3 dkg vaj

2 hagyma, vékonyra szeletelve

4 cm friss gyömbér, felkarikázva

2 púpozott evőkanál arab fűszerkeverék

(római kömény, szegfűbors, koriander, fahéj – vagy készen kapható baharat)

3 dl marhahúsalaplé (vagy víz)

1 sárgarépa, nagyobb darabokra vágva

1 petrezselyemgyökér, nagyobb darabokra vágva

A tetejére: lilahagyma, ecet, porcukor, só, friss

petrezselyem- és zellerlevél, gránátalmamag

Krémes zellerpüré:

1 kg zeller (egy nagy vagy két kisebb gumó)

1 dl tej

10 dkg vaj

 

A sütőt előmelegítjük 130 fokra. A marhapofákat megtisztítjuk, lehártyázzuk, konyhai papírtörlővel szárazra törölgetjük. Alaposan megsózzuk, megborsozzuk. Egy vastag falú, öntöttvas lábast (pl. cocotte) felhevítünk, amikor forró, beletesszük az olívaolajat és a vajat, majd a húsdarabokat erős lángon körbepirítjuk. Kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékon átforgatjuk a hagymát és a felkarikázott gyömbért, hozzáadjuk a fűszert, néhány percig kevergetjük. Felöntjük az alaplével/vízzel, majd visszatesszük bele a húsdarabokat és a feldarabolt zöldségeket. Fedővel együtt a sütőbe tesszük, és kb. 3 óráig sütjük, amíg a pofa olyan omlós lesz, hogy kanállal lehet vágni. Ha van időnk, érdemes egész éjszaka sütni, ebben az esetben 100 fokos sütőben tölt 7–8 órát. Ekkor ismét kivesszük a húst, félretesszük, a mártást leszűrjük, majd visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon egyharmadára beforraljuk, a végén kevés hideg vajjal tesszük selymessé. Miközben sül a hús, elkészítjük a zellerpürét és a tetejére kerülő pácolt lilahagymás salsát: a vékonyra szeletelt lilahagymát összeforgatjuk kevés porcukorral, sóval és ecettel, jól összekeverjük, és marináljuk (még jobb, ha ezt előző nap készítjük el). A pácolt hagymát összekeverjük friss petrezselyem- és zellerlevéllel, egy marék gránátalmával, ezt halmozzuk tálaláskor a pofa tetejére. Köretként burgonya- vagy más zöldségpüré illik hozzá. A zellerpüréhez meghámozzuk és felkockázzuk a zellert, majd annyi vizet öntünk rá, hogy éppenhogy ellepje. Sózzuk. Amikor teljesen megpuhult, hozzáöntjük a tejet. Turmixgépben pürésítjük, közben hozzáadjuk a hideg vajat, amitől extra krémes lesz a püré.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.